Augļa attīstība

Ap 200 gramu smags baklažāns, 14 centimetrus garš – tāds patlaban izskatās tavs mazulītis. Attīstoties auss ārējai formai, pilnveidojas mazuļa dzirde. Bērns uztver mammas balsi, sirdspukstus, vēdera darbības trokšņus. Seja kļūst vēl līdzīgāka cilvēka sejai. Mazulim ir gan mati, gan uzacis un skropstas. Plakstiņi ir aizvērti. Pirkstu galu ādiņa ir rievota, tātad bērniņam jau ir savs individuālais pirkstu nospiedums. Ultrasonogrāfiski 20.-21. grūtniecības nedēļā var redzēt augļa elpošanas kustības.

Mazulis turpina trenēties – kustas, staipās, čurā, elpo. Tiek uzskatīts, ka, sākot no šīs nedēļas, mamma jau sajūt bērniņa kustības. Ja tu to vēl nejūti, nekreņķējies, ar tevi tas notiks nedaudz vēlāk. Un – ja gaidi meitiņu, viņai ir izveidojušies visi sievišķie dzimumorgāni – gan ārējie, gan iekšējie. Arī tad, ja gaidi puisēnu, ultrasonogrāfijā to noteikti jau var pamanīt.

Acis nav atvērušās, bet mazais var atšķirt gaismu no tumsas. Auglis sāk ieklausīties skaņās un ļoti skaļas skaņas var viņu sabiedēt. Stiprinās kauli. Attīstoties nervu sistēmai, mātei svarīgi būt līdzsvarotai un labā omā, jo šobrīd veidojas nākama bērna raksturs. Šobrīd auglis aktīvi parāda savas emocijas: dusmojas, smejas, raud u.t.t. Beidz formēties/attīstīties dzimumsistēma un šobrīd droši USG var pateikt augļa dzimumu.

Izmaiņas sievietē

Tātad, iespējams, tu ne tikai pati jutīsi bērniņa kustības, bet dažreiz tās var būt jau saredzamas, kas ļauj arī vīrietim vairāk apzināties, ka bērns tiešām aug, veidojas, dzīvo. Viņš var to jau sataustīt, saklausīt sirdspukstus, salīdzināt tos ar saviem. Sieviete var ļaut tajos ieklausīties arī mazuļa brālītim vai māsiņai. Dzemde acīm redzami aug. Tava naba var izspiesties uz ārpusi un tāda palikt līdz bērna piedzimšanai.

Tev var būt pazemināts asinsspiediens, kas jāsaista ar sirds un asinsvadu izmaiņām tavā organismā. Bieži vien tiek runāts, ka asinsspiedienu paceļ kafija vai melnā tēja. Jā, protams, pa vienai tasei to vari izdzert, tomēr neaizraujies. Ja pazemināts asinsspiediens tev traucē, izstāsti to ārstam.

Tā kā mazulis ir ļoti aktīvs, tas tev var likt biežāk justies izsalkušai. Mielojies, ja tev to gribas, bet – izvēloties veselīgus ēdienus. Saki nē treknajām kūkām un ātrajām uzkodām.

Tavs svars ir pieaudzis tik daudz, ka, iespējams, sāk apgrūtināt ikdienas darbu veikšanu, piemēram, grīdu mazgāšanu. Strādāt var un vajag, taču atrodi pozas, kurās tev ir ērti, un noteikti nepārslogo sevi. Necilā smagumus, necel rokas uz augšu. Te atradīsi vecmātes padomus, no kā būtu vēlams atteikties grūtniecības laikā, piemēram, uzzināsi, kādēļ nevajag celt rokas uz augšu.

Vizītes pie ārsta

Kā uzsver Rīgas Dzemdību nama ginekoloģe, dzemdību speciāliste Larisa Tomkoviča, šajā nedēļā obligāti jāizklausās augļa sirds toņus ar portatīvo dopleri vai stetoskopu, tomēr citi izmeklējumi nav paredzēti, bet ielūkojies 16. un 17. nedēļas aprakstos, jo, iespējams, kaut kādu iemeslu dēļ esi palaidusi garām došanos uz otro vizīti pie grūtniecības uzraudzības speciālista. Bet ņem vērā, ka laikā no 18. līdz 21. nedēļai un sešām dienām (nesasniedzot pilnas 22 nedēļas) ir jāveic otrā ultrasonogrāfija. Bet gan jau par to tavs grūtniecības uzraudzības speciālisst būs pastāstījis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!