Foto: Shutterstock

Tavā ģimenē tiek nopietni domāts par mazuli, bet varbūt jau esi gaidībās? Portāls "Cālis.lv" sadarbībā ar Rīgas Dzemdību nama speciālistiem sagatavojis atjaunotu un būtiski papildinātu grūtniecības kalendāru, kas tev varētu kalpot kā ceļvedis šajā garajā un patīkami trauksmainajā deviņu mēnešu garajā ceļojumā – no mazuļa ieņemšanas brīža līdz laimīgajai satikšanās.

Esam sagatavojuši informatīvu kalendāru katrai grūtniecības nedēļai, tās iedalot trīs grūtniecības trimestros, līdz pat 40. un 41. gaidību nedēļai, kuras laikā pasaulē jānāk tavam mazulim. Pie katras grūtniecības nedēļas apraksta atradīsi arī video, kurā redzēsi, kāds izskatās tavs mazulis. Informāciju atradīsi gan par to, kā aug un attīstās tavs gaidāmais bērniņš, gan par to, ko viņš jau prot un cik liels izaudzis.

Lai atvieglotu tās informācijas saņemšanu, kas tev ir visaktuālākā, grūtniecības kalendārā atradīsi kalkulatoru. Ievadot tajā pēdējo menstruāciju pirmo dienu, kalkulators aprēķinās, kurā grūtniecības nedēļā tu varētu būt, un tev atliks noklikšķināt vienu pogu, lai saņemtu informāciju tieši par šo nedēļu.

Savukārt tām, kam vairāk patīk aptaustīt informatīvus materiālus un turēt tos pa rokai, varbūt rokassomiņā vai kabatā, lielākajās dzemdību iestādēs, daudzu ginekologu un vecmāšu prakses vietās, krīzes centros un citviet bez maksas būs pieejams tieši tāds pats kalkulators, tikai bez apjomīgas informācijas. Arī tajā, pabīdot apli uz konkrēto datumu kalendārā, varēsi uzzināt, aptuveni cik liels ir tavs grūtniecības laiks.

Tāpat varēsi iepazīties ar izplatītākajām izmaiņām topošās mammas organismā, jūtu pasaulē, pasaules uztverē. Varēsi ielūkoties un atzīmēt savā plānotājā, kurās nedēļās tev noteikti jādodas pie ārsta un kādi izmeklējumi jāveic. Vai tev jāēd par diviem? Vai drīksti turpināt vingrot? Kad jāsāk domāt par došanas uz slimnīcu un kā saprast, vai ar mazuli viss ir vislabākajā kārtībā? To visu atradīsi jaunajā grūtniecības kalendārā. Un noteikti šī lasāmviela būs noderīga topošajiem tētiem, jo ļaus labāk izprast milzīgās izmaiņas, kas jāpiedzīvo sievietes ķermenim, kā arī to, kāpēc, iespējams, mīļotā dažreiz paliek kašķīga vai pārāk izvēlīga ēdienkartē.

Tiesa, to lasot, tev jāapzinās, ka ikvienas sievietes grūtniecība norit individuāli, jo arī ārsti uzsver – nepastāv divu vienādu grūtnieču. Tāpēc informāciju uztver ar vēsu prātu, kā teorētisko zināšanu pamatu, bet gadījumos, ja tevi kaut kas satrauc un rada kādas problēmas, tev noteikti jāvēršas pie sava grūtniecības aprūpes uzraugošā speciālista – ginekologa, vecmātes vai ģimenes ārsta.

Novēlot patīkamu emociju bagātu gaidību laiku, "Cālis" un sadarbības partneri!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!