Foto: Shutterstock

Svētdien, 14. janvārī pulksten 13 Rīgas Lutera draudzē (Torņakalna ielā 5, Rīgā) notiks diskusija "Mēs varam palīdzēt bērniem uzaugt ģimenē. Tās mērķis ir raisīt izpratni par veidiem, kā atbalstīt "sistēmas bērnus" un rast reālu izpratni par to, kā ir būt aizbildnim, adoptētājam vai audžuģimenei.

Savā pieredzē dalīsies žurnāliste un audžumamma – Evita Puriņa un bloga "Manas Debesis" autore un audžumamma – Elīna Bataraga, kā arī viena no "Zvannieku mājas" dibinātājām, labklājības ministra padomniece, aizbildne un adoptētāja – Linda Baļčūne, un māksliniece, sociālā pedagoģe, adoptētāja un aizbildne jaunietim no Gambijas – Ēstere Zemīte. Diskusiju vadīs Mārtiņš Daugulis.

Diskusijas dalībnieki dalīsies savā pieredzē, cenšoties rast izpratni par to, kādi ir "sistēmas bērni", viņu bioloģiskie vecāki, un kādi pienākumi jāveic, esot audžuģimenei, aizbildnim vai adoptētājam.
Evitas Puriņas ģimenē aug nu jau otrais audžubērns, un viņa diskusijā vēlas pārrunāt izplatītākos stereotipus, bažas un bailes, kas daudziem traucē pieņemt ģimenē svešu bērnu.

Ēstere Zemīte vēlas atklāt, kā nolēma kļūt par aizbildni, bet rezultātā šo bērnu adoptēja. Vēlāk viņas ģimene pieņēma lēmumu kļūt par aizbildni 17 gadus vecam jaunietim no Gambijas.

Linda Baļčūne ir viena no "Zvannieku mājas" dibinātājam, un viņa vēlas pārrunāt dažādas iespējas, kā palīdzēt bērniem, kuri palikuši bez vecāku gādības, apskatot ārpusģimenes aprūpes formas.

Elīnas Bataragas ģimenē pusgada laikā uzņemti divi bērni, no kuriem viens ir ar īpašām vajadzībām. Elīna vēlas aicināt ikvienu iepazīties ar "sistēmas bērniem", nevis ar viņu veselības stāvokļa aprakstu. Tāpat viņa vēlas pārrunāt to, kādām īpašībām un spējām ir jāpiemīt cilvēkam, kurš savā ģimenē uzņem citu vecāku bērnus. Elīnas pieredzes stāstus par bērnu uzņemšanu ģimenē atradīsi šeit un šeit.

Diskusijā piedalīsies arī atbalsta organizācijas "Plecs" pārstāvji. Diskusijas noslēgumā būs iespēja uzzināt detalizētāku informāciju par iespēju saņemt praktisku, juridisku un psiholoģisku palīdzību bērnus uzņemošajām ģimenēm.

Uz atklātu diskusiju pie kafijas tases tiek aicināts ikviens, neatkarīgi no pārstāvētās konfesijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!