Foto: Shutterstock
Viens no pirmajiem jaunās māmiņas pārbaudījumiem, pēc zīdaiņa nākšanas pasaulē, ir viņa barošana ar krūti. Daudzām mazo izdodas pabarot bez grūtībām, taču citām zīdīšanas process sagādā mokas. Esam apkopojuši pieredzes stāstus, problēmjautājumus un ārstu ieteikumus, kurus ievērojot, tu spēsi atvieglot zīdīšanas procesu gan sev, gan mazulim.

Zīdīšanai ir būtiska nozīme ne tikai bērna, bet arī mātes veselības nodrošināšanai un saglabāšanai. Mammas piens ir pārpildīts ar dažādam zīdainim tik ļoti vajadzīgajām uzturvielām un vitamīniem, ko mazais instinktīvi, rociņām trīcot, ar visiem spēkiem cenšas dabūt.

Taču, lai cik skaists un brīnišķīgs šīs process varētu šķist no malas, daudzas māmiņas var piekrist, ka vismaz pirmās barošanas reizes nereti paiet ar asarām acīs un bļaujošu bērnu uz rokām. Šādos brīžos jaunās māmiņas prātu pārņem neskaitāmi jautājumi, bet svarīgākais no tiem – kāpēc? Kāpēc man tik ļoti sāp? Kāpēc es nespēju dot savam bērnam viņam tik nepieciešamo mātes pienu? Atbildes uz šiem un vēl citiem jautājumiem atradīsi šajā portāla "Cālis" rakstu izlasē.

Lūk, zīdīšanas ABC jeb svarīgākais, kas tev jāzina par krūtsbarošanu!

Izplatītas zīdīšanas problēmas un to risinājumi


Viens no dabīgākajiem procesiem – zīdīšana, dažreiz var izrādīties tik grūti īstenojama! Lasiet par to, kā tikt galā ar biežāk izplatītajām zīdīšanas problēmām.

Lasīt vairāk

Neraizējieties! Zīdīšanu var iemācīties

Foto: Publicitātes foto

Mātes piens ir vislabākais, ko māmiņa var dot savam mazulim viņa pirmajos dzīves mēnešos. Rakstā izlasīsiet, kas jādara klasiski barošanas uzsākšanas problēmu gadījumos.

Vislabākais, ko māmiņa var dot savam jaundzimušajam, ir mātes piens. Arī māmiņai zīdīšana nāk par labu. Pēc dzemdībām dzemde ātrāk savelkas, ātrāk atgūsiet iepriekšējo formu, ātrāk pazūd grūtniecības laikā uzkrātie kilogrami, zīdīšana samazina krūts vēža risku. Taču vissvarīgākais šajā procesā ir neredzamā, bet nepārvērtējamā saikne starp māti un mazuli.

Zīdīt var iemācītie un neļaujiet citiem jums iestāstīt ka tā nav! Katrs bērns un katra jaunā māmiņa ir citādi, tāpēc dodiet sev un mazajam nedaudz laika, lai atrastu sev vislabāko zīdīšanas pozu un metodi.

Lasīt vairāk

Krūšu izmērs neietekmē zīdīšanu un vēl deviņi maldīgi apgalvojumi par krūtsbarošanu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kaut arī zīdīšana ir ļoti dabīgs process, jaunās māmiņas bieži saņem nepareizus un kļūmīgus padomus. Sākot ar apgalvojumu, ka sieviete ar mazām krūtīm nevarēs zīdīt un beidzot ar biedēšanu – tikai nepieradini pie karāšanās pupā. Patiesībā ne krūšu izmērs, ne noteiktu produktu lietošana neietekmē zīdīšanu. Viss patiešām notiek galvā!

Lasīt vairāk

Mazulis kož krūtī. Kāpēc viņš tā dara?

Foto: PantherMedia/Scanpix

"Viņš man iekoda krūtī! Tik sāpīgi..." Bieži vien jaunās māmiņas sūdzas par šādu sava bērna uzvedību, sarūgtinās un nezina, ko darīt. Vēl pirms pirmo zobiņu parādīšanās mazuļi var "iekost" māmiņai krūtī. Dažreiz tas ir viegls kodiens – kā spēle, kas nesagādā sāpes. Bet dažreiz... Kad parādās zobiņi, sāpīgi kodieni mātei kļūst neciešami un bieži vien var kļūt par iemeslu atradināšanai no krūts. Taču nekas nenotiek tāpat vien – visam ir savi iemesli. Tādēļ mēģināsim tikt ar tiem skaidrībā.

Lasīt vairāk

Bērna barošana līdz gada vecumam. Uz izplatītākajiem jautājumiem atbild pediatre

Foto: PantherMedia/Scanpix

Uz vecāku jautājumiem par bērniņa barošanu vecumā līdz gadam, izplatītākajiem kļūdainajiem priekšstatiem par piebarošanu un krūts barošanu atbild Bērnu Klīniskā Universitātes slimnīcas
ārste – pediatre Diāna Fridrihsone
.

Lasīt vairāk

10 baušļi un mītu atspēkojums par krūtsbarošanu

Foto: Shutterstock

Saskaņā ar Pasaules zīdīšanas alianses rekomendācijām, zīdīšana novērš un samazina iespēju zīdaiņiem uzņemt nepilnvērtīgu uzturu, tā nodrošina bērnam drošu uzturu pat krīzes apstākļos un arī samazina slogu uz vidi, ar zīdīšanas palīdzību iespējams samazināt nabadzību pasaulē.

Savukārt portālā "Veseligsridzinieks", ko veido Rīgas pašvaldība, tiek aplūkoti 10 baušļi jeb minēti 10 "jā" par labu zīdīšanai, kā arī atspēkoti visai izplatīti mīti. Tos sagatavojusi zīdīšanas veicināšanas konsultante Sandra Lase.

Lasīt vairāk

Kad mammas krūts tiek izmantota kā knupītis

Foto: Shutterstock

Par knupīšu lietošanu zīdaiņu vecuma bērniem vecāku domas dalās – citi to atbalsta kā labu nomierināšanās līdzekli, citi kategoriski iebilst pret māneklīša došanu, norādot uz virkni sliktajām lietām, piemēram, nepareiza zobu sakodiena veidošanās iespējamību. Cik vecāku, tik viedokļu, starp citu, arī speciālistu vidū tie ir atšķirīgi. Lūk, piedāvājam iepazīties ar vienu situāciju, kad mammas krūti mazulīte izmanto knupīša vietā! Taujā mamma, kurai atbildi sniedz jomas speciāliste.

"Labdien. Man ir dvīņi – puika un meitene. Mazajiem tagad ir pilni pieci mēneši, baroju ar krūti. Nesen vēl viss bija labi – uz nakti paēda, aizmiga un gulēja, bet māsa tagad ir izdomājusi, ka grib gulēt tikai pie manis. Knupīti neņem. Naktī par knupīti izmanto mani un mēs abas esam neizgulējušās. Tagad māsa karājas man krūts galā. Kā risināt situāciju un atkal atgriezties vecajās sliedēs, jo tā jau naktī pagulēt varu ļoti maz, jo abi pa kārtai jābaro, bet, ja vēl viens piekabinājies man pie sāniem..." padomu lūdz kāda jaunā māmiņa.

Lasīt vairāk

Par mātes piena 'sadegšanu', tā atgrūšanu un zīdīšanas pārtraukšanu – vecmātes ieteikumi krūtsbarošanā

Foto: Shutterstock

Katru gadu pirmā augusta nedēļa tiek atzīmēta kā Pasaules zīdīšanas veicināšanas nedēļa. Tās mērķis ir veicināt, atbalstīt un aizsargāt krūtsbarošanu, un šogad tēma ir "Zīdīšana: dzīves pamats".
Rīgas Dzemdību nama
vecmāte, zīdīšanas speciāliste Gunta Freimane sniedz atbildes uz bieži uzdotiem jautājumiem par
krūtsbarošanu
, uzsverot, ka zīdīšanas tēma ir aktuāla visu gadu, katru dienu un katru stundu, ne tikai augusta pirmajā nedēļā.

Lasīt vairāk

Vai esmu normāla māte, ja nebaroju bērnu ar krūti; vecmāte aicina nepakļauties sabiedrības spiedienam

Foto: Shutterstock

Ikviena
grūtniecība
,
dzemdības
un
pēcdzemdību periods
norit individuāli, nav divu vienādu sieviešu un divu vienādu situāciju, arīdzan saistībā ar bērna zīdīšanu. Protams, pastāv Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijas par mazuļu zīdīšanu, ir gana daudz speciālistu, kuri to tik vien uzsver, cik svarīgi mazo barot ar mātes pienu. Tomēr realitāte mēdz būt citādāka, un iemeslu, kādēļ mazulis netiek zīdīts, var būt gana daudz un dažādi.

Šoreiz palūkosimies, kā mierināt tās mammas, kuras bērnu nebaro ar krūts pienu. Skaidrs, ka sabiedrības spiediens par šo tēmu ir gana liels, tostarp no pašiem tuvākajiem – "Kā, tu nebaro bērnu ar krūti?!" – izskan kārtējais sašutuma pilnais teikums, kas piespiež mammu sev uzdot urdošo jautājumu: "Vai esmu laba mamma, ja bērnu nebaroju ar krūti?" Tas taču esot tas labākais, ko vien mamma var sniegt. Jā un nē. Saruna par tēmu norit ar Rīgas Dzemdību nama vecmāti, psiholoģi Lailu Laganovsku.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!