Foto: F64
Kā vislabāk paskaidrot bērniem, kas ir latviešu patriotiskais mēnesis? Protams, ļaujot to ieraudzīt pašu acīm un aizvedot uz kādu no daudzveidīgajiem pasākumiem, kas pieejami tepat blakus. Svētku nedēļa solās būt īpaši krāšņa arī ģimenēm, tāpēc “Kurp.es” komanda ir sarūpējusi 11 spilgtāko bērnu un ģimeņu pasākumu apkopojumu, kas ļaus izbaudīt svētku nedēļu tīri latviskā garā.

Bērnu vokālo ansambļu koncerts "Vilkam tāda dvēselīt"

10. novembrī VEF Kulturas pilī pulksten 12 norisināsies bērnu vokālā ansambļa koncerts. "Vilkam tāda dvēselīt" programmu veido oriģināldziesmas, instrumentāli jaundarbi, kā arī intermēdijas – uzveduma sižetu un caurviju darbību atspoguļojoši jaundarbi. Sanita Sējāne un Inga Cipe par koncertu stāsta: "Bērnu vokālie ansambļi no visas Latvijas izdzied stāstu par divām atšķirīgām pasaulēm – cilvēkiem un vilkiem. Tas ir stāsts par attiecībām, cilvēcību un vēlmi sadzirdēt sevi un citus. Tas aicina izjust, pārdzīvot, domāt un caur vilcēna dzīvi spēt labāk saprast savējo."

Vairāk informācijas par koncertu meklē šeit.

Filma un radošā darbnīca

11. novembrī kino "Splendid Palace" pulksten 10 ģimenes ir aicinātas noskatīties filmu "Paradīze 89". Tā ir viena no filmām Latvijas simtgadei. Rīdzinieces Paula un Laurēns vasaras brīvlaikā ierodas pie māsīcām Maijas un Lindas, kuras dzīvo idilliskā mazpilsētā. Pieaugušo nepieskatītā četru meiteņu komanda bauda brīvību, iztēlojoties, kā ir būt pieaugušām. Pēc tam, kad televīzija izsludina ārkārtas stāvokli valstī, meitenes sāk gatavoties karam. Pirms filmas skatīšanās, ģimenes aicinātas arī uz radošo darbnīcu.

Vairāk informācijas par filmu un radošo darbnīcu atradīsi te.

Mārtiņa diena Brīvdabas muzejā

Kas var būt labāks par mājās ceptiem pīrāgiem, vai ne? Lielie un mazie svētku viesi arī šogad 11. novembrī jau no pulksten 12 tiek aicināti uz tradicionālo Mārtiņa dienas maskošanos Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, dziesmoto masku gājienu un dančiem kopā ar folkloras kopām "Zvīgzna" un "Rija", gatavošanos ziemai ar sveču liešanas un salma gailīšu darbnīcām, viesošanos pie kalēja, veiklības pārbaudi gailīšu makarēšanā, vizināšanos zirdziņa mugurā, umurkumuru un, protams, Mārtiņdienas gardumu baudīšanu.

Vairāk informācijas par Mārtiņdienas svinībās Brīvdabas muzejā lasi te.

Foto: Publicitātes foto

Svētku pasākumi muzejā

Valsts svētku laikā Latvijas Nacionālā vēstures muzeja darbinieki aicina gan lielus, gan mazus izzināt Latvijas vēsturi, pieminot tos, kuri aizstāvēja un izcīnīja jauno Latvijas valsti pirms simt gadiem. Gan Lāčplēša dienā, gan 18. novembrī muzejā paralēli īpašajām svētku izstādēm bērni tiks iesaistīti radošās nodarbībās "Mana Latvija", kurā tiks izstāstīti stāsti par jaunās valsts sargāšanu un varoņu godināšanu, apskatīti vēsturisko un mūsdienu Latvijas apbalvojumu un kopā veidoti jauni ordeņa dizaini.

Vairāk informācijas meklē te.

"Saule brauca debesīs" pirmizrāde

Animācijas klasiķes Rozes Stiebras filma "Saule brauca debesīs" tapusi pēc folkloras motīviem, tās spraigos notikumus apdziedājuši Juris Kaukulis un "Jauno Jāņu orķestris". Kad ķekatu jampadracī tiek nozagta Saules un Mēness meitiņa, izmisušie vecāki sauc palīgā cilvēkus, lai bērniņu atgūtu. Nabašnieks kopā ar Meiteni un Brālīti dodas ceļā, lai stātos pretī gan mošķiem un ērmiem, gan pašu bailēm. Palīgiem dotas tikai trīs dienas: ja Saules meitu laikus neatradīs, tā zaudēs savu spēku un kļūs par parastu meiteni.

Šo filmu varēsi noskatīties 15. novembrī pulksten 19 kino "Splendid Palace". Plašāku informāciju meklē te.

Kārlis Kazāks Paviljonā "Ziedoņdārzs"

Īpaši siltās noskaņās Latvijas simto gadadienu sagaidīs klausītāji Paviljonā "Ziedoņdārzs". Nedēļā, kad Latvija svin savu 100. dibināšanas gadadienu, Kārlis Kazāks jūs ielūdz uz savu koncertu, kas norisināsies 14. novembrī pulksten 18. Paviljonā varēs pasūtīt arī vakariņas un dzērienus, lai vēl vairāk spētu izbaudīt mierīgo un patīkamo vakaru.

Vairāk informācijas par koncerta norisi meklē šeit.

Lāčplēša dienas lāpu gājiens

Lācplēša dienas lāpu gājiens ir, iespējams, vispatriotiskākā svētku tradīcija, kas ļaus jaunākajām paaudzēm apjaust tautas vēsturi un vienotības spēku. Lāčplēša dienā tiks rīkota tradicionālā svecīšu iededzināšana un lāpu gājiens, kas sāksies pulksten 16. Gājiens maršruts sākas Brāļu kapos un beidzas pie Brīvības pieminekļa. Pēc piemiņas Svētbrīža, ceļš tālāk vedīs uz Strēlnieku laukumu un noslēgsies ar simbolisko ugunskura iededzināšanu un uguns plosta palaišanu Daugavā. Ģimenes varēs piedalīties arī sadziedāšanā ar vīru kopu "Vilki", kā arī koncertā ar grupām "Rikšiem" un "Pienvedēja piedzīvojumi".

Vairāk informācijas par Lāčplēša dienas gājienu atradīsi šeit.

Saulrieta sagaidīšana Likteņdārzā

Ja valsts svētkos vēlaties ar ģimeni izbraukt ārpus Rīgas un svētkus pavadīt svaigā gaisā, iespējams, Likteņdārzs būs vispiemērotākā vieta. Latvijas valsts simtajā dzimšanas dienā Likteņdārzā tiks rīkota īpaša saulrieta sagaidīšana. Pulksten 15 Gaismas ceļa iezīmēšana – lāpu gājiens, 15.30 notiks sadziedāšanās, kurā piedalīsies arī jauktais koris "Alaine" un sieviešu koris "Anima", bet 16 kopā ar citiem Likteņdārza apmeklētājiem būs iespēja noskatītie skaistāko dabas izrādi – dzimšanas dienas saulriets virs Daugavas.

Vairāk informācijas par 18. novembrī notiekošo Likteņdārzā atradīsi te.

Staro Rīga

Gaismas festivāls "Staro Rīga" pirmo reizi notika 2008. gadā, svinot Latvijas
deviņdesmitgadi. Katru gadu "Staro Rīga" turpina tradīciju sveikt Latviju dzimšanas
dienā, vairojot gaismu un dzīvespriecīgu kopības sajūtu, izgaismojot Rīgas ielas un
skvērus, ēkas, parkus un laukumus. Svinot Latvijas valsts simtgadi galvaspilsētā, festivāla tēma "Augšām cēlās gaismas pils", noslēdzot Ausekļa un Jāzepa Vītola rosināto festivāla tetraloģijas tematisko ķēdi "Gaisma sauca/ Gaisma ausa/ Uz zvaigznēm".

Šogad festivāls Rīgas ielās būs apskatāms no 16. līdz 19. novembrim. Ar detalizētu "Staro Rīga" pasākumu programmu vari iepazīties šeit.

Foto: DELFI

Multimediāla deju lielizrāde "Abas malas"

Multimediālā deju lielizrādē "Abas malas", kas "Arenā Rīga" norisināsies 18. novembrī, mūzika un deja satiksies ar mūsdienu mākslas tehnoloģijām, radot iespēju piedzīvot Latvijas stāstu vēl nebijušā gaismā. Katrs lielizrādes vizuālās izteiksmes elements – horeogrāfija, scenogrāfija, gaismu režija, TV kameru darbs un projekcijas – ir veidots kā viens vienots veselums. Tā nav vēstures stunda, bet personīgs pārdzīvojums un iespēja būt par nozīmīgu daļu no lielizrādes "Abas Malas". Tas ir simts gadus sens stāsts par mums pašiem – Latvijas cilvēkiem – un mūsu zemi, kuras dzīslās plūst laika upe Daugava.

Vairāk informācijas meklē te.

Svinīgs muzikāls notikums "18.11."

Svinīgs un noteikti īpašs un nepieredzēts muzikāls notikums "18.11." svētku dienā būs baudāms pie Brīvības pieminekļa. Tas būs multimediāls stāsts par brīvību, kurā galvenais "stāstnieks" ir Brīvības piemineklis – caur valsts pamatvērtībām un ideāliem uz brīvību un zvaigznēm. Pamata līmenī – latviešu strēlnieki, dziesmu svētki, darbs, ģimene, zinātne; augstāk – mītiskie tēli un tautas alkas: važu rāvēji, Lāčplēsis, Vaidelotis un Latvija. Katrā skulptūru grupā ietverto ideju paudīs Latvijas cilvēki caur dzejnieku un komponistu darbiem, ko papildinās īpaši veidots videomateriāls un gaismas instalācijas.

Vairāk informācijas par "18.11" atradīsi šeit.

Taču, ja ar šiem pasākumiem nav gana, ielūkojies te, kur atrādīsi vēl daudzus citus pasākumus, uz kuriem svētku nedēļā vari doties kopā ar visu ģimeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!