Augļa attīstība

Pavisam mazs ābolītis, kas sāk attīstīties – tavs mazulis ir aptuveni šāda lieluma (ap 13 grami). Interesantākais šajā nedēļā ir tas, ka bērniņš jau čurā, proti, pēc augļūdeņu dzeršanas nieres spēj šķidrumu pārstrādāt un lieko izvadīt. Turpina vairoties nervu šūnas, un bērniņa seja vizuāli izskatās kā cilvēkam. Viņš turpina augt un attīstīties, aktīvi kustās.

Placenta, kas sākotnēji ietvēra embriju un ūdenspūsli, tagad aizņem vienu dzemdes malu. Labi redzamas nagu iedobītes un paši nadziņi, var saskatīt arī augošos matiņus. Attīstās ārējie dzimumorgāni, ar labu ultraskaņas aparātu jau var noteikt bērna dzimumu. Sirds pukst 110-160 reizes minūtē, turpina attīstīties asinsrites sistēma. Bērns ir atkarīgs no placentas darbības, kura līdz dzemdībām varētu tikt saukta arī par mazuļa virtuvi. Bērnu un placentu saista nabassaite, kas šobrīd jau ir nobriedusi. To veido trīs asinsvadi. Pa lielo vēnu auglis saņem barības vielas un skābekli saturošas asinis, vienlaikus pa abām artērijām no bērna uz placentu tiek pārnestas atkritumvielas un skābekli nesaturošas asinis. Nabassaite ir gara, tāpēc netraucē bērnam brīvi kustēties, arī vietas viņam vēl ir daudz.

Izmaiņas sievietē

Vai tev beidzot ir labs un pacilāts garastāvoklis? Tā vajadzētu būt, vismaz biežāk nekā iepriekš, jo tevi vairs nemoka nelabumi un arī pašsajūta kopumā ir krietni, krietni uzlabojusies. Iespējams, tev arvien gribas kādus īpašus ēdienus. Marinētu gurķīti, siļķīti, saldumus? Pabaudi, bet neaizraujies, un palasi par to vairāk šeit.

Un šajā laikā, iespējams, jau ir tā, ka arī citi var uzdot jautājumus, vai neesi gaidībās, īpaši, ja esi no tievajām. Tavs vēderiņš sāk augt daudz pamanāmāk. Bet arī tad, ja vēl vizuāli punci nevar pamanīt, nekreņķējies, katrai ir savas atšķirīgas nianses. Svara pieaugums jau var būt no 3,5 līdz 5 kilogramiem, bet var būt arī mazāks, ja tavi nelabumi beidzās ar vemšanu.

Pati svarīgākā un labā vēsts ir tāda, ka nu esi tikusi pāri periodam, kad var tikt piedzīvots spontānais aborts. Spontāna aborta risks gan ir līdz pat 22. nedēļām, pēc tam ir priekšlaicīgu dzemdību risks. Lielāks vai mazāks, bet grūtniecības pārtraukšanās risks ir visu grūtniecības laiku. Tomēr grūtniecībai progresējot, spontānā aborta risks mazinās. Tomēr joprojām tev varētu būt aktuāla kuņģa dedzināšana un aizcietējumi. Ja tas apgrūtina tacu ikdienu, prasi padomu ārstam.

Ārsta vizītes

Vai nu tev jau ir veikta ultrasonogrāfiskā izmeklēšana, vai to tikai vēl darīsi. Pēc analīžu un skrīninga rezultātiem, kā arī ņemot vērā tavu veselības stāvokli, vecumu un vēl virkni citu parametru, ārsts tevi var iedalīt kādā no riska grupām. Tās ir trīs – zema, vidēja vai augsta. Ja esi "zema" riska kategorijā un visi rādītāji ir labi, tad papildu nekas arī nav jādara. Ja esi "vidējā" riska grūtniece, tev var lūgt veikt atkārtotu USG, pēc kuras, savukārt, ja atklāsies kādas iespējamās novirzes no normas, var rekomendēt veikt Horija bārkstiņu biopsiju vai amniocentēzi. Atceries, šis izmeklējums nav obligāts un arī tam ir savi riski, tādēļ tu vari no tā atteikties. Par šo izmeklējumu plašāku informāciju meklē šajā rakstā, tāpat arī par alternatīvu veidu, kā iespējami precīzi noteikt, vai mazulim nav kādas novirzes un ģenētiskas pataloģijas, bet šis ir maksas pakalpojums.

Bet, ja tu esi augsta riska grūtniece, tev uzreiz piedāvās veikt Horija bārkstiņu biopsiju vai amniocentēzi, pēc kuras tavs ārsts var tevi nosūtīt uz konsultāciju pie ārsta ģenētika.

Un šis ir arī laiks, lai tu pievērstos mutes higiēnai. Mātes pasē, ko tev izsniegs ap 16. grūtniecības nedēļu, ir ailītes, kuras jāaizpilda dažādiem speciālistiem, arī stomatologam, tādēļ noteikti piesakies vizītei. Zobu un mutes higiēna ir svarīga lieta. Kāpēc? Par to vairāk uzzini šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!