Foto: Maija Mackus
Lielākiem bērniem jeb skolēniem noslēdzas mācību brīvlaiks, bet mazākiem – priekšā dažas brīvdienas. Lai nesēdētu mājās, piedāvājam dažas idejas, kurp doties ar ģimeni, lai ne tikai izklaidētos, bet vienlaikus arī izglītotos.

Pavasara zinātnes eksperimenti

Lai piesātinātu skolēnu brīvlaika noslēdzošās dienas ar aizraujošām un kvalitatīvām nodarbēm, nedēļas nogalē "Kidding Zinātkāres klubs" aicina ģimenes ar bērniem uz šī gada pirmo pasākumu sēriju, kas būs veltīta pavasara zinātnes eksperimentiem. Tajā gan lielāki, gan mazāki zinātkāri bērni gūs aizraujošu ieskatu eksaktajās zinātnēs caur izglītojošām spēlēm un eksperimentiem. Pasākums notiks 19. un 20. martā no pulksten 12 līdz 17 tirdzniecības centra "Domina Shopping" centrālajā laukumā.

Iestājoties pavasarim dabā notiek dažādi procesi, par kuriem ikdienā ne katrs aizdomājas. Šova programmā "Pavasara agregātstāvoklis" katram mazajam zinātkāram būs iespēja uzzināt, vai ūdens var sacietēt un sasilt vienlaicīgi, kā pavasarī kūst sniegs un ledus, gan uz vietas redzēt, kā notiek dažādu neparastu vielu agregātstāvokļa maiņa.

Novietojot tukšu krūzi uz galda, mēs bieži vien neapzināmies, ka tā patiesībā nemaz nav tukša, bet tajā ir gaiss. Mēs pie gaisa esam tik ļoti pieraduši, ka to nemaz nepamanām un nejūtam sev apkārt. Tāpēc darbnīcā "Izelpas svars" noskaidrosim, vai gāzei ir svars un kā to noteikt.

Papildu aizraujošajiem eksperimentiem, dalībniekiem būs iespēja uzzināt to, kā šķidrums vienā brīdī var kļūt ciets, kā gāzi var nosvērt uz svariem un rast atbildes uz daudziem citiem jautājumiem jautrā un rotaļīgā veidā. Visos pavasara zinātnes pasākumos un darbnīcās gan lielie, gan mazie zinātkāri varēs pārliecināties par to, cik dabā notiekošie ķīmiskie un fizikālie procesi ir patiesi aizraujoši, maģiski un lietderīgi.

"Zīmējumu teātra" izrāde "7 pasakas par Ņukucīti"

20. martā pulksten 14 Latvijas Nacionālās bibliotēkas 122. telpā, atzīmējot Starptautisko bērnu un jauniešu teātra dienu, notiks "Zīmējumu teātra" izrāde "7 pasakas par Ņukucīti".

Zīmēšana ir darbība, ne tikai jau uzzīmēts zīmējums - stāsts tiek zīmēts uz vertikālām papīra loksnēm, kas saliktas septiņās kārtās. Izrāde tapusi iedvesmojoties no Aivara Neibarta pasakām. Katra iepriekšējā pasaka ievijas ar kādu papīra loksni nākamajā pasakā. Papīrs tiek apzīmēts, locīts, plēsts un ņurcīts, tas pamazām piepilda visu skatuvi.

Vizuālo tēlo veido gleznotāja Anda Lāce, ko papildina laikmetīgās dejas fragmenti Agneses Bordjukovas izpildījumā. Teicējs Varis Klausītājs pauž notikumus par Ņukucīti. Izrādes īpašais viesis – koklētāja Laima Jansone.

"Zīmējumu Teātris" ir Internacionālās Bērnu un Jauniešu Teātra Asociācijas (ASSITEJ) biedrs. Šīs asociācijas mērķis ir nodrošināt un pilnveidot pasaules teātra mākslu ar kvalitatīvu, saistošu, izglītojošu un baudāmu teātri bērniem un jauniešiem. 20. martu ASSITEJ atzīmē kā bērnu un jauniešu teātra dienu, aicinot vairāk kā 100 valstīs veidot šai dienai veltītus pasākumus.

Foto: LETA

Starptautiskās dienas mērķis ir aktualizēt jautājumu par bērnu un jauniešu teātra nozīmi – bērna attīstības posmā ir liela nozīme iespaidiem, iespējai mācīties un pasaules izzināšanai, tādēļ ASSITEJ darbojās, lai teātra māksla būtu pilnvērtīga bērna psiholoģiskās un emocionālās attīstības sastāvdaļa.

"Zīmējumu teātris" rada netradicionālu teātra formu, kuras pamatā ir zīmēšana; neatņemamas sastāvdaļas ir arī mūzika un tēlotājmāksla. Teātris viesojies ar izrādēm Latgales vēstniecībā "Gors", Vidzemes koncertzālē, "Baltajā flīģelī" Siguldā un citviet Latvijas novados. Sadarbībā ar Eiropas Latviešu apvienību, teātris uzstājies dažādās latviešu biedrībās ārzemēs. Teātris ieguvis "Spēlmaņu nakts 2012" balvu nominācijā "Gada izrāde bērniem vai jauniešiem" un vairākas godalgas starptautiskajā teātra festivālā "aactWorldFest 2014" Floridā (ASV).

Izrādes ilgums: 45 min. Biļešu cena iepriekšpārdošanā gan bērniem, gan pieaugušajiem – pieci eiro, pasākuma dienā – septiņi eiro.

Ģimenes diena "Pavasara saulgriežu mistērija"

Sestdien, 19. martā, no pulksten 12 līdz 16 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Rīgā, Skārņu ielā 10/20) aicina bērnus, ģimenes un draugus uz Ģimenes dienu "Pavasara saulgriežu mistērija". Katram būs iespēja piedalīties dažādās radošajās darbnīcās, sajust dabas un cilvēka radošuma spēku un pat ielūkoties kosmosa dzīlēs. Lieldienām tradicionālo etnogrāfisko zīmju un latviešu ornamenta kompozīciju meklējumi šoreiz iegūs maģisku saturu un negaidītu formu.

Saulgrieži ir kā liela kosmiska mīkla, universāla mistērija un lāzera stars, kas savieno pagātni, tagadni un nākotni – pavasara skaistākie svētki. Tieši tāpēc 19. marta Ģimenes dienas pasākums būs saistīts ar pavasara saulgriežiem, kā arī ar mākslinieku Ivetas Vaivodes un Artura Riņķa neparasto izstādi "Ceļojums uz Nekurieni", kura šobrīd ir skatāma Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā.

"Ceļojums uz Nekurieni" – tā ir izstāde-izrāde, kas ļauj izkāpt no ikdienas rutīnas rāmjiem un paraudzīties uz dzīvi ar sapņotāju acīm, iesaistoties abu autoru fantāziju spēlē. Pazīstamais dizainers, viens no kinētiskās mākslas pionieriem Latvijā Arturs Riņķis (1942) un starptautisku atzinību guvusi jaunākās plejādes fotogrāfe Iveta Vaivode (1979) sastopas kopā un veido savu dialogu, kas norisinās kādā pārlaicīgā, teiksmainā vietā. Paralēlās pasaules dzīves reālijas mākslinieki uzbūruši, izmantojot dažādus medijus – instalācijas, fotogrāfijas, video, animāciju un skaņu.

Foto: Uldis Muzikants

Ģimenes dienas gaitā dalībnieki varēs ne tikai iepazīties ar izstādes ekspozīciju, bet arī caur kopīgu darbošanos izzināt stīmpanku subkultūru un kinētiskās mākslas būtību.

Pasākuma laikā muzejs piedāvā šādas radošās aktivitātes:

Darbnīcā "Neparastais puzurs" no vairākiem maziem visi veidos vienu lielu puzuru, par izejas materiāliem izmantojot metāla atsperītes, zvārgulīšus, skrūvītes un salmiņus ar metālisku spīdumu.

Auduma apdrukas darbnīcā "Nekurienes dārza motīvi" piešķirsim oriģinālu noformējumu kādai garderobes detaļai vai aksesuāram, radošajā procesā izmantojot jaunu sietspiedes trafaretu ar Artura Riņķa darba motīvu. Dalībai audumu apdrukas darbnīcā līdz jāņem maisiņš, krekliņš vai kāds cits gaišs kokvilnas izstrādājums.

Darbnīca "Sajūtu kompozīcija stīmpanka stilā" sniegs iespēju radīt simbolisku ornamentu no neierastiem materiāliem.

Darba lapas un interaktīva pastaiga "Skat, kosmoss!" palīdzēs no jauna skatpunkta atklāt muzeja pastāvīgo ekspozīciju.

Dalības maksa: pieci eiro no personas (cenā iekļauta dalība visās darbnīcās, kā arī muzeja pastāvīgās ekspozīcijas un izstādes "Ceļojums uz Nekurieni" apskate). Iepriekšēja pieteikšanās Ģimenes dienai nav nepieciešama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!