Foto: Shutterstock
Lai atzīmētu Pasaules Sirds dienu, šī gada 29. septembrī no pulksten 15 līdz pulksten 19 Vidzemes tirgus teritorijā, Brīvības ielā 90, Rīgā, norisināsies "Sirds dienas festivāls" – izglītojošs un sportisks sirds un asinsvadu veselībai veltīts pasākums.

Pasākuma mērķis ir pievērst iedzīvotāju uzmanību sirds veselībai un sniegt iespēju bez maksas pārbaudīt sirds un asinsvadu slimību riska faktorus, saņemt speciālistu ieteikumus, smelties idejas aktīvai un veselīgai dzīvei jebkurā vecumā.

"Sirds dienas festivālu" organizē pacientu biedrība "ParSirdi.lv" sadarbībā ar Latvijas Kardiologu biedrību, Latvijas Hipertensijas un aterosklerozes biedrību un Rīgas domes Labklājības departamentu.

Lai noskaidrotu, kādi ir Latvijas iedzīvotāju veselības paradumi un izplatītākie riska faktori, 2019. gadā tika veikts "Latvijas iedzīvotāju kardiovaskulāro un citu neinfekcijas slimību riska faktoru šķērsgriezuma pētījums". Pētījumā piedalījās 4070 respondenti vecumā no 25 līdz 75 gadiem. Līdzīgs pētījums Latvijā tika veikts 2009. gadā. Pētījumā tika atklāts, ka paaugstināts arteriālais asinsspiediens virs 140/90 mmHg ir 36 procentiem Latvijas iedzīvotāju, paaugstināts "sliktais" jeb zema blīvuma holesterīna līmenis virs 3 mmol/l ir 62 procentiem iedzīvotāju, savukārt paaugstināts cukura jeb glikozes līmenis asinīs virs 5,6 mmol/l ir 27 procentiem Latvijas iedzīvotāju.

Profesors Andrejs Ērglis, Latvijas Kardiologu biedrības prezidents: "Rūpes par sirds veselību sākas no mazotnes. Tas, cik daudz mēs kustamies, kā ēdam, kā rūpējamies par savu garīgo veselību, ietekmē mūsu sirdi visa mūža garumā. Sirds un asinsvadu slimības daudzos gadījumos varam novērst mēs paši – gan ar veselīgu dzīvesveidu, gan savlaicīgām veselības pārbaudēm un riska faktoru mērījumiem, regulāri pārbaudot asinsspiedienu, holesterīna līmeni, glikozes līmeni asinīs. Ja šie rādītāji ir paaugstināti, ir svarīgi kopā ar ārstiem meklēt risinājumus – veikt izmaiņas dzīvesveidā un uzsākt ārstēšanu, ja tāda ir nepieciešama. Novēlu mums visiem kļūt atbildīgākiem un cieņpilnākiem pret sevi – ieguvēji būsim gan mēs paši, gan mūsu ģimenes, gan Latvija kā valsts."

Savukārt biedrības "ParSirdi.lv" vadītāja Inese Mauriņa uzsver: "Pandēmija ir parādījusi, cik trausla patiesībā ir mūsu veselība, tāpēc svarīgi par to rūpēties ne tikai tad, kad slimība jau klauvē pie durvīm, bet darīt to arī ikdienā, gan, regulāri veicot veselības pārbaudes, ievērojot veselīgu dzīvesveidu un klausot ārstu ieteikumiem. Šogad, atzīmējot Pasaules Sirds dienu kopā ar kardiologiem, pieredzējušiem treneriem, uztura ekspertiem vēlamies atgādināt iedzīvotājiem par veselīga dzīvesveida lomu sirds veselības stiprināšanā un iedvesmot aktīvai un enerģiskai dzīvei visa mūža garumā! Aicinu izmantot iespēju tikties klātienē ar speciālistiem, saņemt konsultācijas un ieteikumus veselīgākai dzīvei un pārbaudīt savu sirds veselību!"

Profesors Kārlis Trušinskis, Latvijas Hipertensijas un aterosklerozes biedrības vadītājs: "Pasaules Sirds diena tiek atzīmēta rudenī, dabas veltēm bagātā laikā, kas ļauj ēdienkartē iekļaut gan veselīgus pašmāju sezonālos produktus, gan nodarboties ar fiziskām aktivitātēm svaigā gaisā. Sirds veselība ir cieši saistīta ar mentālo veselību, tāpēc steidzīgajā ikdienas ritmā aicinu atrast brīdi arī kvalitatīvai atpūtai – apmeklēt teātri vai koncertu, lasīt dzeju, un kādreiz arī bez sirdsapziņas pārmetumiem vienkārši palikt mājās pie kamīna ar iesākto grāmatu vai satikt draugus un kopīgi pavakariņot. Palutiniet sevi un savu sirdi! Taču neaizmirstiet pārbaudīt savu veselību un nepieciešamības gadījumā konsultēties ar ārstu!"

Pasākuma ietvaros no pulksten 15 līdz pulksten 19 būs iespēja bez maksas veikt kopējā holesterīna, asinsspiediena un glikozes mērījumus. Īpaši izveidotā "Holesterīna stacijā" varēs veikt sliktā jeb ZBL holesterīna mērījumus un konsultēties ar speciālistiem par iegūtajiem rezultātiem. Tāpat šajā laikā notiks virkne izglītojošu un iedvesmojošu aktivitāšu, kurās aicināts iesaistīties ikviens interesents.

Pasākuma norises programma:

  • Pulksten 15 notiks pasākuma svinīgā atklāšana, kuru vadīs TV personība Aivis Ceriņš. Pasākuma atklāšanā piedalīsies: prof. Andrejs Ērglis, Latvijas Kardiologu biedrības prezidents, Inese Mauriņa, pacientu biedrības ParSirdi.lv vadītāja, Ilmārs Dūrītis, Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs, Viesturs Kleinbergs, Rīgas domes deputāts, Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs, Liene Sondore, sertificēta uztura speciāliste.
  • No pulksten 15 līdz pulksten 19 bezmaksas sirds veselības skaitļu mērījumi un speciālistu konsultācijas (asinsspiediens, glikozes līmenis, kopējais holesterīna līmenis, ZBL jeb "sliktais" holesterīns).
  • No pulksten 15.30 līdz pulksten 16.30 uztura meistarklase ar uztura speciālisti Lieni Sondori;
  • No pulksten 16 līdz pulksten 17 līnijdeju nodarbība ar treneri Baibu Bierni.
  • No pulksten 17 līdz pulksten 18 cigun nodarbība ar treneri Dainu Kalniņu.
  • No pulksten 18 līdz pulksten 19 nūjošanas nodarbība.

Apmeklētājiem būs iespēja saņemt bez maksas informatīvos materiālus par veselīgu dzīvesveidu un riska faktoriem, kā arī iedvesmojošas receptes veselīgām un garšīgām maltītēm.

Uzmanību! Ievērojot valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības noteikumus, pasākuma dalībniekiem būs jāuzrāda derīgs Covid-19 vakcinācijas vai izslimošanas sertifikāts un personu apliecinošs dokuments. Sertifikātu var uzrādīt drukātā formātā vai elektroniski (kā QR koda attēlu vai PDF viedierīcē).

Atgādinām sirds veselības skaitļus, kuriem ir jāpievērš uzmanība:

  • Asinsspiedienam pieaugušā vecumā ir jābūt ~120/80 mmHg.
  • Par paaugstinātu tiek uzskatīts asinsspiediens virs 140/90 mmHg.
  • Pulsam miera stāvoklī ir jābūt līdz 70 sitieniem minūtē.
  • Par paātrinātu sirdsdarbības frekvenci miera stāvoklī tiek uzskatīts pulss virs 75 sitieniem minūtē.
  • Kopējā holesterīna līmenim ir jābūt zem 5,0 mmol/l.
  • Triglicerīdu līmenim (tautas valodā – parastie tauki) ir jābūt zem 1,7 mmol/l.
  • ZBLH (tautas valodā – sliktais holesterīns) līmenim ir jābūt zem 3 mmol/l.
  • Cilvēkam ar kādu no sirds un asinsvadu slimībām ZBLH līmenim ir jābūt zem 1,8 mmol/l.
  • Ķermeņa masas indeksam ir jābūt 18,5 – 24,9. Formula: ĶMI = svars (kg) : augums (m)²

Jums ir lieka ķermeņa masa, ja ĶMI = 25 – 29,9

Jums ir aptaukošanās, ja ĶMI = 30 vai lielāks par to

  • Cukura līmenim asinīs (tukšā dūšā) ir jābūt 3,3 – 6 mmol/l
  • Cilvēkam ar diagnosticētu cukura diabētu, saņemot terapiju, normāls cukura līmenis asinīs ir 6,1 – 6,9 mmol/l.

Pasākuma laikā tiks fotografēts un filmēts.

Veselības veicināšanas nodarbības notiek Eiropas Sociālā fonda projekta Nr. 9.2.4.2/16/I/021 "Mēs par veselīgu Rīgu!" ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!