Foto: Shutterstock

Vairums vecāku, kuri jau piedzīvojuši savu bērnu pusaudžu vecumu, apliecinās, ka šis periods nav no tiem vieglākajiem. Ir brīži, kad nervi iet pa gaisu gan bērniem, gan vecākiem, taču, lai šim etapam spētu iziet cauri vieglāk, nepiedzīvojot kādu vilšanos, der ielāgot vairākas lietas, ko jau laikus vecākiem vajadzētu savos bērnos ieaudzināt.

Portāls "Ihappymama" piedāvā iepazīties ar rakstnieces Lindsijas Midas ieteikumiem bērna audzināšanā. Tie ir tikai deviņi īsi padomi, bet tiem piemītot milzu spēks.

Cieni apkārtējos

Visus. Neatkarīgi no dzimuma, nacionalitātes, vecuma un sociālā statusa.

Kustēšanās, aktivitāte, dauzīšanās – tas ir jautri un lieliski

Bērnam ir absolūti normāli dzīvot, esot nemitīgā kustībā, un dauzīties. Taču agresija un fiziska vardarbība nav norma. Bērnam noteikti jāiemāca šīs robežas - un tā, lai tas top skaidrs uz visiem laimiem.

Ja "nedrīkst", tātad – "nedrīkst"

Un tas netiek apspriests.

Izrādi emocijas

Emocionalitāte netraucē būt stipram un iznesīgam cilvēkam. Izrādīt jūtas – tas ir būt pašam. To spēj tikai visstiprākie cilvēki.

Tava laime ir tavās rokās

Neviens, izņemot tevi pašu, nepadarīs tevi par laimīgu cilvēku. Tieši tāpat tu arī nevarēsi padarīt laimīgu otru cilvēku, jo laime atrodas viņā pašā.

Esi uzmanīgs pret sevi un savu dzīvi

Tā nodzīvotās dienas būs bagātu atmiņu piepildītas.

Atrodi savu aizraušanos

Dzīvē ir tik daudz interesanta. Ir svarīgi atrast to, kas kaislīgi aizrauj, bet es tevi tajā visā atbalstīšu par visiem simts procentiem.

Tev jābūt savām domām, neraugoties ne uz ko. Proti stāties pretī citiem, ja viņi darīs kaut ko ne tik atbalstāmu.

Es tevi mīlu un vienmēr mīlēšu, neraugoties ne uz ko.

Zemāk atradīsi virkni "Cālis" arhīva rakstus par to, kas jāņem vērā, ja mājās aug pusaudžu vecuma bērns, un kā vienam otru labāk izprast!

Pusaudžu garā ir spītēties pretī: trīs mīti par tīņu uzvedību

Foto: Shutterstock

Pusaudžu vecums nudien nav vienkāršs – ne bērniem, ne arī vecākiem. Varētu šķist, ka pusaudžu ierobežošana ir labs veids, kā likt viņiem klausīt pieaugšos, taču bieži vien rezultāts ir gluži pretējs. Viņi sadusmojas vēl vairāk, izkliedz dusmas uz vecākiem un ieslēdzas sevī. Vecākiem šķiet, ka bērni tā rīkojas speciāli, lai viņus sakaitinātu vēl vairāk, taču ne vienmēr tā ir taisnība. Turpmākajās rindās plašāk izklāsti vēl citi mīti, kas saistīti pusaudžu uzvedību.

Lasīt vairāk

'Tas nav mans bērns' – instrukcija vecākiem veiksmīgā komunikācijā ar pusaudžiem

Foto: Shutterstock

Tavs bērns sasniedzis pusaudžu vecumu un tā vien šķiet, ka viņš ir iemainīts. Ko darīt, kad "spēka vairs nav, mans bērns ir mainījies līdz nepazīšanai, kas tagad darās manā dzīvē?"

Lasīt vairāk

10 pusaudžu nodarbes, kas kaitina vecākus

Foto: Shutterstock

Bērni pusaudžu vecumā spēj būt īpaši kaitinoši, taču viņi to pašu domā par saviem vecākiem. Ir lietas, kas tīnim nesaprotamu iemeslu dēļ kaitina mammu un tēti. Piedāvājam ieskatu dažās no tām.

Lasīt vairāk

10 lietas, kuras pusaudžiem jāprot paveikt patstāvīgi

Foto: Shutterstock

Lai vecākiem būtu iespējami mazāk kreņķu tad, kad bērns sasniedzis pusaudža vecumu, mācīt dzīvi jāsāk jau no mazotnes – gan pieradināt pie kārtības, gan audzināt bērnā morāles principus. Un tad, kad bērns jau būs kļuvis par pusaudzi, viņš spēs būt patstāvīgāks, atvieglojot dzīvi visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Sešas vecāku frāzes, kas sadusmo jebkuru pusaudzi

Vecākiem var šķist mulsinoši, ka viņu pozitīvā attieksme un ieteikumi pusaudzim izraisa dusmas. "Tā ir tikai vidusskola", "Neuztraucies par to, ko domā citi" un līdzīgas frāzes esam iemācījušies ar cerību, ka tās palīdzēs nomierināt hormonālo jaunieti, bet bieži vien tas izraisa pretreakciju – bubināšanu zem deguna, smagu elpas pūtienu, kapa klusumu vai pat dusmas. Portāls "Freep" skaidro, kuras no vecākiem tik ierastajām frāzēm nevis iedrošina, bet sadusmo pusaudžus, un kāpēc tas notiek.

Lasīt vairāk

Divu dēlu mammas atklāsmes: 18 lietas, kas jāzina manam pusaudzim

Foto: Shutterstock

"Ir noslēdzies vēl viens skolas gads. Šķiet, ka tikai vakar tu laidi pasaulē savu bērnu, kurš nu jau iet pamatskolā vai vidusskolā un, iespējams, drīz vien uzsāks mācības universitātē. Daudz ir lasīts un rakstīts par to, cik pusaudžu gadi ir vētrains laiks gan bērnu, gan vecāku dzīvēs. Pusaudžiem šķiet, ka vecāki viņus nesaprot, turpretim vecāki savās raizēs un rūpēs aizmirst to, kā bija tad, kad paši vēl piedzīvoja šo trauksmaino laiku."

Lasīt vairāk

Četras lietas, kas būtiski ietekmē pusaudžu smadzeņu attīstību

Foto: Shutterstock

Kādreiz valdīja uzskats, ka cilvēka smadzeņu darbību ietekmēt ir sarežģīti, bet tagad ir noskaidrots, ka prāta asumu ietekmē tas, ko tu ēd, domā un dari dažādos vecuma posmos. Viens no smadzenēm aizraujošākajiem dzīves periodiem ir pusaudžu vecums. Viss, kas notiek šajā laikā, būtiski ietekmē visu turpmāko dzīvi.

Lasīt vairāk

10 obligātās prasmes, kuras saviem pusaudžu vecuma bērniem jānodod nekavējoties

Foto: Shutterstock

Protams, bērni, kuri dzīvo ģimenēs, nevis, piemēram, bērnu namā vai citā līdzīgā iestādē, ir daudz adaptētāki dzīvei sabiedrībā, tomēr varbūt ir vērts aizdomāties, kā patiesībā norit pusaudžu bērnu audzināšana vairumā ģimeņu?

Lasīt vairāk

Ko nozīmē būt pusaudža vecākiem? Pieņemt izaicinājumus un turpināt mīlēt savu bērnu

Kas ir pusaudzis – vēl bērns vai jau pieaugušais? Ļoti daudzi vecāki un paši pusaudži nespētu dot konkrētu atbildi uz šo jautājumu, jo laiks starp bezrūpīgo bērnību un atbildīgo pieauguša cilvēka dzīvi bieži abām pusēm rada raizes un nesaprašanos.

Lasīt vairāk

Trīs iemesli, kādēļ pusaudžiem ir tik svarīgi būt stilīgiem

Foto: Shutterstock

Lai cik nerunātu, ka cilvēka āriene nav galvenais, jebkurā kolektīvā tiek vērtēts arī apģērbs. Un skolēni nav izņēmums. Kad bērns (īpaši tas attiecas uz pusaudžiem) ienāk jaunā kolektīvā, viņu ātri novērtē pēc ārienes un izveido pirmo iespaidu.

Lasīt vairāk

Kāpēc pusaudži kļūst par 'grūtajiem' bērniem: astoņi jautājumi un psihoterapeites atbildes

Foto: Shutterstock

Pusaudžu vecums ir grūts periods, īpaši vecākiem, kuru bērni ir tendēti uz uzvedības traucējumiem. Tādēļ daudzus interesē, kāpēc bērni šajā vecumposmā kļūst agresīvi un nevadāmi un kādās ģimenēs biežāk izaug pusaudži-huligāni.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!