Augļa attīstība

700 gramus smags un aptuveni 35 centimetrus garš – tāds patlaban ir tavs gaidāmais bērniņš. Iespējams, tavam mazulītim jau ir savs dienas režīms, kad viņš vairāk kustās un kad atrodas miera režīmā. Viņam šajā laikā ļoti strauji attīstās smadzenes un maņas, kas atbild par pieskārieniem un gaismas kairinājumiem. Mazais spēj arī atšķirt krāsas un, kas interesanti, pagriezīs galviņu uz to pusi, no kuras spīd gaisma.

Bērnam veidojas zemādas baltie tauki, kas palīdz uzturēt stabilu ķermeņa temperatūru. Protams, viņš vēl ir trausls, bet nu jau tiktāl apvēlies, ka, pateicoties medicīnas iespējām, izdzīvotu arī, ja pēkšņi notiktu priekšlaicīgas dzemdības. Tiesa, pats elpot viņš gan vēl nevarētu. Drošs vēl nekas nav – 25 grūtniecības nedēļās bērniņš tomēr vēl ir ļoti mazs un priekšlaicīgas dzemdības šajā laikā var būt iemesls ļoti nopietnām saslimšanām, kas ietekmēs visu viņa atlikušo dzīvi, kā arī nevar izslēgt letālu iznākumu.

Ja gaidāms pirmais bērniņš, viņš, iespējams, dzemdē atrodas ar galvu uz augšu, bet neuztraucieties – viņam vēl ir laiks apgriezties. Nevajag bažīties, ja šķiet, ka mazulis ir pārmērīgi aktīvs. Šajā laikā bērns kļūst spēcīgāks, viņam ir mazāk vietas, kustības – ierobežotākas. Mazulim paaugstinās muskulatūras tonuss, attīstās spēja orientēties telpā. Kustības liecina par viņa labsajūtu. Ja bērnam kaut kāda iemesla dēļ kļūst sliktāk, viņš ir mazāk aktīvs, arī kustības ir vājākas. Tad būtu jāveic papildu izmeklēšana. Augļa kustības sāk skaitīt ne agrāk kā pēc 28. nedēļas, un, ja tavā izpratnē šīs kustības ir samazinājušās, tam jāpievērš pienācīga uzmanība.

Augļa kustības skaiti tā:

  • kustību skaitīšanai izvēlies diennakts laiku, kad bērniņš parasti ir aktīvs;
  • guli uz kreisajiem sāniem;
  • fiksē laiku un skaiti augļa kustības.

Normāli jāsajūt 10 kustības mazāk nekā divu stundu laikā, bet, ja piecas augļa kustības jūti 30 minūšu laikā, kustību skaitīšanu vari neturpināt, augļa stāvoklis ir labs. Ja augļa kustīgums nav apmierinošs, informē par to aprūpes sniedzēju vai dodies pārbaudīties uz tuvāko dzemdību nodaļu. Kustību skaitīšana nostiprina arī emocionālo saikni ar bērniņu.

Pārmaiņas sievietē

Grūti nepamanīt, ka tu turpini kļūt apaļāka, iespējams, puncis tevi jau nedaudz apgrūtina ikdienas darbos. Tāpat arī vēders var būt traucēklis saldam nakts miegam. Izmēģini dažādas pozas un ņem palīgos papildu spilvenus vai segas, ko palikt zem vēdera vai starp kājām – kā tev pašai ērtāk. Galvenais – necīties, bet meklēt un atrast visērtāko pozu, lai vari izgulēties.

Ja esi līdz šim bijusi aktīva, nodarbojoties ar kādu atļauto sporta veidu, tu vēl vari turpināt to darīt, tikai ar mazāku slodzi un nekavējoties pārtraucot nodarbību, ja sāk trūkt elpas, parādījušās kādas sāpes vai sākusi reibt galva. Par to, kādi sporta veidi ir atļauti grūtniecei, plašāk lasi šeit.

Tu arī vari novērot, ka tev bieži trūkst elpas, piemēram, kāpjot pa kāpnēm. Tāpat tev var būt tūska – gan sejā, gan uz kājām, smaguma sajūta. Tad biežāk kājas atpūtini. Noteikti izvēlies ērtus apavus, nestaigā augstpapēžu kurpēs, bet, ja šajā laikā esi grūtniece ziemas periodā, esi īpaši uzmanīga uz slidenajiem ceļiem.

Dedzināšana kuņģī – arī tā tevi var turpināt mocīt vai parādīties šajā laikā. Ļoti svarīgi ir izvēlēties pareizu ēdienkarti.

Interesanti, ka pēc dzemdībām tev var pastiprināti izkrist mati, bet grūtniecības laikā vari novērot pretējo – galvas rota, iespējams, kļūs kuplāka.

Tualete ir tavs sabiedrotais, šajā laikā tev to gribas apmeklēt bieži, un tas ir pavisam normāli. Un, kā nu ne, dzemde ap šo grūtniecības laiku ir futbola bumbas lielumā, tās palielināšanās ietekmē ikvienu orgānu, un, kas attiecas uz biežāku urinēšanu, tev tiek spiests uz urīnpūsli.

Tu biežāk jutīsies sagurusi pat pēc it kā parastiem darbiņiem. Tad atpūties, neliedz to sev un mazulim. Vislabāk, ja vari ik pa laikam atgulties, paceļot kājas augstāk. Saudzē sevi, neviens darbs nav tāds, kas nevar pagaidīt pāris minūtes, kamēr tu nedaudz atpūtini savu ķermeni.

Ārsta vizītes

25. vai 26. nedēļā tev vajadzētu būt ieplānotai trešajai vizītei pie ārsta, protams, ja vien tev nav bijušas kādas problēmas un pie ārsta jau esi pabijusi vēl kādu reizi.

Vecmāte vai ginekologs, pie kā esi uzskaitē, vizītes laikā paklausīsies bērna sirdspukstus, izmērīs dzemdes augstumu, nosvērs tevi un izmērīs asinsspiedienu. Ārsts tevi iztaujās, cik daudz un regulāri jūti mazuļa kustības.

Kāda tev ir asinsgrupa? Rēzus negatīvā? Tad gatavojies, ka pēc pāris nedēļām, visbiežāk to dara ap 28. grūtniecības nedēļu, tev būs jānodod asinsanalīzes, lai noteiktu, vai neveidojas antivielas pret rēzus faktoru. Tas ir īpaši svarīgi gadījumos, ja gaidāmā bērna tēvam ir pozitīvā rēzus asins grupa. Ja tas attiecas uz tevi, tev ieteiks ievadīt imūnglobulīnu, lai antivielas neveidotos. Atceries, ka rēzus faktoru nesaderība var nopietni apdraudēt grūtniecības norisi, tādēļ papildu jautājumus tev izskaidros ārsts.

Kā jau katrā vizītē, tev būs jānodod analīzes. Parasti vēlams to izdarīt jau pirms vizītes, lai ar ārstu vai vecmāti varētu visu izrunāt. Asinsanalīzes svarīgas arī tādēļ, lai noteiktu hemoglobīna (vai asinīs ir pietiekami daudz skābekļa) un feritīna (vai asinīs ir pietiekami daudz dzelzs) līmeni. Tiesa, šajā vizītē, pēc Ministru kabineta noteikumiem, feritīns nav obligāti jānosaka. Tiks noteikta glikoze asinīs – pirms glikozes šķidruma izdzeršanas, stundu un divas stundas pēc tam. Kopā trīs reizes. Tev tukšā dūšā 3–5 minūšu laikā būs jāizdzer 75 g glikozes, kas izšķīdināta 300 ml ūdens. Riska grupā ir grūtnieces ar lieko svaru, sievietes, kurām 1. pakāpes radiniekiem konstatēts cukura diabēts, tās, kurām iepriekšējo grūtniecību laikā bijis gestācijas jeb grūtniecības cukura diabēts, smēķētājas u. c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!