Augļa attīstība

Vidēja izmēra apelsīns, kas sver ap 50-70 gramiem – tāds tagad varētu būt tavs mazulītis. Bērniņš tagad iekārtojies dzemdes augšdaļā. Nervu šūnas, kas nāk no smadzenēm, lēnām pārklājas ar aizsargājošu, taukainu mielina slāni. Veidojas saikne starp nerviem un muskulatūru - tā nepieciešama, lai varētu vingrināt locītavas. Mazulim sāk augt uzacis un skropstas, uz mēles turpina attīstīties garšas kārpiņas. Bērniņš turpina aktīvi kustēties, bet tu vēl vari to nejust. Rociņas palikušas garākas par kājām, ausis pieņem savu parasto formu un vietu. Aug nadziņi. Auglis aktīvi peld augļu ūdeņos.

Interesanti, ka bērniņš šajā laikā var satrūkties, izdzirdot skaļus trokšņus, arī tumsu no gaismas viņš jau sāk atšķirt. Mazais tagad ne tikai dzer augļūdeņus, bet var tos ievilkt arī caur nāsīm, tādā veidā jau pamazām gatavojoties dzīvošanai ārpus mammas punča. Ādiņa mazulim ir ļoti, ļoti plāniņa, burtiski caurredzama. Atkarībā no tā, kad tev jādodas uz kārtējo USG izmeklējumu, iespējams, jau ārsts varēs noteikt bērna dzimumu, bet droši tas vē nav. Bet dažreiz bērniņš arī nemaz nerādās. Lai gan pastāv šāda iespēja, tomēr arī nebēdā, ja šajā laikā vēl nezināsi – gaidi meitiņu vai dēliņu. Protams, tev un topošajam tētim ļoti gribas uzzināt, ko jūs abi gaidāt, taču galvenais ir rūpēties par mazulīša labsajūtu, bet to, kādā vārdiņā viņu nosauksi, izdomāsi vēlāk. Starp citu, pēdējos gados parādījusies arī tendence, ka topošie vecāki līdz pat dzemdībām vēlas saglabāt intrigu, ārstiem lūdzot neatklāt mazā dzimumu. Bet tas jau pēc katra ieskatiem – citi vēlas zināt, citi nē. Pacietība nepieciešama abos gadījumos.

Izmaiņas sievietē

Tavā organismā notiek hormonālas izmaiņas. Var turpināt asiņot smaganas, un kas ļoti nepatīk sievietēm – uz vēdera vai stilbiem var parādīties strijas, par kurām, iespējams, agrāk pat nevarēji nojaust. Strijas pašas no sevis neizzūd, to ņem vērā. Tās mainās – no sarkanām kļūst gaišas, bet nepazūd. Tās var mēģināt padarīt neredzamākas, izmantojot lāzerus un krēmus. Savukārt uz sejas un rokām var parādīties asinsvadu dzīslojums. Arī tas tev, protams, nepatīk, bet tā ir normāla parādība grūtniecēm.

Visbiežāk, šīs visas nepatīkamās lietas pēc dzemdībām pazūd – citai ātrāk, citai vēlāk, bet izzūd. Tomēr simtprocentu garantiju neviens tev nevarēs sniegt. Starp citu – šajā laikā var parādīties arī tumša līnija, kas iet no nabas uz vēdera lejasdaļu, arī tā pazudīs pēc dzemdībām. Beidzas placentas veidošanās, un iestājās hormonālais balanss, pazūd toksikoze, stabilizējās garastāvoklis, paliek retāka urinācija.

Tavs svars varētu būt pieaudzis par aptuveni pusotru līdz trīs ar pus kilogramiem un tev var parādīties grūtnieču kaite – aizlikts deguns, tev vienkārši kļuvis grūtāk elpot. Pie lielākas slodzes, piemēram, kāpjot pa trepēm, iespējams, novērosi aizdusu, arī tas ir normāli.

Dzemde palielinās, un tā rezultātā tev varbūt gribas vairāk ēst. Ar šo lietu gan prātīgi – ēst vajag, bet veselīgi un sabalansēti, lai neuzkrātu liekus taukus, ar kuriem, pirmkārt, pašai būs grūtāk beigu periodā, bet, otrkārt, ja aptaukosies, arī mazulim var rasties līdzīgas problēmas nākotnē, un arī pēc dzemdībām visu lieko uzreiz nevarēsi pazaudēt. Tādēļ, ēd, bet ar mēru un prātu!

Un, protams, stress, stresiņš, tas gan atkal tevi var sākt apciemot, jo tuvojas nākamā vizīte pie ārsta, tāpat šajā laikā jau esi salasījusies dažāda veida literatūru, mammu pieredzes stāstus un tagad tik štuko, vai visu dari pareizi, ko, kur un kā darīt, domājot jau par dzemdībām, mazulīša pūriņa gādāšanu, bet pa vidu vēl darbs… Un par to domāt vairs negribas nemaz… Tomēr – saņemies, tev vēl ir gana daudz laika, lai visu pagūtu sarūpēt, izvērtē informāciju, ko mēģini uzsūkt, un, ja šaubies, vaicā speciālistiem pēc padoma.

Vizītes pie ārsta

Arī šajā nedēļā tev nav jāapmeklē speciālisti, ja vien jūties labi un tev nav nekādu sūdzību. Ja tādas ir, piezvani savam grūtniecības aprūpes speciālistam, kurš tev vai nu pats sniegs atbildes vai arī nosūtīs pie kāda cita ārsta. Un atceries – aktuāli visā grūtniecības laikā, – ja tev parādās asiņaini izdalījumi vai pēkšņas krampjveida sāpes vēdera lejasdaļā, iespējami ātrāk meklē mediķu palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!