Foto: Shutterstock
Otrdien, 22. februārī, bija savdabīgs datums, kura saīsinājums veido divnieku virkni: 22.02.2022. Kā ierasts, interesantas skaitļu kombinācijas piesaistījušas jaunos pārus un, patiesi, parasto 10 līdz 15 dzimtsarakstu laulāto darbdienā vietā vakar laulības dzimtsarakstu birojos Latvijā noslēguši 152 pāri!

"2022. gada 22. februārī Latvijas dzimtsarakstu nodaļās tika noslēgtas 152 laulības. Vienlaikus jāpiebilst, ka šobrīd nav informācijas par to, cik laulību šajā dienā noslēgtas baznīcā, jo saskaņā ar normatīvo regulējumu, garīdzniekam par noslēgto laulību jāpaziņo 14 dienu laikā.

Ievērojot to, ka 22. februāris bija nedēļas vidū, salīdzinoši citās šī gada februāra dienās nedēļas vidū ir bijušas vidēji 10 līdz 15 laulības," stāsta Tieslietu ministrijas Komunikācijas departamenta direktore Lana Mauliņa.

Rīgas pilsētas Ziemeļu dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Inese Bumbiere-Kaže jau agrāk novērojusi, ka savdabīgi datumi piesaista pārus, piemēram, savulaik diena ar vairākiem "septiņniekiem": "Bija pāri kas pat pieteica vakardienas datumu pusgadu iepriekš! Ikdienā pandēmija ieviesusi korekcijas laulību reģistrēšanā. Agrāk piektdienas un sestdienas bija laulību reģistrācijas dienas, pa nedēļu tikai šad tad kāds laulājās – kas pārcēlās uz ārzemēm vai citu iemeslu dēļ. Pandēmijas laikā laulājam biežāk arī citās dienās, visu nodaļu darbs notiek pēc pieraksta, kas ir pozitīvi – pāris dienas uz priekšu redzi, kā noritēs darbs. Mēs gandrīz katru dienu esam gatavi laulāt.

Šajā laikā vispār nebija atļautas ceremonijas, varējām tikai reģistrēt laulību, arī šobrīd jārēķinās, ka svinīgā ceremonija nebūs, būs vairāk dokumentu sakārtošana lietišķā atmosfērā. Cilvēki jau it kā ir pieraduši pie šīs "maskēšanās", taču vienalga, kāzu dienā nāk sapucējušies. Vakar visas līgavas bija baltās kleitās.

No 1. marta laulībās varēs piedalīties nedaudz vairāk cilvēku – atkarībā no telpas lieluma. Piemēram, Rīgas pilsētas Ziemeļu dzimtsarakstu birojā bez četriem likumā noteiktajiem obligātajiem cilvēkiem, varēsim ielaist vēl kādus astoņus cilvēkus – 80 kvadrātmetru zālē, ievērojot distancēšanos. Varēs būt klāt tuvākie, jo tomēr sāpīgi, ka pat vecākiem jāpaliek aiz durvīm.

Neskatoties uz pandēmiju, cilvēki laulājas un bērni dzimst! Arī kara laikā dzīve nekad nav bijusi apstājusies!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!