Foto: Publicitātes foto

24. augustā viens no biedrības "Dr.Klauns" dakteriem klauniem – Jānis Taukulis – uzsāka velomaratonu, lai atbalstītu dakterus klaunus un pievērstu sabiedrības uzmanību viņu regulārajam darbam ar bērniem Latvijas slimnīcās, informē biedrībā. Paredzēts, ka nepilna mēneša laikā viņš veiks 2000 kilometru.

Pēc Jāņa vārdiem, "maratons" ir kā metafora, kas labi atspoguļo ceļu, ko bērni slimnīcās veic: "Vai jūs zinājāt, ka daudzi bērni slimnīcās ir spiesti palikt ilgāk nekā vienu dienu? Nedēļu, divas, pat daudz vairāk. Ir reizes, kad bērni slimnīcā ir vieni paši, un viņus aprauga tikai medicīniskais personāls, viņiem šis laiks ir jāpavada vieniem. Šis maratons man arī ir kā bērna ilgstoša uzturēšanās slimnīcā. Man apkārt ir cilvēki, bet tajā pašā laikā esmu viens. Kā arī man maratonā līdzi ir dakteris klauns, kurš šīs visas maratona dienas ir kopā ar mani – tāpat kā ar bērniem slimnīcās".

Jānis ir arī pārliecināts, ka jebkura ideja, pat šķietami traka, varētu būt noderīga: "Man gribējās apvienot manas sirdij tuvākās lietas vienā – braukt ar velosipēdu un būt par Dakteri Klaunu! Ja var atbalstīt kādu ar to, kas tev ir sirdij tuvs un svarīgs, tad man šķiet, mēs darām kaut ko pareizi!"

Dakteri klauni jau 10 gadus ik dienas nāk uz slimnīcām, lai atbalstītu mazos pacientus, lai bērni ticētu, ka slimnīca nav tā vieta, kur ir sāpīgi un bailīgi. Bet tā ir vieta, kur var smieties, priecāties, ticēt sev un saviem spēkiem ceļā uz veselību. Kā norāda Dr. Klauns vadītāja Marianna Milovska, šis maratons arī parāda, ka katrs no mums var dot savu artavu idejai, ko viņš uzskata par nepieciešamu: "Aiz katra daktera klauna ir cilvēks. Un Jānis šodien dodas ceļā kā cilvēks, lai atbalstīt savus klaunu kolēģus. Viņš šādu veidu ir izvēlējis, jo viņam pašam tas ir tuvāks. Ar šo es gribētu atgādināt, ka patiesībā atbalsts var būt ļoti dažāds un ikviens var būt noderīgs. Palīdzība nav tikai nauda vai materiālās lietas. Palīdzība ir mīlestība, ko mēs liekam iekšā idejā".

Jānim šis jau ir otrais maratons. "Pagājušajā gadā mēs redzējām lielu atsaucību reģionos – cilvēki bija nākuši mūs atbalstīt, liekas, ka viņiem bija svarīga šī solidarizēšanās; bija arī pilsētas, kas vēlējās pievienoties Jāņa maršrutam – tāpēc šogad mēs esam izlēmuši nevis vienkārši atkārtot, bet paplašināt maršrutu, praktiski divas reizes palielinot pilsētu skaitu, kuras Jānis apmeklēs," skaidro Milovska.

Jānis startēja no Rīgas 24. augustā un pēc plāna finišēs 12. septembrī. Maršruta garums ir ap 2 tūkstošiem kilometru, tas vedīs caur 10 Latvijas pilsētām.

Jānis un dakteri klauni aicina katras pilsētas iedzīvotājus satikties, pavadīt viņu ceļā, kā arī – uztaisīt vislielāko kopbildi ar sarkanajiem deguniem. Kurā no pilsētām sanāks lielākais cilvēku skaits sarkanajos degunos?

Satikt un atbalstīt Jāni savā pilsētā varēs:

  • 27. augustā Daugavpilī
  • 29. augustā Rēzeknē
  • 31. augustā Cēsīs
  • 1. septembrī Valmierā
  • 3. septembrī Siguldā
  • 4. septembrī Jelgavā
  • 7. septembrī Liepājā
  • 8. septembrī Kuldīgā
  • 9. septembrī Ventspilī
  • 12. septembrī Tukumā.


Plašāku informāciju par velomaratona gaitu un tikšanos pilsētās varēs atrast Dr.Klaunu "Facebook" lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!