Foto: Shutterstock
Jaundzimušā pirmās dzīves nedēļas ir satraukumu pilns laiks vecākiem – katra ieraudāšanās liek prātot, kas tad īsti zīdainim kaiš. Viena no visizplatītākajām lietām, kas rada zīdainim diskomfortu pirmajos dzīves mēnešos, ir vēdergraizes. Gremošanas sistēmai jāapstrādā pirmā pārtika – mammas piens vai mākslīgais piena maisījums – līdz ar to graizes un gāzītes ir tikai normāla parādība. Taču ko darīt, ja šī problēma zīdaini skar katru dienu un medikamenti ir tikai īstermiņa risinājums?

"Vispirms jāsaprot, kas ir zīdaiņa vēdergraižu un gāzu cēlonis," norāda pediatre Sāra Konolija portālā "Bundoo". Gluži tāpat kā pieaugušajiem, arī zīdaiņiem vēdergraizes veidojas ēšanas rezultātā. Iedomājies – jaundzimušais zīž mammas krūti ik pēc divām stundām, bet pēc dažām nedēļām ēšanas starplaiki ir trīs līdz četras stundas gari. Gremošanas sistēmai tā ir slodze, ar kuru jārēķinās, tāpēc nevajag satraukties, ja skaļi dzirdama burbuļošana zīdaiņa puncī. Gāzītes ir gremošanas dabiskais "produkts".

Par diskomfortu tieši vēdergraižu dēļ var liecināt tas, ka zīdainis ir raudulīgs un nemierīgs. Bieži vien raudāšanas epizode var sākties pēkšņi, ilgt stundām un tikpat pēkšņi arī beigties. Taču nemiera epizodes var atkārtoties ik dienas un būt regulāras vienā un tajā pašā laikā, visbiežāk pēc ēšanas.

Lai palīdzētu savam zīdainim un izvairītos no vēdergraizēm, pediatre Konolija iesaka mājas apstākļos veikt šādus preventīvos pasākumus:

  • Maini zīdīšanas pozu. Zīžot krūti vai ēdot no pudelītes, zīdainis līdz ar pienu mutē ievelk arī gaisu. Zīdot mazuli, pārliecinies, lai satvēriens ap krūtsgalu būtu ciešs. Ja barojot zīdainis nebūs cieši apkļāvis ar mutīti krūts oreolu, bērns sarīsies gaisu, kas rezultēsies vēdergraizēs. Pamēģini mainīt kādu no ierastajām pozām, piemēram, ja zīdi guļus, tā vietā vari pielietot futbolbumbas satvērienu.
  • Neaizmirsti par atraudziņu. Jaundzimušajiem ir svarīgi, lai pēc katras ēdienreizes būtu atraudziņa. Liec zīdaini uz pleca bieži, pat tad, ja zīdainis paņēmis pauzīti ēšanas laikā.
  • Ņem vērā diennakts laiku. Ja zīdaini vēdergraizes nomoka konkrētā dienas laikā, ieplāno tajā brīdi ratu pastaigu. Reizēm līganās ratu kustības palīdz gāzītēm novirzīties pa gremošanas sistēmu veiksmīgāk.
  • Liec zīdainim "mīt pedāļus". Ja redzi, ka zīdainis savelk nopietnu sejiņu un gatavojas izlaist no sevis gāzītes, palīdzi, masējot vēderiņu apļveida kustībā vai pielieto tik labi zināmo "pedāļu mīšanas" vingrinājumu – uzmanīgi satver zīdaiņa kājiņas un lēnām atdarini pedāļu mīšanas kustību, noslēgumā piekļaujot mazuļa celīšus vēderam. Tas palīdzēs izvadīt gāzes.
  • Apkopo savu ēdienkarti dienasgrāmatā. Zīdaiņi, kas ēd mammas pienu, uzņem visu to pašu, ko dienas laikā apēdusi mamma. Tāpēc izprast, kas izraisa vēdergraizes, būs vieglāk, ja sekosi līdzi tam, ko apēd. Piemēram, ja trīs dienas ar zīdaini viss bijis labi, bet ceturtajā izteikti moka vēdergraizes, zināsi, ka pie vainas varētu būt kāds jauns produkts, ko līdz šim zīdainis ar mammas pienu nav "baudījis".
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!