Foto: Shutterstock

Dodoties bērna kopšanas atvaļinājumā (BKA) viens no bērna vecākiem – māte vai tēvs – var izvēlēties, kurš no abiem saņems bērna kopšanas un vecāku pabalstus. Taču, ko darīt, ja BKA laikā, kad valsts izmaksā pabalstu, ir iespēja doties apmaksātās apmācībās uz citu valsti? Situāciju "Latvijas Vēstneša" (LV portāls) portālā skaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA).

Kāds tētis Jānis, kurš pašreiz atrodas BKA un saņem vecāku pabalstu, LV portāla "E-konsultāciju" sadaļā vaicā: "Labdien! Šobrīd esmu bērna kopšanas atvaļinājumā (uz pusotru gadu), saņemu vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu. Vēlos divus mēnešus pavadīt citā Eiropas Savienības valstī, kur man piedāvā apmaksātas mācības. Ārvalsts uzņēmums man kā privātpersonai izmaksātu fiksētu summu 5000 eiro, kas paredzēta ikdienas izdevumu segšanai. Es nebūtu darba attiecībās, un no minētās summas ārvalstī netiek maksāti nodokļi – tie būtu jāmaksā man Latvijā kā saņēmējam. Vai es varu saņemt bērna kopšanas pabalstus laikā, kamēr esmu citā valstī un manus uzturēšanās izdevumus apmaksā iepriekš minētais uzņēmums?"

Kā atbildē skaidro VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Rasma Kalniņa, saskaņā ar likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 10.6 panta otro daļu vecāku pabalstu pabalsta pieprasītājam, kurš atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai atvaļinājumā bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, vai bērna kopšanas dēļ negūst ienākumus kā pašnodarbinātais, piešķir no pabalsta pieprasītāja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

To piešķir šādā apmērā:

  1. 60 procentu apmērā pabalsta pieprasītājam, kurš izvēlējies to saņemt bērna kopšanai līdz viena gada vecumam;
  2. 43,75 procentu apmērā pabalsta pieprasītājam, kurš izvēlējies to saņemt bērna kopšanai līdz pusotra gada vecumam.


Minētā likuma 10.6 panta trešā daļa nosaka: vecāku pabalsta saņēmējam, kuram kalendārajā mēnesī ir ienākumi kā darba ņēmējam vai pašnodarbinātajam, pabalstu par visu šo kalendāro mēnesi izmaksā 30 procentu apmērā no saskaņā ar šā panta otro daļu piešķirtā pabalsta apmēra.

Tā kā pēc jautājumā aprakstītās situācijas var secināt, ka tēvs, kurš saņem pabalstu, laiku, kuru pavadīs uzņēmuma apmaksātās mācībās citā Eiropas Savienības valstī, neatradīsies darba attiecībās un negūs ienākumus kā nodarbinātais vai pašnodarbinātais, līdz ar to vecāku pabalstu būs tiesības saņemt pilnā piešķirtajā apmērā. Tāpat personai saglabāsies tiesības uz bērna kopšanas pabalsta saņemšanu, skaidro Kalniņa.

Taču VSAA uzsver – ja pabalsta saņēmēja un bērns pārcelsies uz pastāvīgu dzīvi citā valstī vai uzsāks nodarbinātību citā valstī vai arī bērna tēvs uzsāks nodarbinātību citā Eiropas Savienības/Eiropas Ekonomiskās zonas valstī vai Šveicē, tad pabalsta saņēmējai par šiem apstākļiem ir jāinformē VSAA, kas izvērtēs tiesības uz pabalstiem saskaņā ar Latvijas un Eiropas Savienības tiesību aktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!