Foto: Shutterstock

Lutināt vai nelutināt, audzināt kā princesi vai tomēr nē, ir tik daudz neskaidrību par meitu audzināšanu. Lūk, piecgadīgas meitas tēvs Maikls Mitčels ir izveidojis blogu "Lifetoheryears.com", kurā dalās pieredzē par bērna audzināšanu. Viņš ir izveidojis visai pagaru sarakstu, kas, pēc Maikla domām, būtu jāņem vērā, ja tiek audzināta meita. Pa pusei nopietni un pa pusei nenopietni.

Mīli un cieni viņas māti, un kas ir svarīgi, nebaidies to arī atklāti parādīt. Kad tava meita izaugs, visticamāk, viņa apprecēsies ar tādu cilvēku, kurš pret viņu attieksies tieši tāpat, kā viņas tēvs pret māti. Tas ir labi vai slikti? Kā ir, tā ir. Bet es tomēr sliecos domāt, ka tā būtu labi.

Vienmēr esi meitai blakus un baudi katru brīdi, ko pavadi ar viņu. Un atceries, ka svarīgi ir ne tikai, cik daudz laika tu to dari, bet arī kopā būšanas laika kvalitāte.

Patiesi interesējies par to, kas viņu satrauc. Tavai meitai ir svarīgi, lai tētis piedalītos katrā viņas dzīves posmā. Šodien viņa vēl rāpo pa māju autiņbiksītēs, bet rīt jau uzvilks baltu kleitu kā līgava. Dzīve paskrien ātri.

Tavai meitai nepieciešams varonis. Kļūsti par tādu. Nav obligāti jānēsā sarkans mētelis, vienkārši steidz palīdzēt ikreiz, kad tas ir nepieciešams.

Foto: Shutterstock

Jā, tas varbūt no malas var izskatīties pastulbi, bet spēlē ar viņu paslēpes. Tev tas ir jādara.

Vienreiz pienāks diena, kad viņa palūgs kucēnu. Vienkārši pasaki: "Jā".

Ļauj viņai pastūrēt auto (protams, ar tavu stingru kontroli). Viņa uz visiem laikiem atcerēsies to dienu, kad tētis ļāva viņai vadīt automašīnu.

Ļoti svarīgi ir iemācīt pareizi apieties ar naudu.

Kad viņa strīdēsies ar mammu, labi padomā, pirms nostāties kādas no pusēm.

Saki meitai, ka viņa ir skaista. Atkal un atkal. Kad viņa izaugs, glancētie žurnāli viņu mēģinās pārliecināt par pretējo.

Dejo ar meitu. Sāc to darīt jau tad, kad viņa ir vēl pavisam maziņa. Negaidi, kad pienāks viņas kāzu diena.

Foto: Shutterstock

Tiklīdz viņa iemācīsies staigāt, nopērc viņai kedas. Kad viņa kļūs pusaudze, tu jau vairs nevarēsi uzspiest savu gaumi, un viņa vilks tikai to, kas viņai pašai patīk.

Neaizmirsti par viņas dzimšanas dienu. Centies, lai šī diena būtu īpaši svētki jau kopš paša rīta. Vari izcept pankūkas ciparu formā, kas atbilst meitas vecumam.

Tu būsi pārsteigts, ieraugot, kā saldējums spēj uzlabot garastāvokli. Vienkārši tev jāzina, kāds viņai garšo vislabāk.

Iespējams, ka kādu nakti, nobīdamās no sliktajiem sapnīšiem, viņa ierausīsies pie tevis zem segas. Un tas ir labi.

Nēsā viņu "pičpaunā" jeb uz pleciem. Dari to tagad, kamēr vēl tava mugura ir vesela, bet meita vēl nav izaugusi un ir viegla kā pūciņa.

Nelasi viņas dienasgrāmatu, citādi riskē pazaudēt meitas uzticēšanos uz pāris gadiem.

Obligāti aizved meitu ārpus pilsētas, pie dabas. Redzēsi, cik priecīga viņa būs, sajūtot lielo pasauli sev apkārt. Bet planšeti gan mājās atstājiet.

Kaut kur vecumā starp trijiem un sešiem gadiem tava meita tev palūgs… apprecēties ar viņu. Jā, un tev nāksies viņu apbēdināt. Taču dari to īpaši akurāti.

Izšūpini viņu šūpolēs. Visticamāk, viņa tev lūgs šūpot viņu vēl augstāk, vēl ātrāk. Taču viņas "augstāk un ātrāk" atšķiras no tavas izpratnes par šiem jēdzieniem, ņem to vērā.

Ne tikai izklaidē, bet arī māci meitai lielās dzīves gudrības.

Foto: Shutterstock

Iemāci viņai nomainīt riepu – velosipēdam vai automašīnai. Taču atceries, kad tas ar viņu notiks pirmo reizi, viņa tāpat tev piezvanīs.

Katru gadu, tuvojoties viņas dzimšanas dienai, ar roku uzraksti meitai vēstuli. Lai tā ir kā maza tradīcija, un pēc tam visu šo vēstuļu kaudzīti uzdāvini viņai, kad meita precēsies un pati kļūs par māmiņu, vai arī tajā brīdī, kad viņai būs nepieciešams īpašs atbalsts.

Iemāci viņai pateikt "nē", kad tas ir nepieciešams. Protams, sākumā viņa dusmosies un var sarīkot pat histēriju. Taču kaut kad jūs abi būsiet priecīgi par to, ka savā laikā esi pastāvējis par savu viedokli.

Iemācies viņai uzticēties. Pakāpeniski ļauj viņai arvien vairāk brīvības.

Atceries, ka vienā jaukā dienā viņa kā taurenis izpletīs spārnus un aizlidos. Tāpēc baudi kopā pavadīto laiku, kamēr viņa vēl ir maza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!