Foto: Shutterstock

Bērns slikti ēd. Vecāki nereti meklē citus iemeslus, nemaz neaizdomājoties, ka paši vien veicinājuši šādu situāciju. Uztura speciāliste Inga Širina portālam Cālis.lv atklās tipiskākās vecāku pieļautās kļūdas mazuļu ēdināšanā, katru mēnesi plašāk parunājot par vienu no tām. Lūk, pirmajā reizē par to, kāpēc tas ir svarīgi un kā pareizi bērnam iemācīt dzert ūdeni!

Pirmās 1000 dienas mazuļa dzīvē ir īpaši svarīgas. No pirmās grūtniecības dienas līdz bērna divu gadu vecumam ir iespēju laiks, kad māmiņa mazulim var iedot labāko uzturu, iemācīt veselīgus uztura paradumus un veselīga dzīvesveida pamatprincipus kopumā. Visiem ļoti labi zināms, ka zīdīšana vismaz līdz viena gada vecumam ir ļoti svarīga un labvēlīgi ietekmē mazuļa un māmiņas veselību. Ap sešu mēnešu vecumu ieteicams sākt dot papildu uzturu. To, kas un kad ir jādod, izstāstīs ārsts. Bet, kas notiek, kad mazulis nopūš pirmo svecīti uz tortes?

Atbilde, ko var atrast gan profesionālajā, gan populārzinātniskajā literatūrā, ir – mazulis pievienojas ģimenes uzturam. Protams, tas būs atkarīgs individuāli no katra mazuļa – viens būs gatavs ģimenes galdam, cits nē. Pats galvenais - kāds tad ir tas ģimenes uzturs. Mazulis arī pēc gada vēl joprojām ļoti strauji aug un attīstās. Nepārprotami šajā laikā ar katru karoti mazulim jāsaņem pēc iespējas kvalitatīvāks uzturs, jo uztura uzņemšanas iespējas vēl joprojām ir limitētas – mazāks kuņģis, īsāks zarnu trakts, neattīstīti gremošanas orgāni un to funkcijas salīdzinājumā ar pieaugušo cilvēku.

Iemācīt dzert!

"Visbiežāk, ko dzirdu no vecākiem, ir – mans bērns nedzer ūdeni, tāpēc dodu tam saldu dzērienu – sulu, saldu tēju, saldu kompotu, sīrupa ūdeni, medus ūdeni utt. Protams, gadījumi ir dažādi un arī, būdama māmiņa, saprotu, ka bērna veselīga uztura paradumu veidošanā ir daudz izaicinājumu. Tomēr, ja bērnam, uzsākot papildu uzturu, pamazām arī ievieš ūdeni, kas jādod mazulim starp ēdienreizēm, tad mazulis to pieņem kā normu un dzer ūdeni," norāda speciāliste.

Ūdeni noteikti ir jāpiedāvā pašiem vecākiem, nevis jāgaida, kad mazulis to palūgs pats. Vislabāk, ja nepieciešamā ūdens daudzums tiek nomērīts dienas sākumā, piemēram, ieliets pudelītē un tad pa dienu vecāki var kontrolēt, cik ir izdzerts. Sākumā padzerties var dot no karotītes, krūzītes ar snīpīti vai labāk bez tā. Var piedāvāt padzerties arī no krūzītes ar salmiņu. Bērnu var piesaistīt ūdens dzeršana no atraktīvas pudelītes ar salmiņu. Nelieto pudeli ar knupīti! Ja bērns vienalga atsakās no ūdens, pamēģini pievienot kādu šķēlīti citrusauga vai dažas ogas, bet nesteidzies ūdeni saldināt.

Ar vienu sulas glāzi bērns uzņem papildu aptuveni 120 kcal un divas ēdamkarotes cukura.
Inga Širina

Sulu piekritējiem, - ieteikums atcerēties, ka sula nav dzēriens, bet gan ēdiens, un to nevar lietot kā vienīgo šķidruma avotu. Nepieradini savu bērnus pie sulu dzeršanas, sevišķi tetrapaku rūpnieciski ražotu sulu dzeršanas. Tu noteikti pamanīji, ka bērniem nav apetītes pēc šāda "šķidruma" uzņemšanas. Ar vienu sulas glāzi bērns uzņem papildu aptuveni 120 kcal un divas ēdamkarotes cukura.

Arī tēju regulāra lietošana nav ieteicama pirmos dzīves gadus. Ja tomēr vēlies bērnam piedāvāt tēju, tad pagatavo to ļoti vieglu. Vislabākā izvēle - fenheļa vai kumelīšu tēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!