Foto: Shutterstock
Tūliņ apritēs divi mēneši, kopš Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) darbu sāka Mātes piena banka. Šajā laikā pieteikušās jau aptuveni 100 jaunās māmiņas, kuras vēlas kļūt par mātes piena donorēm, sadarbība uzsākta ar sešām. Sagatavots donoru mammu piens, kuru tuvākajās nedēļās Bērnu slimnīcā saņems mazuļi – saldētavā jau ir aptuveni seši litri piena, stāsta BKUS komunikācijas speciāliste Ilze Olšteina.

Mātes piena banka tika atklāta 24. martā un darbs ritot pilnā sparā. Par to, kā šobrīd veicas, stāsta Elza Salputra, bērnu ārste Bērnu slimnīcas Mātes piena bankā: "Kā bija sagaidāms, atsaucība ir ļoti liela. Pieteikušās aptuveni 100 jaunās māmiņas, kuras vēlas kļūt par donorēm. Vēl pirms Mātes piena bankas atklāšanas māmiņas interesējās par iespēju ziedot savu pienu, tāpēc jau sākotnēji bija pārliecība, ka projekts būs veiksmīgs.

Ir uzsākta sadarbība ar sešām jaunajām māmiņām, tuvākajās nedēļās viņām pievienosies vēl vairākas mātes piena donores.

Jau ir savākts un apstrādāts pieniņš – aptuveni seši litri. Tuvākajās nedēļās to saņems mazuļi, kuri atrodas Bērnu slimnīcā. Šobrīd, kad piens jau ir mūsu saldētavā, tiek apmācīti ārsti, lai piena izsniegšanas process notiktu pareizi, būtu arī vienošanās ar bērnu, kuri saņems šo pienu, vecākiem."

Tā kā sabiedrība ir ļoti atsaucīga un māmiņas, kuras vēlas kļūt par mātes piena donorēm, nemitīgi piesakās, varētu teikt, ka par sadarbības uzsākšanu ar Mātes piena banku notiek sava veida konkurss, pasmej ārste.

Dažām jaunajām māmiņām nākoties atteikt, jo prasības, lai kļūtu par mammas piena donori, ir stingras. Piens tiek gaidīts no māmiņām, kuru zīdāmais bērns ir līdz gada vecumam, mammai jābūt gatavai pienu atslaukt regulāri – katru vakaru vai katru otro vakaru, tāpat mājās jābūt saldētavai, kur ir nodrošināta temperatūra -18 līdz -20 grādi pēc Celsija. Taču daļai māmiņu nākas atteikt, jo Mātes piena bankas darbības kapacitāte vēl nav tik liela, kāda tā būs nākotnē. Tiek arī analizēts pieprasījums, cik mazuļiem Bērnu slimnīcā donoru mammu piens šobrīd ir vajadzīgs.

"Lūgums jaunajām māmiņām, pirms viņas aizpilda pieteikumu, aptuveni divas nedēļas izvērtēt savas spējas ziedot pienu. Ieteicams atslaukt pieniņu katru vakaru, pavērot, vai piens neizsīkst, vai pietiek savam bērniņam. Kļūt par mammas piena donori ir atbildīgs solis, kas prasa sagatavošanos. Liels paldies visām māmiņām, kas jau ir pieteikušās Mātes piena bankā vai arī plāno to darīt. Tāpat liels paldies visiem ziedotājiem un atbalstītājiem," saka Salputra.

Jau ziņots, ka Mātes piena banka izveidota, pateicoties ziedotāju atbalstam vairāk nekā 150 tūkstošu eiro apmērā un Bērnu slimnīcas ieguldījumam 40 tūkstošu eiro apmērā.

Veselības ministrijas un Nacionālā veselības dienesta finansējums 69 tūkstošu eiro apmērā segs ikgadējo uzturēšanu un darbības nodrošināšanu.

Šobrīd Mātes piena banka ir aprīkota ar tādām iekārtām kā:

  • piena analizators un sonifikators;
  • CO2 inkubators laboratorijai, kas nodrošinās nepieciešamos apstākļus donoru piena mikrobioloģiskajai testēšanai;
  • automātisks mātes piena pasterizators, kas nodrošinās pilnīgi automatizētus un drošus donoru piena pasterizācijas ciklus;
  • piena pudeļu aizvalcētājs, lai hermētiski noslēgtu pasterizējamās pudelītes;
  • laboratorijas ledusskapis un trīs saldētavas piena uzglabāšanai;
  • bioloģiskās drošības laminārās plūsmas skapis;
  • aukstumelementi un aukstumsomas piena transportēšanai;
  • trauki piena uzglabāšanai un citi mazi, bet ne mazāk svarīgi priekšmeti darbības nodrošināšanai.


Līdz šim Latvija ir bijusi vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kurā nav Mātes piena bankas. Igaunija izveidoja pirmo Piena banku Tallinā (2010), savukārt Lietuvā ir jau divas Piena bankas: Viļņā (2017) un Kauņā (2016).

Ceļš uz Mātes piena bankas izveidi Bērnu slimnīcā sākās pirms vairākiem gadiem, 2017. gadā, kad domu par tās nepieciešamību Latvijā aktualizēja Latvijas Neonatologu biedrība kopā ar priekšlaikus dzimušo bērnu vecāku biedrību "Esmu klāt!". Redzot nepieciešamību, Bērnu slimnīca un Bērnu slimnīcas fonds turpināja sarunas ar visām iesaistītajām pusēm, lai radītu šādu iespēju arī Latvijā.

Pēc detalizētas vajadzību apzināšanas Bērnu slimnīcas fonds, partneri un individuālie ziedotāji 2021. gada labdarības kampaņā "Katra lāsīte palīdz augt" savāca nepieciešamos līdzekļus vairāk nekā 150 tūkstošu eiro apmērā iekārtu un aprīkojuma iegādei Mātes piena bankas kabineta iekārtošanai.

Plašāku informāciju par Mātes piena banku var iegūt Bērnu slimnīcas mājaslapā "Pienabanka.bkus.lv". Pieteikties uz pirmo sarunu, lai kļūtu par donori, var, gan aizpildot anketu mājaslapā, gan rakstot Mātes piena bankas ārstēm uz e-pastu piena.banka@bkus.lv vai zvanot pa tālr. +371 25 680 089.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!