Augļa attīstība

Pabranga mellene (8-10mm) – tik liels varētu būt tavs mazulītis. Nu jau embrijs vairāk sāk līdzināties cilvēciņam, lai gan vēl ar mazu astīti, tomēr tā jau drīz pazudīs. Ap šo laiku ultrasonogrāfijā var pamanīt, vai gaidāms viens vai divi mazuļi. Dvīņi ir krietni, krietni retāk, tomēr gan iedzimtības, gan arī neauglības ārstēšanas rezultātā dvīnīši dzimst. Bērniņam jau veidojas pirkstiņi (gan rokām, gan kājām). Tāpat veidojas kakls, mainās arī galvas forma, arvien vairāk līdzinoties cilvēka galvai. Veidojas arī deguns, mute, iekšējie orgāni un galvas smadzenes. Auglis sāk kustēties, tomēr to var pamanīt tikai ultrasonogrāfijā, tu pati vēl to nejutīsi. Šajā stadijā vēl nevar noteikt, vai gaidāms puisītis vai meitenīte, jo ārējie dzimumorgāni vēl nav attīstījušies.

Izmaiņas sievietē

Joprojām tev var būt aktuāli visi iepriekšējās nedēļās novērotie grūtniecības simptomi – gan nelabums, gan garastāvokļa maiņas, jutīgas krūtis. Starp citu, nenobīsties, tavu krūšu pigmentētie laukumi var būt tumšāki, nekā tu esi pieradusi, bet tas ir normāli. Tāpat var turpināties bieži tualetes apmeklējumi, bet ap šo laiku varbūt arī tā nemaz nebūs, viss ir individuāli. Bet, jā, arī tas ir normāli, jo dzemde kļuvusi krietni lielāka un spiež uz urīnpūsli.

Un staigāšana uz tualeti tev būs aktuāla visu grūtniecības laiku. Turklāt bieža urinācija jāsaista arī faktu, ka tevī ir daudz vairāk asiņu. Grūtniecības noslēgumā tev būs pat līdz 45 procentiem vairāk asiņu, tas vajadzīgs bērniņam, lai apgādātu ar visām nepieciešamajām vielām. Tavi ēšanas ieradumi, iespējams, jau ir mainījušies, bet ņem vērā, ka vecmāmiņu teiciens, ka nu tev jāēd par diviem, nav patiess. Par to, cik papildu kalorijas tev dienā būtu jāuzņem katrā no grūtniecības periodiem, lasi šeit, šeit un šeit. Iespējams, pati būsi novērojusi, ka vidukļa tev vairs nav. Proti, vēders jau ir lielāks, bet citi aizvien vēl tavu grūtniecību, visticamāk, nevar pamanīt.

Ārsta vizītes

Ja vēl neesi to paveikusi, stājies uzskaitē. Atceries, ja to izdarīsi līdz 12. grūtniecības nedēļai, apmaksātais pirmsdzemdību atvaļinājums būs par divām nedēļām ilgāks. Citi izmeklējumi tev šajā nedēļā nav nepieciešami, bet par pirmo vizīti lasi aprakstā par 5. grūtniecības nedēļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!