Foto: LETA

Pirmdien, 2. maijā pulksten 16 Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) uzsāks skolēnu elektronisko pieteikumu reģistrāciju dalībai skolēnu nodarbinātības pasākumā vasaras brīvlaikā.

NVA vasaras nodarbinātības pasākumā var piedalīties skolēni vecumā no 15 līdz 20 gadiem (ieskaitot), kuri mācās vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs. Skolēnu nodarbinātības pasākums vasaras brīvlaikā tiks īstenots no 1. jūnija līdz 31. augustam.

Ja skolēns nav sasniedzis 18 gadu vecumu, viņš tiks nodarbināts ne ilgāk kā septiņas stundas dienā un ne vairāk kā 35 stundas nedēļā. Skolēni nedrīkst būt nodarbināti tādos darbos, kas saistīti ar paaugstinātu risku viņu drošībai, veselībai, tikumībai un attīstībai.

Skolēns, kurš piedalīsies NVA vasaras nodarbinātības pasākumā, saņems darba algu vismaz valstī noteiktās minimālās darba samaksas apmērā, ja nostrādās pilnu darba laiku. Tātad, skolēns par pilna laika darbu saņems ne mazāk kā 370 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Piedaloties NVA vasaras nodarbinātības pasākumā, skolēnam tiks nodrošināts darba vadītājs, kurš palīdzēs apgūt darba pienākumus un būs palīgs darba laikā. Skolēni būs apdrošināti pret nelaimes gadījumiem darba vietā. Darba devējs par nodarbināto skolēnu veiks darba devēja un darba ņēmēja nodokļu nomaksu.

Par vasaras brīvlaikā strādājošo bērnu, kurš ir vecumā līdz 19 gadiem un mācās vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iestādē, vienam no vecākiem ir tiesības saglabāt nodokļa atvieglojumu. Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir informējis par nosacījumiem, kas jāievēro vecākiem, kuru bērni vasarā strādās. Tātad vecākam, kura bērns vecumā līdz 19 gadiem strādās tikai vasaras brīvlaikā, nav jāsvītro algas nodokļa grāmatiņā ieraksts par bērnu kā apgādājamo, un atrašanās vecāka apgādībā netiek pārtraukta. Vecākam saglabājas atvieglojums par apgādībā esošu personu 175 eiro mēnesī, un bērnam vasaras darba laikā tiek piemērots neapliekamais minimums 75 eiro mēnesī, izņemot gadījumu, ja bērns strādā pie mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja.

Reģistrēties skolēni varēs patstāvīgi NVA mājaslapā, tās labajā pusē uzmeklējot baneri ar uzrakstu "Pieteikšanās skolēnu vasaras darbam".

Skolēnam jāreģistrējas tajā NVA filiālē, kuras apkalpošanas teritorijā viņš vēlas strādāt. Lai aizpildītu pieteikumu, skolēnam būs nepieciešams derīgs personu apliecinošs dokuments – pase vai ID karte. Ja skolēnam nav piekļuve internetam, viņš var doties uz tuvāko NVA filiāli, un filiāles darbinieki viņam palīdzēs aizpildīt pieteikumu elektroniski.

Šogad skolēnu reģistrācija notiks līdz 16. augustam. Visi skolēni, kuri vēlēsies piereģistrēties dalībai pasākumā, to varēs izdarīt. Taču valsts līdzfinansēto darbavietu skaits ir ierobežots, un iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka reģistrēto skolēnu daudzums pārsniedz piedāvāto darbavietu skaitu, līdz ar to skolēna reģistrācija vēl negarantē iesaisti pasākumā.

Šogad skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumā NVA plāno iesaistīt 4 128 skolēnus, pasākuma īstenošanai plānotais finansējums ir 844 506 eiro. Līdz 29. aprīlim skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumam jau ir apstiprinātas 3 248 darba vietas, ko piedāvā 294 darba devēji.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā lūgums sazināties ar atbildīgo darbinieku attiecīgā novada filiālē. Visu filiāļu kontaktinformācija pieejama NVA mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!