Augļa attīstība

Pupa – tavs gaidāmais bērniņš ir aptuveni šāda lieluma. Tā svars varētu būt ap 5 gramiem. "Astītes" vairs nav, pirkstiņi ir izveidojušies un nu jau tevī dzīvo cilvēkam līdzīga būtne. Auglis kustās, bet tev jāpaciešas, līdz pati sajutīsi kustības, tieši tāpat kā vēl joprojām nevar zināt, kāda dzimuma bērniņu gaidi. Šis laiks – līdz 10. grūtniecības nedēļai mazuļa attīstībā ir ļoti svarīgs, jo tikai šajā periodā var izveidoties kādas patoloģijas. Saudzē sevi un mazulīša veselību!

Izmaiņas sievietē

Nogurums, miega bads un nelabums, kā arī bieža staigāšana uz tualeti – tevi vēl joprojām var mocīt šie simptomi, un tas ir normāli. Ņem vērā, ka bieži vien slikta dūša grūtniecēm tiek novērota visus pirmos trīs mēnešus. Par to, kā atvieglot toksikozes radīto slikto pašsajūtu, plašāku informāciju atradīsi šajā rakstā.

Aug arī dzemde un piebriest krūtis. Ļoti iespējams, ka tava krūšturu garderobe jāsāk mainīt uz lielāka izmēra un ērtākiem. Lai gan līdz bērniņa dzimšanai vēl tālu, tomēr krūtis pamazām sāk tam gatavoties. Atkarībā no sievietes dotumiem, var mainīties arī krūšu izmērs – pat par vairākiem izmēriem. Izvēloties iegādāties jaunu krūšturi, raugies, lai tas būtu elpojoša materiāla un ar stingrām, ērtām lencēm, tā tu pati sev palīdzēsi noturēt "smagumus". Iespējams, tev nāksies pārskatīt arī pārējo garderobi, izvēloties brīvākus apģērbus, jo īpaši vidukļa apvidū. Nespīlējies savās iemīļotajās džinsenēs un ikdienā nevalkā stringa tipa apakšbiksītes.

Gurnu rajonā vai vēdera lejas daļā var būt nelielas sāpes, un tās parasti jāsaista ar dzemdes palielināšanos. Krampjveida vai ļoti stipras sāpes liecina, ka kaut kas var nebūt kārtībā, tādēļ iespējami ātrāk vērsies pie ārsta. Tas pats jādara, (un tas attiecas uz jebkuru grūtniecības periodu), ja tev ir parādījušies asiņaini izdalījumi.

Tāpat tu vari sajust dedzināšanu kuņģī, šīs sajūtas nav patīkamas, bet pareizi izvēloties ēdienkarti, tu šo sajūtu vari mazināt.

Vizītes pie ārsta

Šajā nedēļā tev pie ārsta nav jādodas, bet, protams, ja neesi vēl stājusies uzskaitē, dari to. Par to vairāk izlasīsi aprakstā pie 5. grūtniecības nedēļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!