Foto: Shutterstock

21. novembrī sāksies labdarības akcija "Zvaigzne austrumos", kuras mērķis ir līdz 5. decembrim savākt 6000 kurpju kastes ar dāvanām sīriešu, irākiešu un sudāniešu bēgļu bērniem, kuri patlaban patvērumu atraduši Jordānijā un Ēģiptē.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) dati liecina, ka pasaulē ir vairāk nekā 10 miljoni bērnu, kas karadarbības dēļ palikuši bez mājām. ANO to nodēvējusi par lielāko humāno krīzi pēdējās dekādēs. Šobrīd tā vienlaikus var kļūt par lielāko iespēju iejūtībai un cilvēkmīlestībai, uzsver mācītājs un šīs akcijas vadītājs Pēteris Eisāns.

Akcijā var iesaistīties ikviens Latvijas iedzīvotājs, kurš vēlas iepriecināt kara šausmas piedzīvojušos bērnus. Jāņem tukša kurpju kaste un jāieliek tajā mīkstā rotaļlieta, citas mantiņas, higiēnas piederumi, cimdiņi, zeķītes un citas noderīgas lietas. Jāziedo pieci eiro ceļa naudai un jānogādā kastīte kādā no 45 pieņemšanas punktiem Latvijā. Visas kasīties nonāks Rīgā un tālāk tiks nosūtītas ar konteineru uz Jordāniju. To izdalīšanu klātienē pārraudzīs akcijas pārstāvji no Latvijas.

Kā sagatavot kastīti? Pirmkārt, izdomā, kāda vecuma un dzimuma bērnam dāvaniņu gatavosi (2-4, 5-9 vai 10-14 gadus vecam zēnam vai meitenei). Tad kastīti piepildi tikai ar jaunām lietām – ar kādu mīksto mantiņu, higiēnas un kancelejas precēm, brīvā laika pavadīšanas līdzekļiem, ledenēm, tām ir jābūt lietām, kas nebojājas un nesatur šķidrumu. Lai smeltos idejas kastītes saturam, iesakām idejas pašpikot šeit. Turpat arī varēsi izdrukāt uzlīmējamu etiķeti, kurā norādīts, kādam vecumam un dzimumam kastīte domāta. Ja vēlies uzzināt, kā dāvaniņas saņemtas Jordānijā, ieliec lapiņu ar vārdu, uzvārdu un e-pastu virspusē un pārsien ar lenti vai divos punktos ar līmlenti viegli aizlīmē kastes vāku (dāvanu kastītei jābūt viegli atveramai).

Kā nogādāt savu sagatavoto dāvanu kastīti? Šobrīd ir 45 veikali un organizācijas, kas atbalsta akciju kā kastīšu savākšanas punkti. Pilnu sarakstu, kā arī plašāku informāciju par akciju, atradīsi kartē akcijas mājaslapā.

Akciju "Zvaigzne austrumos" rīko biedrība "Baltic global initiative". Akciju starplaikā biedrība sūta brīvprātīgos uz Jordāniju darbā ar bēgļu bērniem. Brīvprātīgā darbiniece Ingūna Raudiņa par tur pieredzēto saka: "Jau pirmajās dienās kopā ar bēgļu bērniem Jordānijā skaidri ieraudzīju, ka viņu nākotni apzīmogo statuss – bēglis. Viņi ik dienas atceras savas zaudētās mājas, draugus, nereti arī daļu no ģimenes. Dāvanu kastīte nenodrošinās šiem bērniem drošu nākotni, izglītību vai siltas mājas, bet tā uz brīdi iepriecinās un dos bērniem un viņu vecākiem apziņu, ka tālā svešā zemē, Latvijā, ir cilvēki, kuriem rūp viņu liktenis."

Sarūpētās kurpju kastītes no 21. novembra līdz 5. decembra vakaram varēs nodot 45 vietās visā Latvijā. Pēc tam tās tiks iekrautas jūras konteinerā un transportētas uz Tuvajiem Austrumiem, kur jau 2017. gada janvārī tās sasniegs galamērķi un tiks izdalītas karā cietušajiem bērniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!