Foto: Shutterstock

Ģimene bērnam ir viņa pasaules galvenais balsts. Kad nomirst kāds no vecākiem vai cits tuvs cilvēks, kurš ik dienas rūpējies par bērnu, šķiet, ka šī pasaule sabrūk: "Kā es tagad dzīvošu? Varbūt es esmu vainīgs, ka tā notika? Vai es arī nomiršu?" Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācija šovasar rīkos nometni, kas paredzēta bērniem, kuri nesenā laika posmā zaudējuši kādu īpaši tuvu cilvēku.

Dalība tajā ir bez maksas, un patlaban sākusies pieteikšanās. Aicināti bērni vecumā no septiņiem līdz 18 gadiem.

Kā portālam Cālis.lv stāsta Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijas pārstāve Dace Beināre, nometne paredzēta no 6. līdz 9. jūnijam, Ķoņu dzirnavās, Rūjienas pusē. Nometnē paredzēts uzņemt līdz 30 bērniem, kuri sev mīļus cilvēkus zaudējuši termiņā pirms diviem gadiem līdz pusgadam. Beināre uzsver, ka sēras ir jānosauc vārdā, tās ir jāizdzīvo un jāizrunā, kas notiek ar bērnu pēc tuvinieka zaudējuma.

Nometne domāta kā kopābūšanas baudīšana – priecāties, sērot, radīt sajūtu, ka es kaut ko iemācos, ka es spēju. Nometnē darbs risinās grupās, kurās speciālisti ar bērniem strādā ar terapeitiskām metodēm, iemācot atpazīt savas emocijas, tiek runāts par atmiņām, kas mainījies kopš tā laika, kad mīļais cilvēks bija starp dzīvajiem un laika, kad viņš zaudēts. Pārējā laikā bērni nodarbināti dažādās radošajās darbnīcās un izklaidēs. Nometnes moto: "No rīta mēs sērojam, bet vakarā mums ir ballīte!"

Igaunijā un arī citās valstīs šādām ģimenēm, kurās bērns zaudējis kādu tuvu cilvēku, tiek piedāvāta palīdzība: sēru pārvarēšanas programma, kurā bērni var piedalīties īpaši veidotās nometnēs, bet vecāki – pārrunāt savas sāpes un bažas, tiekoties speciālistu vadītā atbalsta grupā nometņu starplaikos. Šādas nometnes tiek rīkotas regulāri un gadu gaitā atzītas par ļoti efektīvu palīdzību sērojošiem bērniem un viņu vecākiem.

Nometnes formāts sniedz iespēju bērniem dalīties savos pārdzīvojumos, pārdzīvot sēras drošā vidē, izjust vienaudžu atbalstu, mācīties pašpalīdzības iemaņas, kļūt iekšēji stiprākiem, pašpārliecinātākiem, kā arī – vienkārši priecāties, uzsver Beināre.

Tagad šī pieredze pārņemta arī Latvijā. Pirmo nometni sērojošiem bērniem Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijas komanda veiksmīgi īstenoja 2014. gadā. Toreiz tajā piedalījās bērni, kuri zaudēja tuviniekus Zolitūdes traģēdijā. Arī pērn notika šāda veida nometne, bet Beināre izteica cerību, ka izdosies iedzīvināt tradīciju, ka sērojošie bērni gadā varētu piedalīties divās nometnēs, kas viena otru papildinātu, tādējādi vēl vairāk nostiprinot bērnā emocionālo stabilitāti.

Vecākam, dzirdot par nometni, rodas dalītas jūtas. Iespējams, kāds ir uztraucies, ka, piemēram, bērns nekad nav nakšņojis ārpus mājas vai nekad nav bijis bez tuviniekiem tik ilgu laiku. Vecāki var uzskatīt, ka tuvinieka nāve bijusi jau pirms ilgāka laika un labāk to ir aizmirst, nevis par to runāt, vai arī domāt, ka "Viņa ir pārāk maza, lai saprastu!" vai "Iedomājoties 30 sērojošus bērnus kopā – tas šķiet šausmīgi!", kā arī "Mums to nevajag"!

Tomēr bērniem, kam ir līdzīga pieredze, tā ir iespēja būt kopā un labāk saprast sevi. Viņi saprot, ka nav vieni, jo ir arī citi bērni, kam ir līdzīgas sajūtas. Viņi uzzina, ka tas, kā viņi jūtas, ir normāli. Viņiem ir iespēja mācīties atpazīt un tikt galā ar savām sajūtām, un godināt personu, kas ir mirusi. Viņi iemācās pašpalīdzības metodes, kā arī vienkārši labi pavada laiku, piedalās interesantās nodarbībās un iemācās to, ka priecāties nenozīmē aizmirst par mirušo un viņu nemīlēt, uzsver Beināre.

Lūk, ko bērni stāstījuši pēc nometnes 2015. gadā, atbildot uz jautājumu "Ko tu ieguvi nometnē, ko paņemsi līdz uz mājām?":

  • "Es ieguvu pieredzi, smaidu, draugus, jaunu skatījumu, pārdomas";
  • "Šī nometne manī ir izmainījusi to, ka esmu kļuvis priecīgs un ieguvis daudz jaunus draugus";
  • "Esmu kļuvis atklātāks. Mājās ņemšu labestību";
  • "Es iemācījos priecāties, kad domāju par tēti";
  • "Labas atmiņas, viegluma sajūta sirdī".

Pieteikt bērnu nometnei var, sūtot pieteikumus uz epastu: dace.beinare@sosbca.lv, sīkāka informācija pa tālruni 29114448.

Pēc bērna pieteikšanas nometnei ar tevi sazināsies kāds no nometnes komandas, lai sniegtu papildu informāciju, pārrunātu, vai nometne ir bērnam piemērots atbalsta veids, kā arī izrunātu citus neskaidros jautājumus.

Bērniem piedalīšanās nometnē ir bez maksas, tā tiek organizēta par ziedojumiem. Arī tu vari atbalstīt šo un citas Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijas rīkotas iniciatīvas. Informācija rodama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!