Augļa attīstība

30 centimetrus garš un gandrīz puskilogramu smags – tavs mazulītis ir tik liels jau! Bērniņš tagad ļoti strauji aug. Mainījušās ķermeņa proporcijas – galva vairs nav tik liela un ķermenis ir gandrīz kā jaundzimušajam. Nostiprinās bērna kauli. Visi dzīvībai nepieciešamie orgāni ir tik nobrieduši, ka, gadījumā, ja mazais piedzimtu tagad, viņš, iespējams, varētu izdzīvot – jābūt nodrošinātai labai un mūsdienīgai neonatālai aprūpei, un lielai pacietībai no vecāku puses. Rokām un kājām darbojas visi muskuļi, plaukstās var saskatīt līnijas. Dzimumorgāni iegūst formu. Zēniem sēkliniekos pieaug šūnu skaits, kuras producē vīriešu dzimumhormonu testosteronu. Pieaug arī bērna zemādas taukaudu slānis.

Ņem vērā, ka par priekšlaicīgām uzskata dzemdības, kas notikušas, sākot no 22. grūtniecības nedēļas, un bērna masa ir vismaz 500 gramu. Un šādi gadījumi ir. Stāstu par to, kā mamma dzemdēja puspaciņas cukura lieluma mazulīti, lasi šeit. Tiesa, izdzīvošana, piedzimstot 22. grūtniecības nedēļā, ir ļoti reta, pētījumos minēti 2 procenti, turklāt invaliditātes risks šajā gadījumā ir ļoti, ļoti augsts.

Izmaiņas sievietē

Nu jau tu esi grūtniece ar jauku punci, kas ik dienas kļūst arvien lielāks. Tavs svars arī aug un aug, un to veido ne tikai tavs vēders, bet pieaug arī augļūdeņu daudzums, placenta un dzemde turpina briest. Tev rodas arvien vairāk asiņu, un viss šis kopums parādās arī, kāpjot uz svariem. Tev var parādīties nebijusi ēstgriba.

Nebrīnies, ja tev nez no kurienes parādījusies aizdusa, šķiet, ka sāp apakšējās ribas. Jā, viss tavs ķermenis ir kļuvis lielāks, tādēļ arī šīs izmaiņas ir normālas, bet atceries – pārejošas.

Vēl viena interesanta lieta – tev var mainīties kājas izmērs jeb vairs īsti nederēt apavi, ko valkāji līdz šim. Arī tā ir norma, tādēļ nemēģini iebāzt kāju tādās kurpēs vai zābakos, kas tev kaut kur spiež. Apavi ir tā lieta, tāpat kā ērts krūšturis, kas grūtniecības laikā ir jāizvēlas pareizie, tādēļ neskopojies – iegādājies ērtus, modernus apavus, lai justos ne tikai komfortabli, bet arī glīti. Topošajai mammai ir jāizskatās glīti, tad pašai būs prieks, bet pozitīvas emocijas nāks par labu tavam mazulim.

Un vēl viena svarīga lieta – dzelzs, dzelzs un vēlreiz dzelzs. Vai tā tavā organismā ir pietiekami? Par to, kādos produktos ir dzelzs un kāpēc tas ir tik nepieciešams grūtniecei, lasi šeit.

Vizītes pie ārsta

Ja vien viss ir kārtībā, vari turpināt baudīt gaidīšanas laiku – nekādi izmeklējumi šajā laikā nav vajadzīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!