Foto: DELFI
Muzikāla vardīte, rotaļu telefoni, mīkstās mantiņas un dažādas sejas maskas un respiratori – tās ir tikai dažas 2020. gadā konstatētās veselībai un dzīvībai bīstamās preces, kas iekļautas Eiropas Savienības patērētāju drošībai izveidotajā ātrās reaģēšanas sistēmā "Rapex". Šajā rakstā apkopota informācija par bīstamākajām precēm, kas vai nu izņemtas no tirdzniecības, vai tikušas iznīcinātas.

Latvijā preču drošībai rūpīgi seko līdzi Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC): "Faktiski visas preces, kas Latvijā atzītas kā nedrošas, ir iekļautas "Rapex" datubāzē," sarunā norāda Patērētāju atbalsta, sabiedrības informēšanas un komunikācijas daļas vadītāja Sanita Gertmane. "Prioritāte ir rotaļlietas, kopumā rotaļlietu ražotāji, veicot testēšanu un dažādas pārbaudes, izprot problēmas un ievēro drošības noteikumus. Visbiežāk drošības pārkāpumi tiek konstatēti tām rotaļlietām, kas tirgū parādījušās nesen. Piemēram, pērn, pārbaudot "slaimus" (rotaļu gļotas), no septiņiem produktiem ar trim bija problēmas."

Zināmas izmaiņas šajā sarakstā ieviesis arī Covid-19, īpašu uzmanību šobrīd eksperti pievērš sejas maskām, respiratoriem un citiem individuālās aizsardzības līdzekļiem. "Mēs rūpīgi pārbaudām, vai preces atbilst norādītajām prasījām, ja dokumentācija ir neatbilstoša, pieprasām tās izņemt no tirdzniecības," skaidro PTAC pārstāve.

Covid-19 laikā būtiski pieaudzis tirdzniecības apjoms internetā, bet novērtēt interneta veikalos pieejamo preču drošību ir sarežģītāk, tādēļ PTAC aicina patērētājus īpašu uzmanību pievērst marķējumam un drošības instrukcijām. Ja preces saņemšanas laikā rodas kādas šaubas par tās drošību (piemēram, ja precei ir asas malas, viegli atveras bateriju nodalījums utt.), jāizmanto savas tiesības no preces atteikties un jāvēršas pie komersanta. "Mēs priecātos, ja šādos gadījumos iedzīvotāji informētu arī Patērētāju tiesību aizsardzības centru," aicina Gertmane.

Daļa no rakstā minētajām precēm PTAC mājaslapā reģistrētas jau 2019. gadā, bet "Rapex" sistēmā tās reģistrētas 2020. gadā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!