Foto: Shutterstock

Bērni reizēm mēdz būt ļoti spītīgi. Ja viņiem, piemēram, kaut kur negribas braukt, viņi darīs visu iespējamo, lai nokavētu autobusu – pastāstīs par enciklopēdijā lasīto, ārkārtīgi lēni vilks apavus un tamlīdzīgi. Šādās reizēs vecākiem jāliek lietā radošums, kā bērniem bez balss pacelšanas tomēr liktu prasīto izdarīt. "Real Simple" iepazīstina ar pavisam vienkāršu paņēmienu, kas var aiztaupīt liekas galvassāpes.

Iespējams, arī tavā ģimenē kādreiz gadījusies situācija, kad bērns par visām varītēm cenšas pieturēties pie sava dienas plāna, nemaz neapzinoties, cik ļoti tevi tas var izvest no pacietības rāmjiem. Nevar izslēgt arī iespējamību, ka atvase vienkārši ieņēmusi galvā, ka tieši konkrētajā brīdī grib tev izstāstīt par kādu dzirdētu jaunumu, un tava steidzināšana viņu tikai sadusmo. Tad viņš ietiepjas, speciāli ģērbjas lēni, uzlej uz biksēm sulu, tādējādi "novelkot" laiku un sadusmojot arī tevi.

Portāls piedāvā vienkāršu risinājumu, lai izvairītos no šāda veida situācijām, kurās viens uz otru apvainojaties. Atbilde ir darāmo darbu saraksts. Lai gan sākumā varētu šķist, kā gan papīra lapa un zīmulis var palīdzēt atrisināt šo problēmu, saraksta izveide patiesi var būt panākumu atslēga, izvēloties bērnam saprotami izskaidrošanas pieeju.

Izveido sarakstu ar lietām, kas bērnam jāizdara konkrētā laikā – vecākiem pašiem objektīvi jāizsver, cik minūšu laikā sarakstā iekļautās lietas maz ir iespējams veikt. Ja šis saraksts nepieciešams, lai laicīgi izietu no mājas, ieraksti tajā tādus uzdevumus kā apģērbšanās, brokastu izvēle, maltītes ieturēšana, zobu tīrīšana, skolas somas satura pārskats, kurpju uzvilkšana, mēteļa uzvilkšana un tamlīdzīgi. Šīs lietas bērnam jāizdara, piemēram, 40 minūšu laikā, pirms došanās ārā no mājas. Lai viņu vairāk ieinteresētu, vari izmantot personalizētu uzrunu un kādu iedvesmojošu teikumu nobeigumā.

Ļoti iespējams, bērns darāmo darbu sarakstu uztvers kā spēli, tāpēc to izpilde šķitīs daudz saistošāka nekā vienkārša norādīšana. Atgādini bērnam, ka "ķeksīti" pie uzdevuma drīkst pievilkt tikai tad, kad tas ir izdarīts – ne mirkli ātrāk. Ļauj viņam brīvi izvēlēties ar kādu krāsu vai zīmi viņš vēlas atzīmēt darbiņa paveikšanu.

Ar darāmo darbu sarakstu bērns jūtas, ka pašam ir lielāka kontrole pār savu ikdienu, kā rezultātā viņš izpilda vecāku lūgumus, bet tādā kārtībā, kā pats vēlas. Ievilkt plusiņu vai krustiņu pie izdarīta darba sniedz gandarījuma sajūtu un vairo pašapziņu.

  • Darāmo darbu saraksts pielāgojams ļoti dažādām situācijām un gadījumiem, kad nepieciešams kaut ko izdarīt līdz galam. Šis ir arī viens no paņēmieniem, kā atvasi atradināt no ieraduma pienākumu izpildi atlikt no dienas uz dienu. Vairāk uzzini šeit.

Starp citu, šis variants pielāgojams arī mazākiem bērniem, kuri vēl neprot lasīt. Viņiem rakstiskā uzdevuma vietā var likt bildītes – tik skaidras, lai mazais saprastu, kas tieši ir veicams.

Vēl citus paņēmienus, kā no bērna panākt klausību bez kliegšanas un balss pacelšanas, lasi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!