Foto: Privātā arhīva foto

14 gadus vecais Linards patlaban atrodas Vācijā, Minhenes ortopēdiskajā klīnikā. Jau pēc pāris dienām viņam tiks veikta tik ilgi gaidītā operācija, kas krietni atvieglos viņa kustību iespējas, taču, lai sapnis piepildītos, viņa vecāki lūdz sabiedrības atbalstu.

Kopumā operācijai bija nepieciešami vairāk nekā 25 000 eiro, un lielākā daļa naudas jau ir savākta, bet steidzami nepieciešami vēl 5000 eiro. Šī summa pietrūkst, lai varētu apmaksāt kopējo rēķinu.

Linardam kopš dzimšanas tika noteikta diagnoze – bērnu cerebrālā trieka, spastiska tetraraparēze.

Linards šogad ir pabeidzis 7. klasi vispārizglītojošajā skolā. Mācībās viņam iet labi, ir erudīts, mērķtiecīgs un draudzīgs, labprāt iesaistās skolas piedāvātajās aktivitātēs – invalīdu sporta olimpiādēs, peldēšanā u.c.

Viņš ļoti interesējas par sportu, ģeogrāfiju, informātiku. Linarda mērķis ir kļūt par programmētāju un cilvēku, kurš nākotnē varēs veidot patstāvīgu ikdienu.

Vasarā puisis plāno braukt uz nometni, kur dosies kopā ar savu asistentu, jo pēc operācijas vienam ar visu būs grūti tikt galā. Sagaidāms, ka operācija pusaudzim krietni atvieglos kustību iespējas.

Linardam ir nopietni kustību traucējumi (piecu gadu vecumā viņš pārvietojās tikai rāpojot) līdz brīdim, kad 2008. gadā, pateicoties ziedotāju atsaucībai, Minhenes ortopēdiskajā klīnikā Vācijā, viņam tika veikta muskuļu pagarināšanas operācija.

Pēc operācijas un pareiza atveseļošanās perioda, ko nodrošināja Minhenes ortopēdiskās klīnikas speciālisti un regulāra fizioterapija pēcoperācijas laikā, Linards ar visu atbalstu panāca to, ka viņš sāka staigāt pats. Tas bija liels brīnums ne tikai vecākiem, bet arī pašam Linardam, kas nozīmēja, ka ir sasniegts pirmais lielais solis viņa izaugsmei un patstāvībai.

Kā stāsta puiša vecāki, šāda veida operācijām būtiska ir ne tikai pati ķirurģiskā iejaukšanās, bet tikpat būtiska ir pēcoperācijas aprūpe, nodrošinot pagarināto muskuļu pareizu atlabšanu un nostiprināšanu ar regulārām fizioterapijas procedūrām, kā rezultātā ir lielākas izredzes normālu kustību iegūšanai.

Linardam strauji augot, kāju muskuļu stāvoklis acīmredzami pasliktinās, jo kauli aug, bet kāju muskuļi neattīstās atbilstoši slimības dēļ, līdz ar to viņam kļūst aizvien grūtāk pārvietoties patstāvīgi, bez ratiņkrēsla. Problēmas ir pēdās, locītavās, kā arī notiek ceļgalu deformācija uz iekšpusi.

"Šogad konsultējoties ar vācu ārstu – ortopēdu par Linarda pašreizējo stāvokli, turpmāko ārstēšanu un rehabilitāciju, un viņu apsekojot klātienē, stāvokļa uzlabošanai Linardam tika nozīmēta atkārtota kāju muskuļu pagarināšanas operācija Minhenes ortopēdiskajā klīnikā Vācijā," stāsta Linarda vecāki.

"Mēs, Linarda vecāki, jau iepriekš esam pateicīgi par atsaucību, līdzjūtību un sapratni," tā teikts labdarības organizācijas "Palīdzēsim" mājaslapā, stāstā par puisi.

Ja tev ir iespējas un vēlēšanās, palīdzēt puisim vari šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!