Augļa attīstība

Tāds paliels ananass, apmēram divus kilogramus smags un 45 centimetrus garš, patlaban tavs gaidāmais bērniņš ir aptuveni tik liels. Jā, mēs visu laiku atgādinām – aptuveni, jo katrs mazulis attīstās citādi – kāds var būt mazāks, kāds lielāks.

Parasti šajā grūtniecības nedēļā bērns ieņem stāvokli, kādā viņš būs arī dzimšanas brīdī – visbiežāk – ar galvu uz leju. Uzkrājas glikogēna, dzelzs un kalcija rezerves. Zem ādas nogulsnējušies tauki, kas pēc dzimšanas uzturēs enerģiju un nodrošinās siltumregulāciju. Virs delnas pamatnes ir viena vai divas krokas. Lanugo pūku uz ķermeņa kļūst arvien mazāk. Tās paliek tikai uz pleciem, rokām, kājām un krociņās. Gatavojoties dzimšanai, endokrīnā sistēma ir ļoti aktīva, mazulim plaušās izdalās viela – surfaktants, kas uzturēs plaušas atvērtas un elpotspējīgas. Šajā vecumā bērniņam domāšana un atmiņa ir attīstīta tikpat labi kā jaundzimušajam.

Visi iekšējie orgāni jau strādā vienotā sistēmā. Turpina nostiprināties skeleta kauli. Bērnam tavā dzemdē paliek arvien mazāk vietas, iespējams, jau pavisam drīz mazulis noslīdēs zemāk – iegurnī, bet ir sievietes, kurām tā dēvētā vēdera noslīdēšana pat nenotiek vai notiek pašās, pašās grūtniecības beigās. Kad mazais noslīd zemāk, topošajai mammai paliek nedaudz vieglāk elpot.

Pārmaiņas sievietē

Tava dzemde aizpilda gandrīz visu vēdera dobumu un sniedzas līdz ribām. Stiprākas un manāmākas ir tā dēvētās treniņa kontrakcijas, kuru laikā dzemde kļūst cieta un tad atslābst (iespējams, ka nejutīsi tās, jo šādas kontrakcijas nav sāpīgas). Muskuļiem atslābstot un iegurnim paplašinoties, iespējams, rodas diskomforta sajūta iegurņa mugurdaļas vai priekšējo saišu rajonā. Ģimenē būtu jau jāpārdomā, kā rīkosieties brīdī, kad būs jādodas uz dzemdību nodaļu. Ja tev jau ir bērni, izlem, kur un pie kā viņus atstāsi, kamēr pati būsi prom.

Tev, protams, ir grūti. Grūti visādā ziņā – vēders ir jau tik liels, ka varbūt pati nespēj uzvilkt kurpes. Nevari uzkāpt pat uz otro stāvu bez piepūles? Jā, arī tas ir normāli. Bet varbūt spogulī uz sevi skaties un nepazīsti? Seja ir piepampusi? Tā var būt, turklāt tūska var būt ap potītēm un citām locītavām. Turpini dzert pietiekami daudz šķidruma! Bet, ja tūska strauji palielinās, dodies pie ārsta. Cerams, ka tā nav preeklampsijas pazīme. Ņem vērā, ka tūskas pieaugums uz vakaru var būt normāla parādība.

Vēl ap šo laiku tev varētu būt nepieciešami vairāk ikdienas biksīšu ieliktnīšu, jo no maksts var parādīties vairāk izdalījumu. Tās ir pieaugošā hormonu līmeņa sekas. Ja tev šķiet, ka izdalījumiem ir nepatīkama smaka, pie to parādīšanās tev ir sāpes vai citas dīvainas lietas –, uzreiz vērsies pie ārsta.

Tavs noskaņojums kļūst arvien nemierīgāks – tuvojas satikšanās ar mazo. Vai tava dzemdību soma ir saliktai? Pārskati vēlreiz somas saturu un pārāk neaizraujies ar ligzdas vīšanas sindroma pārmērībām. Šāds sindroms nozīmē, ka sievietes, tuvojoties bērna sagaidīšanai, sāk pārāk aizrauties ar mājas iekārtošanu. Neizdomā tagad vīram likt veikt kārtējo remontu, jo esi pārdomājusi un bērna istabā vēlies tomēr citas krāsas sienas. Nekādu ķīmiju, lieku smaku un pārmērīga fiziska darba – ļaujies mazajiem prieciņiem – pārkārto, ja vēlies, bērnam sapirktās lietiņas, bet neko vairāk. Protams, nevajadzētu veikt darbus, kuri nepatīk un sagādā nepatīkamas izjūtas, taču sportošana joprojām ir nozīmīga, tikai katram jāatrod atbilstošais sporta veids (ne traumatisks!), kas der grūtniecības laikā. Arī mājas tīrīšana ir fiziska aktivitāte, un, ja tas sagādā prieku, – kāpēc ne?

Atceries arī, ka spēkus tev vajadzēs jau pavisam drīz un daudz vairāk, tādēļ lieki netērē enerģiju mazsvarīgām mājas lietām. Noteikti šajā satraucošajā gaidību laikā neaizmirsti par partnerattiecībām. Kā jūtas topošais tētis? Viņš ir tikpat nobijies? Iespēju robežās ņem viņu līdzi vizītēs pie ārsta, pirmsdzemdību kursiem, tomēr raugies, lai tas nebūtu piespiedu kārtā. Par to, kādi ir stereotipi par jauno vecāku lomu, kā bieži vien gaidību laikā izlolotās fantāzijas neatbilst reālajai dzīvei, kad ģimenē ienāk mazulis, lasi psihiatres un psihoterapeites skaidrojumus šeit un šeit.

Ārsta vizītes

Ja viss ir kārtībā, turpini gaidīt savu mazo, nekādi izmeklējumi šajā laikā nav jāveic.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!