Foto: Publicitātes foto
Tā kā Latvijā joprojām ir ļoti dzīvi mīti un aizspriedumi par HIV, tie var nodarīt reālu ļaunumu. Ticot vienam no mītiem par HIV, sievietes Latvijā ir kļuvušas par nopietnu riska grupu un veido jau vairāk nekā trešo daļu jaunatklāto HIV gadījumu. Tā 2019. gadā 39% no visiem cilvēkiem, kam tika konstatēts HIV, bija sievietes. Jo tā nav taisnība, ka HIV ir vīriešu, pamatā geju un narkomānu slimība. Tā var skart ikvienu.

Pašlaik Latvijā dzīvo vairāk nekā seši tūkstoši cilvēku ar HIV, bet mēs viņus neredzam, viņu it kā nav. Galvenais iemesls tam ir stigma jeb aizspriedumi, ko sabiedrība jūt pret cilvēkiem ar HIV. Tā veidojas no nezināšanas, no mītiem, no bailēm.

Lai grautu aizspriedumu sienu, vairākas sabiedrībā zināmas personas projektā "Es aizdodu savu balsi" aizdod savas balsis un sejas HIV cilvēku dzīvesstāstu izstāstīšanai. Šie stāsti apliecina – neatkarīgi no sava HIV statusa, mēs pirmām kārtām visi esam cilvēki.

Helgas stāsts

Emocionālo triecienu saistībā ar HIV esmu piedzīvojusi divreiz. Pirmo reizi, kad ar aizdomām par gripu nonācu slimnīcā un izrādījās, ka man ir HIV akūtā stadijā. Iepazinu slimību, apradu, ārstējos, aptuveni pusgadu jau dzēru zāles, kad saņēmu otro triecienu – man pateica, ka nu jau esmu pietiekami vesela, rādītāji ir labi un zāles jāņem nost. Mēs runājam par HIV! Par hronisku slimību, kuras kontrolēšanai visu mūžu ir jādzer zāles, to es jau labi zināju. Tad gan sadusmojos un nolēmu cīnīties. Rakstīju vēstules, aizklauvējos līdz pat televīzijai. Un panācu savu – Latvijā tika atcelts absurdais ārstēšanas ierobežojums, ka cilvēkam, ja HIV tiek atklāts akūtā stadijā, kad viņš tiek apārstēts un sasniedz noteiktu imunitātes līmeni, zāles tiek atņemtas. Es pati bez zālēm nodzīvoju aptuveni trīs mēnešus, līdz man atdeva iespēju ārstēties.

Par laimi, situācija Latvijā ir mainījusies uz labu un tagad ārstē visus pacientus, neatkarīgi no tā, kādā stadijā HIV tiek atklāts.

Sākumā es vēl mēģināju saprast, kur es – kārtīga ģimenes māte – esmu saķērusi šo vīrusu. Vienīgais, kur tas varēja notikt, ir manas otrās attiecības, no kurām aptuveni mēnesi pirms HIV atklāšanas biju aizgājusi, jo mans vīrietis izrādījās neuzticīgs, viņam uzradās "brūtes". Esmu ar viņu pēc diagnozes uzzināšanas mēģinājusi par šo runāt, bet dzirdēju vien lamuvārdus un apvainojumus... Kaut gan tie būtu bijuši jāsaka man!

Tagad man ir jaunas attiecības, kurās esmu atklāta, un mana otrā puse, kam nav HIV, ir zinoša un pieņemoša. Man ir trīs bērni, nevienam no viņiem nav HIV, un tikai pats mazākais nezina par manu diagnozi. Lielākie bērni zina un visu saprot, arī mazākais, kad pienāks laiks, uzzinās.

Kopš terapijas atsākšanas es par HIV domāju arvien mazāk un cenšos aizmirst negatīvo. Citi cilvēki katru dienu dzer vitamīnus, es – HIV zāles.

* Vienīgais veids, kā noskaidrot savu HIV statusu, ir veikt testu. Latvijā HIV testus var veikt visās laboratorijās, kā arī 16 HIV profilakses punktos bez maksas un anonīmi ir pieejami eksprestesti.


Sagatavots sadarbībā ar GlaxoSmithKline Latvia
Sagatavots 11/2020
NP-LV-HVX-PRSR-200013

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!