Foto: PantherMedia/Scanpix

Patlaban Latvijā adopcijai ir pieejami 1286 dažāda vecuma bērni, no kuriem 408 ir snieguši savu viedokli par to, ka nevēlas tikt adoptēti uz ārvalstīm vai arī brāļi/māsas nepiekrīt viņu šķiršanai adopcijas gadījumā, liecina pieejamā informācija Labklājības ministrijas mājas lapā, kas aktualizēta uz šā gada sākumu.

No visiem adopcijai pieejamajiem bērniem tikai 18 ir vecumā līdz vienam gadam, bet par 15 no šiem mazuļiem jau ir sniegta informācija vai norīkojumi, kas, savukārt, nozīmē, ka mazuļi tiks adoptēti vai nodoti aizbildniecībā radiniekiem vai atbalsta ģimenēm.

Vecumā no gada līdz divu gadu vecumam adopcijai pieejami 14 bērni, no divu līdz trīs gadu vecumam – 28, no trīs līdz četru gadu vecumam – 30, no četriem līdz pieciem un no pieciem līdz sešiem gadiem – katrā vecuma grupā pa 46 bērniem, bet visvairāk jaunos vecākus gaida bērni vecumā no 10 līdz 18 gadu vecumam – 885.

No visiem bērniem 455 bērni ir tādi, kuriem noteikta invaliditāte, ir alkohola fetopātija, epilepsija, garīgā atpalicība, autisms, HIV, bronhiālā astma, dauna slimība, iekšēja hidrocefālija, celiakija vai medicīnas iestāde informējusi par smagu veselības stāvokli.

Uz gada sākumu ir 151 adoptētājs no Latvijas, kurš izteicis vēlmi adoptēt (uz doto brīdi nav saņēmuši informāciju par adoptējamo bērnu vai pēc informācijas saņemšanas nav izlēmuši par bērna ņemšanu aprūpē), bet no ārvalstīm mūsu bērnus labprāt savās ģimenēs uzņemtu 61 adoptētājs.

Pēc ministrijas apkopotās informācijas, gada sākumā datu bāzē atrodas 115 bērni, par kuriem lūgts, lai bāriņtiesa pieņem lēmumu par adopciju uz ārvalstīm. 65 no viņiem ir vecumā no 10 līdz 18 gadiem. Kopumā uz ārvalstīm patlaban dota atļauja adoptēt 579 bērnus, tostarp arī tos, kuriem ir veselības problēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!