Foto: Shutterstock

Sekss pirmo reizi mūžā vai sekss ar jaunu partneri var būt brīnišķīga pieredze. Bet tikai tad, kad esi tam gatavs – gan fiziski, gan emocionāli. Par šiem delikātajiem jautājumiem jeb nevainības zaudēšanu stāsta "Papardes zieds" speciālisti.

Vai esi gatavs seksam? Atbildi uz tālāk minētajiem jautājumiem atklāti un godīgi, jo tas tev palīdzēs saprast, cik plašas pašlaik ir tavas zināšanas par seksualitātes jautājumiem.

  • Kā sekss iederas tavu personīgo vērtību sistēmā?
  • Kāda vieta seksam ir tavas kultūras, ģimenes un reliģisko vērtību sistēmā?
  • Vai tu uzticies savam partnerim un viņu cieni?
  • Vai tavs partneris tev uzticas un tevi ciena?
  • Vai tu ar savu partneri vari atklāti runāt par seksu, kontracepciju un STI?
  • Vai tavs partneris vai tu izjūti spiedienu stāties dzimumattiecībās? Ja tā, kāpēc?
  • Cik labi tavs partneris zina, kā tu vēlies, lai tev pieskaras, kas tev patīk vai nepatīk un ko tu sagaidi no seksa?
  • Cik daudz tu zini par to, kā tavs partneris vēlas, lai tu viņam/viņai pieskaries, kas tavam partnerim patīk vai nepatīk un ko viņš/viņa sagaida no seksa?
  • Ko tu zini par grūtniecību?
  • Ko tu zini par seksuāli transmisīvām infekcijām (STI)?
  • Vai tu zini, kā iespējams samazināt nevēlamas grūtniecības rašanās iespējas un varbūtību inficēties ar STI?
  • Ko tu un tavs partneris darīs, ja seksa rezultātā iestāsies grūtniecība un/vai kāds no jums inficēsies?

Ja tu nezini, kā izvairīties no STI un grūtniecības, tu neesi gatavs seksam.

Ja ar savu partneri tu nevari runāt par grūtniecību, kontracepciju vai STI, tad, visticamāk, tu neesi gatavs seksam.

Ja tu vai tavs partneris nejūtas droši, jūs neesat gatavi seksam.

Foto: Shutterstock

Ja tu un tavs partneris savstarpēji neuzticaties un necienāt viens otru, tad, visticamāk, jūs neesat gatavi seksam.

Pilnīgi pieņemami ir tas, ka cilvēks izvēlas pagaidīt, līdz jūtas gatavs stāties dzimumattiecībās ar otru.

Tev ir tiesības izlemt, kad ir pienācis īstais laiks, nav jājūtas vainīgam par savu lēmumu. Iespējams, ka neesi gatavs emocionāli, varbūt tava rīcība neatbilst taviem reliģiskajiem vai kultūras uzskatiem. Iespējams, ka tev ir jāaprunājas ar savu partneri vai ka tev ir jāuzzina kas vairāk par grūtniecību, STI un kontracepciju. Neatkarīgi no tā, par ko tieši tu neesi īsti pārliecināts, šis jautājums būtu jāatrisina pirms lēmumu pieņemšanas.

Nevainības zaudēšana

Foto: Shutterstock

Pilnīgi iespējams, ka tev nākas sastapties ar lielu spiedienu saistībā ar jautājumiem par dzimumattiecību veidošanu, nevainības zaudēšanu, tas ir, stāties dzimumattiecībās pirmo reizi mūžā.

Sekss ar kādu tikai tāpēc, ka vēlies zaudēt nevainību, vai tikai tāpēc, ka tu domā, ka visi tavi draugi jau to dara, varētu būt lēmums, ko vēlāk var nākties nožēlot. Nav viena pareizā vecuma, kad zaudēt nevainību un pirmo reizi stāties dzimumattiecībās. Nevainības zaudēšana ir ļoti personīgs lēmums, un tev ir tiesības to darīt tikai tad, kad pats jūti, ka pienācis īstais brīdis.

Tieši tāpat nav arī noteikumu par to, cik bieži vajadzētu nodarboties ar seksu, vai to, cik partneri dzīvē ir vajadzīgi. Ir cilvēki, kuru seksuālā apetīte ir lielāka nekā citiem, tie varētu vēlēties seksu biežāk nekā citi un ar lielāku skaitu partneru.

Vissvarīgākais jautājums ir, – vai tu pats/i brīvi izvēlies, kad, kur un ar ko nodarboties ar seksu un vai tu ievēro nepieciešamo piesardzību. Tikai tādējādi iespējams izvairīties no negribētas grūtniecības un pasargāt sevi no seksuāli transmisīvām infekcijām.

Ja neesi drošs vai nejūties pietiekami gatavs, pirms stājies pirmajās seksuālajās attiecībās vērts uzdot sev šos trīs jautājumus:

1. Vai es pats to vēlos?

Vai vēlos šo pieredzi tagad zaudēt nevainību, jo to gribu es pats, vai to vēlas mans partneris? Vai arī draugi, kas to jau ir izdarījuši, liek justies slikti vai neiederīgam, ja man vēl nav bijis seksa?

2. Vai mans partneris ir īstais?

Vai cilvēks, ar kuru es grasos to darīt, ir tam piemērots? Vai šis cilvēks novērtēs šo procesu, vai liks man justies labi, parūpēsies par mani un vai ar šo cilvēku es spēju arī runāt par TO? Un vai un kā mainīsies mūsu attiecības pēc šī seksa? Vai es viņam/-ai tiešām uzticos?

3. Vai es esmu gatavs/-a risināt problēmas, ja tādas radīsies?

Neviena izsargāšanās metode nav simtprocentīgi droša (atskaitot nenodarbošanos ar seksu), un dažreiz, pat lietojot visu pareizi un droši, var gadīties kāda ķibele. Vai es un mans partneris būsim gatavi risināt to, ja būs radies risks iestāties grūtniecībai vai tā būs jau iestājusies, parādīsies kādi STI simptomi, gadīsies kāda cita problēma?

Ja kaut uz vienu jautājumu atbilde ir "nē", tad, visticamāk, tu neesi vēl gatavs. Tas ir normāli, par to nav jākaunas. Turpini darboties, mācīties, veidot uzticamas attiecības un labi pavadīt laiku sportojot, dejojot, lasot grāmatas, dodoties pārgājienos un darot daudzas lietas, jo sekss ir nozīmīga, bet ne pati nozīmīgākā tavas dzīves sastāvdaļa.

Ko sevī ietver vārds ‘seksualitāte’

Foto: Shutterstock

Seksualitāte ir kaut kas vairāk nekā seksuālas attiecības ar citu cilvēku. Seksualitāte ir cilvēka patības svarīgs aspekts. Seksualitāte ir dažādu lietu apvienojums. Tā ir tas cilvēks, kuru tu uzskati par sevi, tā veido izpratni:

  • par sevi kā par sievieti vai vīrieti;
  • par savu ķermeni;
  • par to, kā tu ģērbies, kusties, runā un rīkojies;
  • kā tu jūties attiecībās ar citiem.

Šo lietu apvienojums palīdz definēt tevi kā personību. Katram cilvēkam minēto aspektu kombinācija veidojas atšķirīgās proporcijās, tieši tas padara katru personu neatkārtojamu. Tas, kas ir pareizi vienam, nebūs tik pareizi citam.

Vienmēr atceries, ka izvēlēties pagaidīt, līdz jutīsies gatavs iesaistīties seksuālās attiecībās, ir pilnīgi normāli, pat ja otrs cenšas izdarīt spiedienu. Ir ļoti svarīgi apzināties, ko vēlies tu pats, ir svarīgi uzzināt visus nepieciešamos faktus, pirms stājies jebkāda veida attiecībās.

Seksuālās un reproduktīvās tiesības

Foto: Shutterstock

Seksuālās un reproduktīvās tiesības ir daļa no mūsu katra cilvēktiesībām. Tiesības uz seksuālo un reproduktīvo veselību nozīmē, ka cilvēki spēj baudīt savstarpēji atbalstošas un drošas attiecības, brīvas no spaidiem un vardarbības, kā arī viņi spēj regulēt savu auglību bez nevēlamām vai bīstamām sekām.

Tiesības uz dzīvību

Visām personām ir tiesības uz dzīvību. Neviens nevar tikt pakļauts veselības vai dzīvības riskam grūtniecības, dzemdību vai dzimuma dēļ.

Tiesības uz personas brīvību un drošību

Tiesības uz personas brīvību un drošību iekļauj brīvību pašam kontrolēt savu seksuālo un reproduktīvo dzīvi. Šīs tiesības aizsargā sievietes, vīriešus un bērnus no seksuālas vardarbības un izmantošanas, tai skaitā sieviešu dzimumorgānu apgraizīšanu, seksuālu uzmākšanos, izvarošanu, piespiedu grūtniecību, sterilizāciju vai grūtniecības pārtraukšanu.

Tiesības uz vienlīdzību, brīvību no visa veida diskriminācijas

Visi cilvēki ir dzimuši brīvi un vienlīdzīgi. Neviens nevar tikt diskriminēts rases, etniskās piederības, ādas krāsas, nabadzības, dzimuma, seksuālās orientācijas, ģimenes stāvokļa, fizisku vai garīgu traucējumu, vecuma valodas, reliģisku, politisku un citu uzskatu, nacionālās vai sociālās piederības vai citu iemeslu dēļ.

Tiesības uz privātumu

Tiesības uz privātumu iekļauj tiesības veikt neatkarīgus lēmumus par savu seksuālo un reproduktīvo dzīvi.

Tiesības uz runas brīvību

Visām personām ir tiesības pieņemt lēmumus par seksuālo un reproduktīvo veselību un tiesībām, kā arī meklēt, saņemt un dot informāciju un idejas dažādos medijos.

Tiesības uz informāciju un izglītību

Pamattiesības uz izglītību iekļauj arī pieeju informācijai un izglītībai par seksuālo un reproduktīvo veselību un tiesībām.

Tiesības izvēlēties – precēties vai neprecēties, vai dibināt ģimeni

Visiem cilvēkiem ir tiesības brīvprātīgi izvēlēties - precēties vai neprecēties, dibināt un plānot savu ģimeni.

Tiesības izlemt, vai un kad vēlas bērnu

Visiem cilvēkiem ir tiesības brīvi un atbildīgi lemt par savu bērnu daudzumu. Tas iekļauj tiesības izvēlēties vai un kad šiem bērniem būt, kā arī pieeju līdzekļiem, lai to kontrolētu.

Tiesības uz veselības aprūpi un aizsardzību

Visiem cilvēkiem ir tiesības uz labāko sasniedzamo fizisko un garīgo veselību.

Tiesības uz zinātnes progresu

Visiem cilvēkiem ir tiesības izbaudīt zinātniskās attīstības labumus.

Tiesības uz pulcēšanos un politiskās līdzdalības brīvību

Tiesības uz pulcēšanos un politisko līdzdalību iekļauj tiesības veidot un pievienoties nevalstiskajām organizācijām, kas sekmē seksuālo un reproduktīvo veselību un tiesības.

Tiesības būt brīvam no spīdzināšanas un sliktas apiešanās

Visiem vīriešiem, sievietēm un bērniem ir tiesības netikt pakļautiem spīdzināšanai vai nežēlīgai, necilvēcīgai vai degradējošai attieksmei un medicīniskai vai zinātniskai ārstēšanai bez brīvas un informētas piekrišanas.

Vienaudžu spiediens – pakļauties tam vai turēties pretī

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vienaudžu spiediens nozīmē, ka tavi draugi vai tavs partneris tev liek justies tā, it kā tev vajadzētu darīt to, ko tu īsti nevēlies darīt, vai ko tu vēl neesi gatavs darīt.

Piemēram, tev var likt justies tā, it kā tev jau būtu vajadzējis zaudēt nevainību vai ka tev jau būtu vajadzējis pārgulēt ar savu partneri pēc tam, kad esi gājis uz randiņiem kādu noteiktu laiku. Atceries, ka sekss tikai, lai paturētu draugu/draudzeni vai lai viņš/a justos laimīgs, nav gana labs iemesls, lai tiešām ar to arī nodarbotos.

Sekss visiem nozīmē daudz, pat tiem, kuri izturas ļoti pārliecinoši vai nevērīgi attiecībā pret to. Tev tas ir vajadzīgs tikai tad, kad esi tam gatavs, kad esi kopā ar kādu, kam uzticies un ko tu cieni.
Nevainības zaudēšana vai sekss pirmo reizi ar jaunu partneri var būt patīkama pieredze, uz kuru vēlāk atskatīties ar smaidu, bet, ja tev sekss pirmo reizi ir tad, ka neesi tam gatavs, tu vēlāk to varētu nožēlot.

Nedomā par to, ko no tevis sagaida draugi, nepadodies partnera spiedienam, drīzāk padomā par to, ko tu vēlies, domā tik ilgi, cik tev vajadzīgs, līdz esi gatavs pieņemt lielo lēmumu. Ja tu neesi pārliecināts par to, vai esi gatavs vai nē, tad, ļoti iespējams, ka tu neesi gatavs. Nav prātīgi sasteigt šo lēmumu, ja neesi pilnīgi pārliecināts. Ja tu par to domā, tad nesteidzies, apsver, kādu kontracepciju lietot, lai izsargātos no negribētas grūtniecības un seksuāli transmisīvām infekcijām.

Kādā brīdī savā dzīvē vairums cilvēku izjūt vienaudžu spiedienu - atceries, ka tu tāds neesi vienīgais.

Ja padomāsi par to, kādas sekas var būt seksam, kāpēc vēlies pagaidīt, tas tev palīdzēs justies apmierinātākam ar sevi, pārliecinātākam par to, ka paļāvies tikai uz savu lēmumu.

Pretoties vienaudžu spiedienam var būt grūti, tāpat var būt grūti palikt pie tā, ko tu gribi, kam tu tici, bet tikpat iespējams ir arī tas, ka tu jutīsies daudz labāk, ja zināsi, ka neko neesi sasteidzis, ka neesi meties lietā, par ko neesi pārliecināts. Galu galā – tādējādi tu varētu arī iemantot cieņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!