Augļa attīstība

Greipfrūts, kurš sver ap 100-120 gramiem, garums ap 12 cm – tāds tagad ir tavs mazulītis. Galva bērniņam ir lielāka, ja raugās proporcijās ar pārējo ķermeni. Tomēr kauli kļūst cietāki, bet āda joprojām ir visai caurspīdīga. Bērniņš arvien aktīvāk pārbauda savas fiziskās spējas – sāk spert un tvert ar rokām, piemēram, saķert nabassaiti. Aug mazuļa skropstiņas un uzacis, viņš turpina zīst īkšķi, kā jau to prata iepriekš. Tāpat turpinās treniņi elpošanā.

Nostiprinās augļa kauli, sirds strādā maksimālā režīmā, pārpumpējot ap 25 litriem asiņu diennaktī, sāk darboties aknas, " testa" režīmā sāk strādāt žultspūslis, kuņģis, ik pa 45 minūtēm iztukšojas urīnpūslis, sarkanās kaulu smadzenes sāk pildīt savas funkcijas un pilnībā izveido asins sastāvu, visus formelementus. Paliek garākas rokas un kājas, sāk veidoties un darboties mīmikas muskulatūra.

Nu jau bērna ārējie dzimumorgāni varētu būt tik labi attīstījušies, ka USG izmeklējuma laikā ārsts var noteikt, kāda dzimuma mazuli tu gaidi, protams, ja vien bērniņš nav pagriezies tā, ka neatklāj savu personību. Daža mamma, kurai varbūt jau ir pieredze ar iepriekšējām grūtniecībām, spēj sajust mazuļa kustības vēderā, bet parasti tas notiek pāris nedēļu vēlāk. Un atkal jāsaka – viss ir individuāli. Nevienai sievietei nekad nebūs identiska grūtniecība ar kādu citu, – ņem to vērā un nemēģini sevi un gaidāmo bērniņu salīdzināt ar citiem.

Izmaiņas sievietē

Ja iepriekš sieviete bija zaudējusi svaru, jāsākās pārliecinošam svara pieaugumam. Kopumā no grūtniecības sākuma pieaugumam jābūt ap 2,5-3 kilogramiem.

Placenta ir aptuveni centimetru bieza, tā producē aizvien vairāk hormonu, kas nepieciešami, lai regulētu dzemdes funkcijas un krūtis gatavotu bērna zīdīšanai. Iespējams, tev mugurā parādījušās velkošas sāpes un vēdera palielināšanās dēļ nakts miegs ir nedaudz traucēts. Izmēģini spilvenu metodi. Ko tas nozīmē? Papildu spilvenu mēģini palikt sev zem sāniem vai starp ceļgaliem. Atrodi savu pozu, varbūt tas tev palīdzēs justies labāk.

Tev var arī pieaugt dzimumzīmju skaits vai parādīties vasaras raibumi. Krūšu gali kļūst arvien tumšāki, izteiktāka palikusi tumšā līnija, kas redzama, sākot no nabas uz leju. Citādi tu jūties gana labi, vienīgi emocionālā ziņā varbūt tev tomēr ir satraukums. Mēģini no tā atbrīvoties.

Tu atkal esi pieņēmusies svarā, tādēļ svarīgi ir nepārēsties un sekot līdzi savām izmaiņām kilogramu ziņā. Izvairies no ceptiem, trekniem ēdieniem, noteikti atsakies no savām iecienītajām smalkmaizītēm. Nē, ne jau pavisam, bet ierobežo to patēriņu. Labāk pamielojies ar kādu lieku augli vai dārzeņu asortiem. Skatoties televīziju, droši pakraukšķini svaigus dārzeņus, tikai nemērcē tos majonēzē.

Vizītes pie ārsta

Šis nu ir laiks, kad tev patiešām jādodas uz kārtējiem izmeklējumiem. Otrā ultrasonogrāfiskā izmeklēšana būs nedaudz vēlāk – pēc pāris nedēļām, bet šajā laikā tev jāapmeklē savs grūtniecības aprūpes speciālists. Šonedēļ tev arī izsniegs mātes pasi, kas turpmāk būs tavs un gaidāmā mazuļa dokuments, kurā būs atspoguļoti visi izmeklējumu rezultāti. Principā mātes pasei jāatrodas tavā rokassomiņā visu laiku – gadījumam, ja nu savajagas. Taču mātes pase obligāti jāņem līdzi, turpmāk dodoties pie ārstiem, kā arī braucot uz dzemdībām. Sargā to!

Ko ārsts – vecmāte, ginekologs vai ģimenes ārsts, atkarībā, pie kāda speciālista tu esi uzskaitē, tev šajā nedēļā darīs?

Kā parasti šādās vizītēs – izmērīs asinsspiedienu, nosvērs. Tas nepieciešams, lai uzzinātu, cik daudz bērniņš ir paaudzies. Tāpat speciālists paklausīsies, kā pukst mazuļa sirsniņa, pēc kā var noteikt, cik labi viņš jūtas tevī un vai attīstās normāli. Un tev izsniegs nosūtījumu uz USG, kas jāveic laikā no 18. līdz 21. nedēļai. Tāpat nosūtījumu dabūsi uz mazuļa sirdsdarbības izmeklēšanu jeb ehokardiogrāfiju. Tā jāveic laikā no 20. – 23. nedēļai. Tomēr visiem šis izmeklējums nav nepieciešams. Papildu izmeklēšana bērna sirdij jāveic, ja topošajai mammai gaidību laikā atklāta kāda infekcijas slimība vai arī ģimenē ir kādas iedzimtas slimības. Vēl šo izmeklējumu nozīmē, ja USG laikā ārstam ir radušās aizdomas par to, ka bērniņam var būt sirdsdarbības traucējumi vai kāda iedzimta ģenētiska kaite.

Ja tev ir jautājumi, noteikti tos uzdod savam speciālistam. Ieteikums – parasti ārsta kabinetā viss piemirstas, sarunas mēdz izsist no sliedēm, tādēļ jau laikus, pirms dodies uz kārtējo vizīti, visus sev neskaidros jautājumus pieraksti blociņā, lai tad, kad būs kabinetā, varētu par visu iztaujāt savu grūtniecības novērotāju.

Un, protams, tev atkal būs jānodod asins un urīna analīzes, bet tas būs jādara visu grūtniecības laiku, katrā vizītē. Ja esi riska grupā, ārsts tev var nosūtīt uz amniocentēzes veikšanu. Par to, kas ir riska grupu grūtnieces un kas ir amniocentēze, plašāk lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!