Foto: Shutterstock
Uzzinot lieliskos jaunums par bērniņa pievienošanos ģimenei, jaunās māmiņas tā vien sapņo par skaistu drēbīšu iegādi saviem mazuļiem, taču dažkārt iepirkšanās drudža iespaidā tiek sapirktas lietas, ka pēcāk netiek izmantotas. Kā bez liekiem tēriņiem nopirkt to, kas mazulim patiešām būs vajadzīgs, "Simtgades kongresā" stāstīja ārste Irēna Putniņa.

Ārste atklāj, ka visbiežāk par to, kādas lietas ir jāiegādājas mazulim, apmulsuši ir tieši jaunie vecāki. Tie cilvēki, kuri gaida jau otro bērnu, iepirkuma sarakstu veido, balstoties uz iepriekšējo pieredzi. Savukārt tie pāri, kam šis būs jau trešais bērns ģimenē, reti kad dodas uz veikalu pēc jaunām lietām, jo šiem mazuļiem pūriņš saglabājies no vecākajiem māsām un brāļiem, smejoties stāsta Putniņa.

Padomus par to, kas ir tās lietas, kas obligāti jānopērk pirms bērna nākšanas pasaulē, nepieciešamības gadījumā var sniegt ne tikai ārsti, bet arī draugi, kuriem pašiem ir bērni, un, protams, arī ģimenes locekļi, sevišķi vecāki. Ārste iesaka klausīt visiem padomdevējiem, izņemot tiem, kuri saka, ka visu bērniņam vajadzīgo varēs nopirkt pēc viņa dzimšanas.

Lietas, kas jāiegādājas pirms mazuļa piedzimšanas:

  • Rati, autokrēsliņš, gulta, stingrs matracis, vanna;
  • Gultas veļa (trīs komplekti), segas – plānāka un biezāka;
  • Apģērbs;
  • Higiēnas lietas;
  • Pakaviņš;
  • Gaisa mitrinātājs, kas palīdzēs izvairīties no mājās vai dzīvokļos valdošā sausā karstuma.

Kā izvēlēties pareizās lietas

Daudzi vecāki, ieejot bērnu preču veikalā, vispirms skatās uz lietām, kas izskatās skaisti un piemīlīgi, taču ārste atgādina, ka tas nav svarīgākais faktors bērnam nepieciešamo lietu iegādē. "Mazam bērnam nebūs svarīgi tas, vai uz viņa pirmā rāpulīša būs Vinnijs Pūks, rozā kaķis, pokemons vai kas cits. Tas būs skaisti jums un tiem, kas uz bērnu skatīsies, bet bērnam pats galvenais būs drošība, " skaidro Putniņa. Tāpēc vispirms tomēr vajadzētu pievērst uzmanību tam, vai izvēlētā lieta būs ērta gan bērnam, gan vecākiem, kā arī droša.

Veikalos ir ļoti daudz lietu, kas izskatās skaisti, taču ir nepraktiskas, piemēram, 56 centimetrus lielam bērnam paredzēta mākslīgas ādas jaciņa. Ārste skaidro, ka šis apģērba gabals mazulim nebūs ne ērts, ne drošs. Kā vēl vienu piemēru var minēt arī skaistās meiteņu kleitas, kuru mugurpusi rotā pogas. Šāda it kā skaista drāniņa nebūs ne droša, ne ērta, jo, guļot uz muguras, pogas spiedīsies mazulim mugurā.

Iegādājoties apģērbu mazulim, būtu jāpievērš uzmanība arī materiālam, no kura tas izgatavots. Vajadzētu pēc iespējas vairāk izvairīties no drēbēm, kuru darināšanā izmantos sintētisks materiāls.

Foto: Shutterstock

Gluži kā pieaugušajiem, arī bērniem tiek iegādātas siltās drēbes ziemai un plānākas pavasarim un vasarai. Ziemas laikā vajadzētu pievērst uzmanību tam, lai izvēlētais apģērbs būtu ne tikai silts, bet arī viegls. "Ja bērnam ir gads un divi mēneši, un mēs viņam uzvelkam milzīgu kombinezonu, viņam būs grūti staigāt," skaidro Putniņa. "Par visām lietām, ko jūs bērnam iegādāsieties, mēģiniet iedomāties, kā viņš jutīsies, tās valkājot," piebilst ārste.

Nepieciešamais apģērbs: divi pāri plāno cimdiņu, kas neļaus mazulim sevi saskrāpēt, divas plānās cepurītes, trīs rāpulīši (pidžamas), trīs vai četri plāni krekliņi un bodiji, divas vai trīs biezākas jaciņas vai džemperīši, divi pāri vilnas zeķītes, trīs pāri parastās zeķītes, tāpat noderēs arī trīs, četras lacītes.

Pērkot mazulim pirmo apģērbu, Putniņa iesaka neizvēlēties pašu mazāko izmēru. Ja bērnam apģērbs būs apspīlēts, tad jums, vecākiem, to būs grūti uzvilkt un novilkt. "Bērns nav liela lelle, un viņu būs pietiekami sarežģīti apģērbt, taču drusciņ, drusciņ lielāka drēbīte palīdzēs to izdarīt," skaidro ārste.

Tāpat nevajadzētu pirkt ļoti daudz viena izmēra drēbes, jo bērns ļoti ātri aug. Nevajadzētu kautrēties arī izmantot radu un draugu jau paaugušos mazuļu lietotās drēbītes. Putniņa piebilst, ka mazulis tās noteikti nepaspēj novalkāt: "Ir lietas, kuras tiek nopirktas, taču nekad netiek uzvilktas. Tādas lietas ir visiem, un tās droši var nodot tālāk nēsāšanai citiem mazuļiem."

Ja ar šiem padomiem nav gana, tad šeit atradīsi vēl citus ieteikumus, kas noderēs zīdaiņa pirmās garderobes izveidē.

Nepieciešamās higiēnas preces: autiņbiksītes, mitrās salvetes, vienreizlietojamie paladziņi, zīdaiņiem piemērotas šķidrās ziepes, eļļa vai pieniņš ādas kopšanai, ūdens termometrs vannai, bērniem paredzētas šķērītes nagu griešanai, deguna atsūcējs.

Šajā sarakstā ir iekļauta arī eļļa un pieniņš ādas kopšanai, taču pirms to iegādes ieteicams aprunāties ar ārstu. Ar ādas kopšanas līdzekļu iegādi nevajadzētu pārspīlēt, jo, iespējams, daļa no tiem netiks izmantota vai dažādu iemeslu dēļ būs nepieciešams iegādāties citus kopšanas līdzekļus.

  • Te lasi lietas, kas jaunajiem vecākiem būtu jāzina par mazuļa ādas kopšanu.

Bez kā var iztikt:

  • Mānekļiem;
  • Pudeles;
  • Mīkstās mantas, kuras noteikti uzdāvinās radi un draugi, kuri nāks ciemos, lai apskatītu mazuli.

"Taču, ja visas šīs iepriekš minētās lietas tomēr gribat nopirkt, tad pērciet, ja nenoderēs, tad uzdāvināsiet kādam citam," mierina ārste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!