Paliels banāns – tāds tagad ir tavs mazulis, kura garums ir ap 25 centimetriem, bet svars ap 300 gramiem. Mazulim izveidojies savs dzīves ritms – aktivitātes periodi mijas ar miegu. Iespējams, visaktīvākais viņš būs tieši tad, kad tu gribēsi atpūsties. Šajā laikā bērniņa ķermenis ir pūkains - tas klāts ar lanugo, kas parasti izzūd pirms dzemdībām, dažkārt vēlāk.

Mazulis ir ļoti aktīvs, visticamāk, ka ap šo laiku tu jau noteikti jūti, kā viņš tevi iedunkā. Mazulis turpina aktīvi dzert augļūdens šķidrumu, kas, savukārt, veicina gremošanas sistēmas attīstību.

Sāk parādīties pirmās elpošanas kustības, parādās jauns orgāns – liesa, attīstās zarnas, veidojas pirmais mekonijs.

Mekonijs – vai esi dzirdējusi, kas tas ir? Tā ir melna masa jeb izkārnījumi, kas veidojas bērniņa zarnās. Šāda melna kaka tevi var nobiedēt, kad mazulis jau būs piedzimis un tu to ieraudzīsi pirmajās autiņbiksītēs. Arī nieres sāk savu darbu šajā laikā. Un pats interesantākais, - tu vari just ne tikai bērniņa kustības, bet caur sava vēdera sienu arī saklausīt mazuļa sirsniņas pukstēšanu. Protams, tu pati ausi nevari pielikt, bet ārsts ar speciālu ierīci vai topošais tētis, pieliekot ausi pie tava vēdera un uzmanīgi klausoties, gan to var sadzirdēt.

Bet atkal paturi prātā, ka katrai sievietei grūtniecība noris citādāk. Ja tevi satrauc kaut kas, vaicā speciālistam, nevis mokies neziņā.

Izmaiņas sievietē

Varikozās vēnas, muguras sāpes, paaugstināta emocionalitāte – šīs ir lietas, kas atkal tev var nelikt mieru. Visādi dīvaini sapņi, domas par dzemdībām – tā ir normāla lieta, taču, ja tevi tas pārāk satrauc, taujā pēc padoma speciālistam, ko vari darīt lietas labā. Tomēr vairums grūtnieču šajā laikā jūtas labi – puncis aug, bērniņš dod par sevi ziņas ar speršanu.

Un kā ir ar tavām partnerattiecībām? Var būt tā, ka tev periodiski var gribēties vai tieši otrādi – nepavisam negribēties mīlēties. Galvenais – sekot savām sajūtām un izglītot partneri, lai viņš saprastu, kādēļ tu šovakar saki nē, bet, iespējams, nākamajā rītā jau pati esi gatava viņu vilināt uz guļamistabu.

Dzimumattiecības vari piekopt visu grūtniecības laiku, ja vien ar mazuli un tevi viss ir kārtībā, un partnerim nav jābaidās kaut ko nodarīt bērniņam, viņš ir dziļi ieslēpts un pasargāts tevī. Vienīgais ko speciālisti neiesaka – nodarboties ar anālo seksu, jo pastāv lielāks risks iegūt kādu infekciju. Citādi – grūtniecība ir lielisks laiks, kad var droši mīlēties, nedomājot arī par kontracepciju. Un emocijas, ko gūsi tuvībā ar mīļoto, tev un mazajam tikai nāks par labu. Izbaudi!

Šajā periodā mātei izmainās sirds ritms, tas paliek ātrāks, kā arī krītas asinsspiediens. Tas saistīts ar izmaiņām sievietes organismā. Sievietēm, kuras grūtniecību piedzīvo pirmo reizi vai paredzamas pirmās dzemdības, sākās augla kustības.

Larisa Tomkoviča, Rīgas Dzemdību nama ginekoloģe, dzemdību speciāliste uzsver: "Rūpējamies par savu fizisko labsajūtu - pilates, joga, grūtnieču aerobika. Rūpējamies par ērtiem apaviem un dabīga materiāla skaistiem apģērbiem. Cenšamies nepārpūlēties! Ievērot dzīves ritmu. Var būt laiks parūpēties pat grūtnieču jostu."

Vizītes pie ārsta

Tātad, tev jāpagūst apmeklēt otro ultrasonogrāfiju. Bet citādi – viss ir kārtībā, nekādi dakteri šajā nedēļā nav dienas kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!