Būt par mammu ir grūti. Tikai iedomājies: tu biji pati par sevi, biji atbildīga vien par sevi, pati sev noteici, kāda būs tava diena. Un te – tev uz rokām ir mazs cilvēciņš, ar kuru vismaz sākumā nav iespējams vienoties. Bet kopā ar mazo vēl nāk virkne dažādu noteikumu. Nav pārsteigums, ka jaunā mamma var "pazaudēties", krist panikā vai histērijā.

Viss šķiet ne tā, teju katra kustība liekas nepareiza, bet tam visas var būt sekas – nemitīga vainas sajūtas parādīšanās bērna priekšā. Tomēr tas viss ir labojams. Dziļi ieelpo, paņem bērnu uz rokām un notici saviem spēkiem. Un ir vēl dažas lietas, par kurām vēsta "Woman-rules", kas tev var palīdzēt kļūt pašpārliecinātai mammai.

Izturies kā profesionāle

Lai būtu pašpārliecināta, vienkārši centies būt nedaudz pārliecinātāka. Un vēl – mierīgāka un laimīgāka. Sākumā visas darbības ar autiņbiksīšu nomaiņu, zīdaiņa apģērbšanu, barošanu notiek, var teikt, trīcošām rokām. Taču notici tam, ka tu ļoti ātri ar to visu spēsi tikt galā pat aizsietām acīm.

Pārstāj klausīties svešos padomos

Ir saprotams, ka mamma, vīramāte, vecmāmiņa, tante un vēl citi cilvēki, kuri izaudzinājuši savus bērnus, tāpēc sevi uzskata par ekspertiem bērnu audzināšanas jautājumos. Sagatavojies: no pirmās dienas, kad izrakstīsies no slimnīcas, bet, iespējams, pat vēl ātrāk, tu nemitīgi atradīsies zem vecākās paaudzes preses mašīnas, un tās darbošanās aktivitātes līmenis ir atkarīgs no autoritātes ģimenē. Sākumā tu visu darīsi nemākulīgi, un tas ir normāli. Visas vai gandrīz visas meitenes piedzimst ar mātes instinktu, taču neviena nepiedzimst ar pieredzi, to tu iegūsi ar laiku, turklāt pietiekami ātri. Tādēļ ir vērts ierobežot radinieku apciemojumus, lai viņi nedrūzmētos tavā mājā un nemētātos ar saviem padomiem.

Pārstāj sevi uzskatīt par sliktu mammu

Visi bērni krīt, un tas vienmēr ir šausmīgi nepatīkami mammai, lai atvasei būtu divi mēneši vai 13 gadi. Taču, kā mēdz teikt vecmāmiņas, bērni arī izaug "caur šīm krišanām". Viņiem ir jāiegūst dzīves pieredze tieši ar sev uzsistajiem puniem. Ja vien tu neesi bērnu karstā saulē ieslēgusi automašīnā vai atstājusi bez ēdiena uz divām diennaktīm, pagrūd maliņā savu vainas sajūtu. Tu nevari visur palikt apakšā matraci, lai bērns varētu mierīgi piezemēties, tu nevari paredzēt visas bīstamās situācijas, taču vari maksimāli nodrošināt bērnam drošu apkārtējo vidi.

Tiec vaļā no auditorijas

Dažreiz, lai nomierinātu raudošu bērnu, ir jāpaliek ar viņu divatā – tikai tu un mazulis. Pārāk daudz cilvēku, bezgalīgas spēles un dauzīšanās bērnu uzbudina, un viņam ir grūti pašam nomierināties. Diemžēl starp cilvēkiem ir vairāk padomdevēju nekā spējīgo saprast, tostarp radinieku vidū. Aizej uz vannas istabu, ieslēdzies ar bērnu tur un palaid ūdens krānu vai ieslēdz ventilatoru – monotons troksnis bērnam palīdz nomierināties.

Kļūsti izlēmīgāka

Tas nozīmē, ka ir laiks pārstāt šaubīties. Nepamēģināsi – neuzzināsi, vai ne tā? Pacenties ieklausīties iekšējā balsī, mātes instinkts lielā mērā ir balstīts tieši uz intuitīvi pieņemtiem lēmumiem. Kad uz rokām ir mazulis un vienlaikus ir jāizdara vēl tūkstoš lietu, negaidīti uzrodas veiklība, ātra reakcija un pie viena arī palielinās domu ātrums. Tu it kā saredzi rezultātu un sekas vienām vai citām darbībām, turklāt gan uz sevi, gan bērnu vērstām. Un tas vien jau liek sajusties kā supermammai.

Veic piezīmes

Pat supermammām nepieciešama palīdzība un aizmugure. Piemēram, sagatavojies jau iepriekš pediatra apmeklējumam – pieraksti, kas tevi satrauc bērna uzvedībā vai veselībā, tad ārsta kabinetā tu nepazaudēsi savu domu. Pat tad, ja tikai nule kā aiz durvīm tu gatavoji runu, stresa situācijā, kāda bērnam var būt vizīte pie ārsta, tevi var piemeklēt pēkšņa amnēzija. Lai 100 reižu nevajadzētu atgriezties un vaicāt vienu un to pašu, uzraksti jautājumus uz lapiņas pirms katras vizītes pie pediatra, kā arī ārsta ieteiktās norādes, kamēr atrodies turpat uz vietas – daktera kabinetā.

Neslēp savas emocijas

Paradoksāli, taču tā tas ir: bērnam nemaz nav ieteicams redzēt tikai smaidīgu mammu. Mamma – tas ir dzīvs cilvēks, arī viņai var būt bēdīgi, bailīgi, viņa var būt satraukta. Pats galvenais – kā mamma tiek galā ar šīm emocijām. Tādēļ, lai kā mums to gribētos, viss un ne vienmēr ir brīnišķīgi, bet bērnam ir svarīgi to saprast. Ļauj vaļu savām emocijām, un mazulim skaļi saki: "Man bija tik bēdīgi, taču nu jau ir labāk", "Tas mani aizvaino, lūdzu, nedari tā". Ja paskaidro savu reakciju, tu palīdzēsi bērnam saprast viņa paša emocijas un jūtas, iemācīsi tikt ar tām galā.

Nesalīdzini savu bērnu ar citiem

Lūdzu, nepiedalies gonkās: "Kā, jums jau ir trīs gadi un jūs vēl neprotat lasīt?! Bet mēs jau protam franču valodā lasīt!" Aizmirsti par šāda tipa frāzēm: "Lūk, Jānītis gan malacis, vienmēr savāc savas rotaļlietas, bet tu nē". Tu dzemdēji bērnu, lai viņu mīlētu, mīlētu tādu, kāds viņš ir! Katrs bērns ir individuāls un unikāls, un arī tavējais! Un neļauj citām mammām vērtēt tavu bērnu, piemēram, smilšu kastē, esi vienmēr sava bērna pusē. Viņš ir labākais, jo tas ir tavs.

Atrodi laiku sev

Jauno mammu "mīļākā dziesma" parasti ir – "man nav laika sev, visu paņem bērns". Bet tas nav godīgi, jo visu laiku neatņem gan. Nav obligāti katru dienu izveidot frizūru, taču atslābināties vannā 20 minūtes gan ir iespējams. Vai arī reizi nedēļā sev sarīkot skaistuma dienu. Te der atcerēties par radiniekiem, lai iedod tev brīvu laiku un tādā veidā izrāda savas rūpes! Nekas tik ļoti neceļ sievietes pašapziņu, kā skaists, kopts spoguļattēls.

Esiet laimīgi kopā

Un tomēr, neraugoties uz grūtībām, šis ir lieliskākais laiks un stāvoklis – būt mammai. Baudi kopā pavadīto laiku ar mazuli, priecājies par viņa smaidiem un panākumiem, parādi viņam pasauli, citiem vārdiem sakot, esiet laimīgi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!