Augļa attīstība

Zaļo zirnīšu pāksts – tik garš šajā nedēļā ir tavs mazulis (ap 20 grami/6-9cm). Atgādina persiku. Mazāk gulēt – vairāk kustēties – tāds tagad ir mazuļa moto. Viņš jau smaida, rauc pieri, groza galvu, prot zīst un norīt, - vēlāk saliek dūrītes, kustina lūpas. Tiek uzskatīts, ka šajā laikā mamma var jau radināt mazo pie kādām īpatnējām garšām, ja vēlas, lai bērniņam piedzimstot un paaugoties, šis ēdiens garšotu.

Galvā veidojas uzaču vietas, zods, pilnveidojas deguna kauls, ausis un acis vairāk tuvojas savām ierastajām vietām, āda ir ļoti plāna un caurspīdīga, koši sarkanā krāsā, tās virspusē var atrasties atsevišķi asinsvadi.

Izmaiņas sievietē

Nekas ļoti īpašs ar tevi nenotiek, izņemot to, ka turpini pieņemties svarā, jūties mazāk sagurusi un arī oma ir krietni uzlabojusies. Vienīgais, kas tevi varētu nedaudz satraukt – pastiprinātu izdalījumu parādīšanās, taču pati neko neuzsāc, izstāsti ārstam, un ja tas būs nepieciešams, viņš tev ieteiks, kādus medikamentus palietot. Bet vispār par medikamentu lietošanu grūtniecības laikā plašu informāciju iegūsi šajā rakstā, tostarp, vai drīkst iedzert ibuprofēnu, ja ir galvassāpes.

Aktivizējas vairogdziedzera darbība, tāpēc pie fiziskas piepūles, arī vingrojot, tu vairāk svīdīsi. Tā kā gludā muskulatūra atslābst arī urīnceļos, jāuzmanās no urīnceļu infekcijām.

Piedomā vēlreiz un vēlreiz par to, ko un cik daudz tu ēd. Varbūt tev ir kāre pēc bulciņām vai cita visai neveselīga ēdiena, tomēr atceries - tev nav jāēd par diviem un liekais svars tev tikai traucēs. Kalcijs, dzelzs un olbaltumvielas ir galvenās vielas, kas tev tagad ir nepieciešamas. Kādos produktos tos atrast, uzzini šeit. Un ikdienā izdzer līdz diviem litriem šķidruma!

Droši apmeklē vingrošanu, ja tev ir vēlēšanās.

Ja tavs mīļotais vēl nav izpratis situāciju, pastāsti viņam, ka vēlies saņemt vairāk rūpju. Vēlies būt apčubināta, ka tevi nedrīkst uztraukt. Un ja pati dažreiz pakašķēsies, droši šoreiz to vari norakstīt uz tavu īpašo stāvokli. Tikai nepārspīlē, šo metodi var izmantot tikai retumis.

Ārsta vizītes

Atceries! USG un bioķīmiskais grūtnieču skrīnings jāveic līdz 13. grūtniecības nedēļai un sešām dienām.

Šajā nedēļā tev nekas īpašs nav jāieplāno, ja vien ārsts iepriekšējā vizītē nav tevi nosūtījis uz kādu papildu izmeklējumu.

Bet ap šo grūtniecības laiku tu jau vari padomāt, vai vēlies apmeklēt kādas pirmsdzemdību nodarbības, lai vairāk uzzinātu gan par grūtniecības norisi, gan pēcdzemdību laiku. Satikšanās ar citām grūtniecēm tev var radīt prieku, tieši tāpat šajā laikā vari izvēlēties kādu grūtnieču vingrošanu. Protams, tas tikai tādā gadījumā, ja ārsts tev šādas fiziskas nodarbes nav liedzis.

Un šis ir arī laiks, kad priecīgo vēsti vari paziņot radiem, darba kolēģiem, lai pašai nebūtu jāuztver dīvaini acu skatieni, jāuzklausa piezīmes: "Tu gan tāda apaļīga esi palikusi!". Ja pēc bērna piedzimšanas vēlēsies atgriezties savā darba vietā, būs tikai solīdi, ja par tavām gaidāmajām izmaiņām ģimenē paziņosi arī savam priekšniekam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!