Foto: Publicitātes foto

Vai tev šķiet, ka ar HIV inficējas tikai jaunieši, jo slimību nodod seksuālu attiecību ceļā? Un ka HIV ir nāves spriedums – dzīvo ātri, mirsi jauns? Zini – neviena no šim tēzēm nav taisnība, bet gan kārtējie mīti par HIV.

Pērn ceturtā daļa no jaunajiem HIV gadījumiem Latvijā tika konstatēta cilvēkiem vecumā virs 50 gadiem, un šajā vecuma grupā teju vienlīdz daudz ir jauno HIV gadījumu sievietēm un vīriešiem. Galvenais HIV pārneses ceļš – heteroseksuālas attiecības.

Taču Latvijā ir arī daudzi cilvēki cienījamos gados, kuri dzīvo ar HIV jau gadiem un gadu desmitiem ilgi. Jo mūsdienās HIV nav nāves spriedums – tā ir hroniska infekcijas slimība, ko var labi kontrolēt ar zālēm. Lietojot zāles atbilstoši ārsta norādījumiem, cilvēks ar HIV var nodzīvot garu un kvalitatīvu mūžu.

To apliecina arī Ojāra stāsts, ko projektā "Es aizdodu savu balsi" izstāsta Jānis Krīvēns.


Ojāra stāsts

Es esmu viens no vecākajiem un senākajiem HIV pacientiem Latvijā, un varu kalpot par uzskates līdzekli trīs lietām – pirmkārt, HIV mūsdienās nav nāves spriedums, un cilvēki ar HIV var nodzīvot ilgu mūžu. Man drīz būs 70, un jūtos labi! Otrkārt – lai tas notiktu, ir jāārstējas. Trešais – katrs var izdarīt ko labu un svarīgu cilvēku, kuri dzīvo ar HIV, atbalstam.

Man HIV atklāja jau 1990. gadā, bet es diemžēl gandrīz 10 gadus atteicos lietot zāles, gaidot jaunākus, efektīvākus medikamentus. Kādreiz HIV zāles bija pussauja tablešu ar šausmīgām blakusparādībām, ne tā kā tagad – viena, divas tabletes dienā, un nekādu blakņu. Lietojot zāles, tagad jau esmu sasniedzis nenosakāmas vīrusa slodzes stadiju, kad vairs neesmu infekciozs citiem, taču veselība tomēr ir cietusi – ar tagadējo prātu es nebūtu gaidījis tik ilgi, būtu sācis ārstēties agrāk – pārāk stipri esmu iedragājis savu imunitāti.

Es neteiktu, ka pēc diagnozes uzzināšanas es būtu psiholoģiski sabrucis – es zināju par šādu slimību un uztvēru to, no vienas puses mierīgi, no otras – fatāli. Dzīvē taču gadās visādi, kāds zaudē kāju, bet man ir HIV. Man ir kritusi tāda loze.

Taču vienalga uzskatu, ka man ir laba dzīve – visu laiku esmu strādājis, dzīvojis normālu dzīvi. Un lieta, ar ko lepojos – esmu nodibinājis HIV pacientu atbalsta grupu Latvijā, organizāciju AGIHAS. Mani un vēl vienu citu pacientu savulaik uzrunāja kāda zinoša ārste infektoloģe, kas teica – citās valstīs ir šādas pacientu pašpalīdzības organizācijas, tuvākās bija Somijā un Igaunijā. Un tā mēs 1993. gadā divatā nodibinājām biedrību AGIHAS, sākām sazināties ar HIV pozitīviem cilvēkiem citās valstīs. Jutāmies pacilāti, ka ir šādas grupas, ka varam sadarboties un tikties.

* Vienīgais veids, kā noskaidrot savu HIV statusu, ir veikt testu. Latvijā HIV testus var veikt visās laboratorijās, kā 16 HIV profilakses punktos bez maksas un anonīmi ir pieejami eksprestesti.

Sagatavots sadarbībā ar GlaxoSmithKline Latvia
Sagatavots 11/2020
NP-LV-HVX-PRSR-200012

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!