Papildināts 2. oktobrī. Vai antidepresants nevar atstāt sliktu iespaidu uz grūtniecību? Kādu asinsgrupu kombinācija draud ar potenciālām problēmām grūtniecības attīstībā? Kādu iemeslu dēļ var notikt spontānais aborts? Uz šiem un citiem jautājumiem atbildes sagatavojuši Latvijas Ģimenes Centra ārsti.

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Jautājums: Esmu dzirdējusi, ka sievietēm ar ļoti stipru tuvredzību (vairāk kā 8 dioptrijas) dzemdībās pielieto ķeizargriezienu. Vai ir iespējamas NORMĀLAS, dabīgas dzemdības, vai drīkst lietot tikai atsāpināšanu? Vai grūtniecības laikā šādām sievietēm ir jāievēro kaut kāds īpašs režīms? Esmu pat arī dzirdējusi, ka grūtniecība vispār nav vēlama? Vai drīkst plānot 3 bērnus?

Atbild dr. Sandra Vītiņa: Tuvredzība pati par sevi nav aizliegums dzemdēt pa dabīgiem dzemdību ceļiem. Grūtniecības laikā ir obligāti pie acu ārsta jāpārbauda tīklenes stāvoklis acīs. Ja tīklene ir pilnvērtīga, nav asinsizplūdumu, nav distrofisku izmaiņu, jaunveidoti asinsvadi, vai arī ja Jums iepriekš nav bijusi tīklenes atslāņošanās, tad acu ārsts dod slēdzienu, ka dzemdēt varat pati. Jo galvenās problēmas dzemdību laikā var parādīties tieši bērniņa izspiešanas laikā, kad paaugstinās spiediens un, ja tīklene nav pilnvērtīga, var sākties tās atslāņošanās vai plīsums, kas, savukārt, var izraisīt aklumu. Grūtniecības laikā īpašs režīms nav jāievēro, un varat plānot 3 bērnus, pat ja arī Jūs varēsiet dzemdēt tikai ar ķeizargriezienu.


Jautājums: Vai Jūs man nevarētu atbildēt uz nedaudz nesaprotamu jautājumu - nu jau deviņus mēnešus es neizsargājos no grūtniecības, bet vēl joprojām neesmu palikusi stāvoklī. Sekss ar partneri mēdz būt caurmērā reizi nedēļā, gadās arī biežāk. Tā kā es skaitu cikla dienas, tad parasti cikla vidu sekss neiekrīt vai partneris nebeidz mani, bet uz manis, rodas jautājums - vai man ir pamats satraukumam??? Parasti man cikls ir 28 dienas, bet mēdz būt arī 30 un 29. Varbūt ir kādas pozas, kurās labāk ieņemt bērnus, kā labāk aprēķināt auglīgās dienas???

Atbild dr. Sandra Vītiņa: Nevarētu teikt, ka Jūs neizsargājaties no grūtniecības, kaut ko jau darāt. Tajās dienās, kad grūtniecība visdrošāk var iestāties, Jūs izmantojat pārtraukto dzimumaktu. Es domāju, ka uztraukumam pamata nav. Jo par neauglību runā, ja vismaz pusgadu, regulāri dzīvojot dzimumdzīvi, neiestājas grūtniecība. Bet parasti šis laika termiņš ir gads.


Jautājums: Mani nomoka jautājums par rēzus faktoru nesaderību. Pirms diviem gadiem man piedzima meitiņa. Man ir 0 (I) Rh- asinsgrupa, manam vīram B (II) Rh+ asinsgrupa. Meitiņai 0 (I) Rh+ asinsgrupa. Grūtniecības laikā nekādu problēmu nebija, arī dzemdības noritēja bez sarežģījumiem, taču neatceros, ka man slimnīcā būtu ievadīts antirēzus gamma globulīns. Vai es to vēl varu uzzināt un kā man rīkoties, ja tas nav izdarīts. Vai tas var būtiski ietekmēt manu nākamo grūtniecību?

Atbild dr. Sandra Vītiņa: Ja Jums nav ievadīts antirēzus gamma globulīns, tad šobrīd neko vairāk nevar darīt, jo tas ir jāizdara 48 stundu laikā pēc dzemdībām. Kad būs nākošā grūtniecība, tad sekos līdzi, vai neparādās Rh antivielas, jo var būt, ka otrs bērniņš būs Rh negatīvs un viss būs labi. Tāpat ne vienmēr, ja arī otrs bērniņš ir Rh pozitīvs, veidojas antrivielas.


Jautājums: Man ir jautājums par asins grupu nesaderību. Vai var draudēt problēmas, ja nākamai māmiņai ir 2 asins grupa (Rh pozitīvs), bet tētim 0 (Rh negatīvs) un tā ir otrā grūtniecība?

Atbild dr. Sandra Vītiņa: Šajā konkrētajā gadījumā ne grupu konflikts, ne rēzus konflikts nedraud.


Jautājums: Vai varētu uzzināt kaut ko sīkāk par ārpusdzemdes grūtniecību? Kādi ir simptomi?

Atbild dr. Ilze Lieljure: Ārpusdzemdes grūtniecība ir grūtniecība ārpus dzemdes dobuma. Tā var būt olvados, olnīcā, vēdera dobumā. Biežāk sastopama olvadu grūtniecība. Simptomi ir ļoti dažādi, atkarībā no grūtniecības atrašanās vietas, taču praktiski visos gadījumos ir menstruālā cikla izmaiņas – aizkavējušās mēnešreizes, vai niecīga menstruālā asiņošana. Bieži ir sāpes vēdera lejas daļā. Tās var būt ilgstošas, velkoša rakstura, kā arī pēkšņas, asas. Jebkurā gadījumā, kad sieviete nav lietojusi drošu kontracepciju un ir cikla izmaiņas, jādodas pie ārsta. Ārpusdzemdes grūtniecība var iestāties arī ar dzemdes spirāli.


Jautājums: Esmu 20 gadus veca jauniete. Pagājušā gada rudenī man iestājās nevēlama grūtniecība, un es izšķīros par tās pārtraukšanu. Pēc tam jau gandrīz gadu pēc sava ginekologa ieteikuma lietoju hormonālās tabletes "Logest". Saprotams, ka tabletes lietoju regulāri, neizlaižot, neaizmirstot utt. Pirms divām nedēļām man likumsakarīgi bija menstruācijas. Taču pēdējās dienās jūtos, it kā tabletes tomēr nebūtu pasargājušas mani no grūtniecības. Sakiet, vai pastāv risks palikt stāvoklī arī lietojot šīs tabletes, un cik liels tas ir?

Atbild dr. Ilze Lieljure: Ja Jūs esiet tabletes lietojusi pareizi, tas ir, katru dienu apmēram vienā un tai pat laikā, ja neesiet slimojusi un lietojusi antibiotikas, ja nav bijusi vemšana vai caureja, grūtniecība neiestāsies.


Jautājums: Nezinu pat, kā lai izsaku savas bažas un uztraukumu. Man šķiet, ka man nevar būt bērnu. Man ir 24 gadi un tieši 4 gadus es mēģinu palikt stāvoklī, bet vienkārši tas neizdodas. Man ir draugs, zinu, ka viņam var būt bērni, jo ir bijis iepriekš precējies un viņam ir 2 bērni, tātad vaina ir manī. Nekādus aizsarglīdzekļus nekad neesmu lietojusi, ginekoloģiskās pārbaudēs arī nekas nav konstatēts, ar mēnešreizēm arī viss ir kārtībā. Nezinu, bet vai tiešām vainīgs varētu būt 10 gadu vecumā izslimots meningoencefalīts (smagā formā)?

Atbilde: Manuprāt, iespēja, ka 10 gadu vecumā izslimots meningīts varētu būt iemesls neauglībai, ir niecīga. Jūsu problēma risināma ginekologa kabinetā, jo diemžēl atbildēt uz to, kāpēc Jums neiestājas grūtniecība, es nevaru bez ginekoloģiskas apskates un detalizētas anamnēzes.


Jautājums: Esmu 26 gadus jauna. Mēs ar vīru plānojam bērniņu, bet pagaidām tas nav izdevies jau 9 mēnešus. Pirms tam 2 gadus biju lietojusi "Cilest" tabletes. Bet pirms 4 mēnešiem (šī gada martā) man tika veikta apendicīta laparoskopiska operācija, kuras laikā uz vēdera plēves tika konstatēti un izoperēti divi endometriozes perēkļi. Cik ilgā laikā pēc šādas operācijas veikšanas varu cerēt uz grūtniecības iestāšanos? Vai šie endometriozes perēkļi var ataugt un cik ātri? Jāpiemin, ka dzemde man ir izvietota uz mugurpusi. Vai dzemdes izvietojums nevar kavēt, apgrūtināt grūtniecības iestāšanos un ietekmēt tās norisi?

Atbilde: Ja apendicīta operācija Jums tika izdarīta savlaicīgi, t.i. aklajā zarnā bija tikai iekaisums, bet tas nebija skāris vēderplēvi, un endometriozes perēkļi tika koagulēti, es neredzu šķēršļus grūtniecības uzsākšanai. Endometriozes perēkļi reizēm mēdz ataugt, bet nav likuma, pēc kura varētu pateikt, cik ātri, cik daudz un cik lieli.


Jautājums: Man ir 29. g., esmu nesen šķīrusies no drauga ar kuru kopā biju ilgu laiku un tāpēc tuvākajā laikā man visticamāk nopietnu attiecību - precību nebūs. Varbūt tas ir muļķīgi, bet sāku uztraukties par savu "bioloģisko pulksteni" - cik gadu man vēl ir laika, lai dzemdētu vismaz vienu bērniņu? It kā jau teorētiski vēl nav par ko satraukties, bet... Līdz šim grūtniecība nav bijusi (izsargājos), nekādu nopietnu saslimšanu arī ne. Saprotu, ka tas ir ļoti plašs jautājums un katrs konkrēts gadījums jāskata atsevišķi, bet no savas pieredzes varbūt varat atbildēt.

Atbild dr. Ilze Lieljure: Sievietes reproduktīvais vecums ir vidēji līdz 45 gadiem. Tā kā nesatraucieties, viss vēl priekšā.


Jautājums: Esmu grūtniecības stāvoklī 4. nedēļu. Gaidot bērniņu, mani uztrauc šādi sekojoši jautājumi: Kādu iemeslu dēļ var notikt spontānais aborts? Kas ir to veicinošie faktori? Tā kā jau vairākus gadus vispār nelietoju gaļas produktus, tad - kādus pārtikas produktus būtu nepieciešams un vēlams iekļaut man savā ēdienkartē, lai bērniņš neizjustu kādu vitamīnu vai minerālvielu trūkumu un varētu pilnvērtīgi attīstīties?

Atbild dr. Sandra Vītiņa: Grūtniecības sākumā līdz 8.-12. gr.ned. spontāns aborts var notikt, ja bērniņam ir iedzimta patoloģija; grūtniecība, kāda iemesla dēļ gājusi bojā, tālāk neattīstās, ir hormonāla nepietiekamība. Draudošs aborts var būt, ja ir paaugstināts dzemdes tonuss un attīstās asinsizplūdums. Pēc 12 gr.ned. spontāns aborts notiek tad pārsvarā, ja ir dzemdes kakla nepietiekamība, un grūtniecībai augot lielākai, dzemdes kakls atveras un notiek spontānais aborts. Ja Jums tā ir pirmā grūtniecība un ieņemšanas brīdī vai grūtniecības sākumā Jūs neesat slimojusi, kā arī nav slimojis bērna tēvs un Jums nav sūdzību par sāpēm, asiņainiem izdalījumiem, tad Jums nevajadzētu šobrīd domāt par spontāno abortu. Ar gaļas produktiem tiek uzņemtas galvenokārt olbaltumvielas, dzelzs, ko Jūs varat aizstāt ar sojas produktiem, graudaugiem, pupām, zirņiem, zivīm. Un papildus būtu ieteicams lietot grūtnieču vitamīnus.


Jautājums: Mani interesē dzemdību atsāpināšanas iespējas, konkrēti – epidurālā anestēzija. Vai Latvijā ir pieejami arī citi dzemdību atsāpināšanas veidi? Ja jā, tad

  • kādi un cik efektīvi tie ir;
  • kādu ietekmi tie atstāj uz bērnu.

Atbild dr. Ilze Lieljure: Latvijā ir pieejama epidurālā anestēzija dzemdībās praktiski visās dzemdību iestādēs. Šis anestēzijas veids neatstāj sliktu iespaidu ne uz mātes veselību, ne arī uz jaundzimušā veselību.


Jautājums: Mani ļoti satrauc kāds jautājums, uz kuru ceru rast atbildi! Pirms trim gadiem es inficējos ar hlamīdijām. To atklāju uzreiz, jo radās dažādas sūdzības. Izgāju ārstēšanās kursu, un analīžu rezultāti uzrādīja, ka esmu izārstējusies. Nelaimīgā kārtā pagājušo gadu, veicot kārtējās analīzes uz STS, atklājās, ka mums ar vīru abiem ir ureoplazma. Protams, abi ārstējāmies. Pirms mēneša analīzes uzrādīja, ka esam izārstējušies. Mēs ļoti vēlamies bērniņu! Diemžēl jau vairāk kā gadu stāvoklī neesmu palikusi, neskatoties uz to, ka kontracepciju nelietojam. Ginekologu apmeklēju regulāri, arī vīrs bijis Ģimenes Centrā pie ārsta. Esam veseli. Esmu lasījusi, ka hlamīdijas reizēm izraisa olvadu aizsprostojumu. Vai pastāv kāds veids, kā es varētu pārbaudīt, vai šis nav galvenais iemesls, kādēļ man neiestājas grūtniecība??? Un, ja tā - vai šo problēmu iespējams kā risināt? (Man - 21 gads; Vīram - 24 gadi).

Atbild dr. Ilze Lieljure: Hlamīdiju infekcija var radīt auglības problēmas kā sievietei, tā vīrietim. Ir vai nav olvadi caurlaidīgi var pārbaudīt gan ultrasonogrāfiski ar speciāli šim izmeklējumam paredzētu kontrastvielu - ehovistu, gan arī rentgenoloģiski.


Jautājums: Vai pastāv iespēja, ka ja vecākiem ir B grupas asinis, abas pozitīvas vai arī viena pozitīva, viena negatīva, ka bērns varētu piedzimt ar 0 (I )+ asins grupu?

Atbild dr. Anita Spakovica: Ja vecākiem ir B grupas asinis, bērnam varētu būt gan B grupas, gan 0 grupas asinis. Rēzus faktors varētu būt gan pozitīvs, gan negatīvs, ja kādam rados ir Rh negatīvas asinis.


Jautājums: Kādā veidā ir iespējams noteikt vai sievietei var būt bērni? Ja ir speciālās analīzes vai kādas citas procedūras, tad, lūdzu, pastāstiet par tām ( kur tās var veikt un cik aptuveni maksā).

Atbild dr. Vēsma Kalviņa: Tādas vienas konkrētas analīzes, kas varētu pateikt – sievietei var būt bērni, vai nevar – nav. Ginekoloģijā ir dažādi izmeklējumi un analīzes, ko speciālists nozīmē pēc vajadzības. Dažreiz arī pilnīgi veselai sievietei nezināmu iemeslu dēļ neiestājas grūtniecība. Lai pastāstītu par visām iespējamām analīzēm un saslimšanām, man būtu jāpārraksta Jums ginekoloģijas rokasgrāmata. Varbūt, labāk pārrunājiet tieši sev interesējošos jautājumus ar savu ginekologu.


Jautājums: Man ir 39 gadi. Grūtniecības nav bijušas un nav mēģinātas (tā sanācis). Vai ir reāli, ka teiksim 40 gadu vecumā es vēl varētu dzemdēt? Diemžēl esmu apm. 2 gadus lietojusi hormonu preparātus - vispirms lai ārstētu endometriozi, tad lai atjaunotu menstruācijas (līdz šim gan vēl īsti nav kārtībā). Bet, kad būs...

Ar olnīcām un olvadiem it kā viss kārtībā. Vai tik ilgstoša hormonu lietošana, arī antiobiotikas un antidepresants Zoloft neatstātu kādu ietekmi uz bērniņu, ja es tiešām paliktu stāvoklī? Vai arī man šai dzīvē tas nav lemts (kaut vai gadu dēļ)?

Atbild doc. Īra Smilškalne: 39 un arī 40 gados grūtniecība un dzemdības ir iespējamas. 2 gadus lietotie hormonālie pretapaugļošanās līdzekļi šo iespēju neizslēdz. Attiecībā uz bērniņu Jūsu gadījumā ir vairāki riska momenti:

  1. vecums virs 39 gadiem ir paaugstināts riska faktors hromosomu patoloģijai;
  2. endometrioze nereti var būt par neauglības iemeslu;
  3. jāizvērtē antidepresantu lietošanas ilgums un viss, ar to saistītais.


Jautājums: Esmu 29 gadus veca. Aptuveni divus ar pusi gadus lietoju hormonālās tabletes. Gada sākumā tās pārtraucu lietot, jo tuvākajā nākotnē vēlētos bērniņu. Pēc tablešu lietošanas pārtraukšanas, pamanīju, ka mēnešreizes ir kļuvušas īsākas (2-3 dienas iepriekšējo 4-5 vietā) un asiņu daudzums arī ir būtiski samazinājies. Vai tas varētu liecināt par to, ka man ir iespējamas problēmas ar bērniņa ieņemšanu. Saprotu, ka tādi jautājumi ir jārisina klātienē, bet diemžēl tuvākajā laikā man neizdosies tikt pie speciālista.

Atbild dr. Vēsma Kalviņa: Domāju, ka Jums nav pamata satraukumam. Pārtraucot lietot tabletes, kādu laiku menstruācijas var būt mazākas, nesāpīgākas, kā pirms tablešu lietošanas. Šis efekts būtu vērtējams pozitīvi, jo olnīcas ir “atpūtušās” un strādā stabili. Auglības kritērijs taču nav spēcīgas, ilgstošas vai sāpīgas menstruācijas.


Jautājums: Paldies par izveidoto lapu, tā tiešām ir noderīga. Arī man ir kāds jautājums, kas nomoka. Man ir 23 gadi un mēs vēlamies bērniņu. Apmēram 6 mēnešus es nepaliku stāvoklī, tad ārsts atklāja nelielu iekaisumu, ko īsā laikā izdevās likvidēt un jau pēc pāris mēnešiem es biju stāvoklī.

Diemžēl prieks bija visai īss, 9. nedēļā es bērniņu zaudēju, ārsts neatrada nekādus iemeslus, kādēļ tas tā notika, ieteica 3 mēnešus nogaidīt un mēģināt atkal. Pēc 5 mēnešiem es atkal biju stāvoklī un notika tieši tas pats 7.grūtniecības nedēļā. Patreiz tiek meklēti iemesli. Ir izdarīta sonogrāfija, uzsējums uz hlamīdijām, gatavojas veikt testu, kur nosaka hormonu līmeņus. Pagaidām visas veiktās analīzes neko tādu nav uzrādījušas. Ārsts vēlējās zināt, vai man nav bijušas galvas traumas, vai mana māte mani gaidot nav lietojusi kādas zāles vai bijuši kādi starpgadījumi, taču mana atbilde uz to visu ir negatīva. Vēl jāpiebilst, ka man ir 1.asisgrupa, rēzus pozitīvs, vīram 2., arī pozitīva. Vēl man ir bronhiālā astma vieglā formā, praktiski nekādas zāles nelietoju, vienīgi reizēm solbutamolu, taču grūtniecības laikā varbūt 1-2 reizes vispār. Līdz tam, lai izsargātos, lietoju Logistu. Es nesaprotu, kādēļ tā notiek? Vai pie tā var būt vainīgs vīrietis?

Atbild dr. Vēsma Kalviņa: Kādēļ tā notiek? Vai tiešām Jūs domājat, ka pēc šī virspusīgā stāsta es varētu atbildēt labāk uz jautājumu, kā ārsts, kurš Jūs izmeklē. Vai Jūs neuzticaties ārstam, kuru Jūs apmeklējat? Mani dara uzmanīgu Jūsu piebilde par bronhiālo astmu. Kāpēc Jums ir astma? Bieži tās cēlonis var būt iekšēji emocionāli konflikti. Vai esat kādreiz apmeklējusi psihoterapeitu? Ja ne, tad iesaku to izdarīt.


Jautājums: Esmu uzzinājusi, ka esmu stāvoklī 1,5 mēnesi un tas mani ļoti priecē. Mans jautājums ir tāds: visu šo laiku es apmeklēju solāriju - vienu reizi nedēļā pa 15 minūtēm. Vai tas nav kaitējis manam mazulim? Vai esot stāvoklī var apmeklēt solāriju un, ja var, cik ilgi to drīkst?

Atbild dr. Vēsma Kalviņa: Solārija apmeklējums 1 reizi nedēļā pa 15 minūtēm noteikti nekaitēs ne Jūsu gaidāmajam mazulim, ne Jums pašai. Ja solārijs ir kvalitatīvs, tas ir pat ieteicams.


Jautājums: Man tomēr vēl joprojām nav skaidrs, vai dažādas asinsgrupas ietekmē iespējamību palikt stāvoklī. Kāpēc asins 0 grupa topošajai māmiņai var radīt problēmas? Vai tas var radīt problēmas ar palikšanu stāvoklī, ja sievai ir 0 grupa un vīram A (otra)?

Atbild dr. Sandra Vītiņa: Dažādas asinsgrupas neietekmē grūtniecības iestāšanos. Asinsgrupas veidojas cilvēkam pēc tā, kāds grupu antigēns katram ir. Ja ir A antigēns – cilvēkam ir A(II) asinsgrupa, ja ir B antigēns – tad ir B(III) asinsgrupa, ja abi A un B antigēni, tad ir AB(IV) asinsgrupa. Ja nav šo antigēnu, tad cilvēkam ir 0(I) asinsgrupa. Ja sievietei ir 0(I) asinsgrupa, bet vīrietim ir kāda no šīm trijām asinsgrupām, tad Jūsu bērniņam arī var būt cita asinsgrupa, vai A vai B vai AB, un bērniņam var veidoties grupu konflikts, ja Jūsu organismā veidosies antivielas uz šo svešo asinsgrupu. Grupu konflikts bērniņām izpaudīsies ar dzelti, paaugstinātu bilirubīnu asinīs, bet parasti tie ir vieglāki, kā Rh konflikti.


Jautājums: Mani interesē, kāpēc ir svarīgi pirms grūtniecības plānošanas pārliecināties, ka mums ar partneri nav atšķirīgas asinsgrupas un rēzus faktori? Un ja tā ir, ja man ir O grupas Rh negatīvas un partnerim II grupas Rh pozitīvas asinis. Kā tas var ietekmēt grūtniecību? Vai tas var izraisīt kādas sekas?

Atbild dr. Sandra Vītiņa: Ja Jums ir 0 grupas Rh negatīvas (Rh-) asinis, tad problēmu nebūs. Ja bērniņam 0 grupas Rh pozitīvas (Rh+) asinis un Jums šī pirmā grūtniecība, arī problēmu nebūs, bet pēc dzemdībām Jums ievadīs antirēzus gamma globulīnu, lai neveidotos Rh antivielas nākošajā grūtniecībā. Ja bērniņam A(II) grupas Rh negatīvs, tad var veidoties grupu konflikts, bet parasti tas nav bīstami un ir ātri novēršams. Ja bērniņam A(II) grupas Rh pozitīvs, tad atkal var būt grupu konflikts un Rh konflikts neattīstīsies, ja tā ir pirmā grūtniecība, bet Jums ievadīs anti Rh gamma globulīnu. Ja ir atkārtota grūtniecība, tad jāseko grūtniecības laikā, vai neparādās grupu un Rh antivielas.


Jautājums: Dr. Vītiņa jau sniedza atbildi par to, kādas problēmas pārim var būt, ja vīrietim ir 1. pozitīvā asinsgrupa, bet sievietei - 3.negatīvā. Atbildē bija teikts, ka lielākas problēmas var rasties, ja situācija ir otrāda - t.i. sievietei 1. pozitīvā, bet vīrietim 3. negatīvā. Man ar vīru ir tieši šāda situācija. Vai Jūs nepaskaidrotu kādas sekas uz grūtniecību tas var atstāt? Man ir bijis dzemdes iekaisums pirms mēneša, tas ir izārstēts, bet ārsti tā arī neko nepaskaidroja, tikai nogrozīja galvas, kad pateicu mūsu abu asinsgrupas. Pašreiz vēl grūtniecību neplānoju, bet gribētos zināt jau iepriekš, ar ko ir jārēķinās.

Atbild dr. Sandra Vītiņa: Jums ir 0(I) asinsgrupa Rh pozitīvs, bet vīram B(III) Rh negatīvs. Šādā situācijā, ja bērniņam piedzimstot arī ir B(III) asinsgrupa, viņam var veidoties asinsgrupu konflikts, kas izpaužas ar izteiktāku jaundzimušo dzelti, paaugstinātu bilirubīnu asinīs, bet to var viegli likvidēt un parasti nopietnu problēmu bērniņam pēc dzimšanas nav. Savukārt, ja bērniņam būs 0(I) asinsgrupa, kā Jums, tad vispār nav jāuztraucas.


Jautājums: Jau ilgāku laiku (gadu un 3 mēnešus) mēs ar vīru cenšamies tikt pie bērniņa (nekādas izsargāšanās metodes nepielietojam). Ginekoloģiskas kaites man nav, jo regulāri veicu ginekoloģiskās apskates.

Pirmkārt, lūdzu pastāstiet, kādas pārbaudes mums būtu jāveic, lai situācija kļūtu skaidrāka un cēlonis atklāts? Kur to varam izdarīt? Kā arī, lūdzu paskaidrojiet vairāk par asinsgrupu (ne)saderību! Kur un kā es varu noteikt savu asins grupu?

Atbild dr. Sandra Vītiņa: Jums būtu jāveic izmeklēšana uz STS slimībām, ja diagnoze – hlamīdijas, tad varētu būt saaugumi ap olvadiem, padarot olvadus necaurlaidīgus. Tad būtu jāpārliecinās, vai Jums ir ovulatori cikli, vai Jūsu menstruālā cikla laikā veidojas olšūna. Būtu jāveic hormonālās analīzes. Vīram būtu jāveic spermogramma, lai pārliecinātos, vai spermatozoīdi ir pietiekoši kustīgi, vai to ir pietiekams daudzums, pilnvērtīga uzbūve. Bet tajā pašā laikā, varbūt Jūsu dzīves ritms ir pārāk saspringts un stresains, un tāpēc neiestājas grūtniecība, lai gan abi esat pilnīgi veseli.

Izmeklējumus Jūs variet veikt Latvijas Ģimenes Centrā, Valsts Ģimenes Centrā, EGV klīnikā, principā – jebkurā medicīniskā iestādē. Asinsgrupu arī Jūs varat noteikt jebkurā medicīniskā iestādē, paņemot asinis no vēnas. Par grupu nesaderību Jums jāuztraucas tikai tad, ja Jums ir 0 grupa, bet vīram ir kāda cita. Ja Jums nav 0 asinsgrupa, tad nav jāuztraucas. Ja Jums abiem ar vīru ir 0 asinsgrupa, arī nav iemesla satraukumam.


Jautājums: Man būtu liels lūgums nedaudz pastāstīt par asinsgrupu saderību, ja vēlas ieņemt bērniņu. Man pašai ir I Rh(-) grupa, bet vīram I Rh(+). Kādi ir riska faktori? Kā tas var atsaukties uz bērniņu? Kādas komplikācijas var būt man un bērniņam? Vai es vispār varu palikt stāvoklī, vai tas būtu vēlams. Man ir bijuši olvadu iekaisumi, un tie parādās apmēram vienu reizi gadā. Mēdzu arī ātri un bieži apsaldēties. Man ir 23 gadi, bet vīram 26 gadi - mēs ļoti vēlamies bērniņu, bet es baidos!!!

Atbild dr. Sandra Vītiņa: Ja Jums šī būs pirmā grūtniecība, tad nav jāuztraucas par Rh nesaderību, it īpaši, ka arī Jūsu bērniņam var būt Rh negatīvs. Vairāk šī problēma attiecas jau uz atkārtotām grūtniecībām, kad, ja pirmajam bērniņam ir Rh pozitīvs, Jūsu organisms pirmo reizi sastopas un var sākt veidoties Rh antivielas, kuras pirmo grūtniecību neietekmē, bet pie atkārtotās, ja atkal bērniņam ir Rh pozitīvs, šīs antivielas veidojas vēl vairāk un izraisa bērniņam hemolīzi, vai sarkano asinsķermenīšu sabrukšanu. Lai no tā izvairītos visām Rh- māmiņām, ja piedzimst Rh+ bērniņš, pēc dzemdībām injicē antirēzus gamma globulīnu, lai neveidotos antivielas.


Jautājums: Es gribētu zināt, kā norit ārpusdzemdes apaugļošana. Cik tas ir riskanti priekš manis un vai bērniņu tas kaut kā neietekmē? Kādas pārbaudes pirms tam ir nepieciešamas?

Atbild dr. Ilze Lieljure: Ārpusķermeņa apaugļošana ir sarežģīts process, kuru dažos vārdos nav iespējams aprakstīt. Paskaidrojot īsi, tas ir: tiek apaugļota sievietes olšūna ar spermatozoīdu ārpus ķermeņa speciālās laboratorijās un vidēs, un pēc tam apaugļotu olšūnu ievada dzemdes dobumā. Izmeklējumi tai procedūrai ir ļoti daudz gan sievietei, gan vīrietim, un katram pārim tie ir individuāli. Šādā ceļā iegūtā grūtniecība var attīstīties kā jebkura dabīgā ceļā iestājusies grūtniecība, gan ar sarežģījumiem, gan bez. Parasti šādas sievietes novērojas pie pieredzējušiem ārstiem, kuri palīdz novērst sarežģījumus.


Jautājums: Mēs ar vīru esam nolēmuši kļūt par vecākiem, bet tas ir iespējams tikai ar ārpusdzemdes apaugļošanu jo manam vīram ir problēmas. Es gribētu uzzināt, kā norisinās ārpusdzemdes apaugļošana un arī, protams, vai tas kaut kādā veidā neiespaidos mazuli un kāda ir garantija, ka tas izdosies? Esam gatavi uz visu, arī materiāli mēs to varam atļauties. Gribētu zināt kāda vecuma sievietei ir lielāka iespēja šādā veidā ieņemt bērniņu?

Atbild dr. Vēsma Kalviņa: Ja Jūsu vīram ir problēma, bet Jūs pati esat ginekoloģiski vesela, iespējams, ir nepieciešama tikai vīra spermas inseminācija dzemdes dobumā. Tas nav tas pats, kas ārpusķermeņa apaugļošana. Par visu, kas saistīts ar Jūsu problēmu, Jums sīkumos izstāstīs speciālists konsultācijā. Esiet laipni gaidīta!


Jautājums: Agrāk es lietoju kontracepcijas tabletes aptuveni pusgadu, tad pārtraucu un sāku lietot atkal aptuveni vienu mēnesi. Nu jau kā 3 mēnešus neko nelietoju un neizsargājos. Man ir pastāvīgs draugs un protams ar seksu nodarbojamies katru dienu, ja ne biežāk. Mums nav nekāds pārtrauktais dzimumakts. Viņš "beidz" manī. Es brīnos, ka es neesmu palikusi stāvoklī. No vienas puses tas ir labi, no otras jāsāk domāt - kā tā?

Atbild dr. Vēsma Kalviņa: Manu uzmanību saista Jūsu vārdi: “ar seksu nodarbojamies katru dienu, ja ne biežāk.” Domāju, ka tieši tāpēc arī nav iestājusies grūtniecība, jo spermatozoīdi nepaspēj nobriest. Spermatozoīdu nobriešanai ir vajadzīgas apmēram 3 diennaktis. Regulāra dzimumdzīve katru dienu var darboties kā dabiska kontraceptīva metode. Tomēr neiesaku paļauties tikai pilnībā uz to. Savukārt, ja vēlaties grūtniecību, dzimumakti būtu ieteicami ne vairāk kā 2-3 reizes nedēļā.


Jautājums: Labdien, uzzināju, ka esmu stāvoklī (apmēram otrajā mēnesī), un tā, protams, ir jauka ziņa. Mans jautājums ir tāds: vai būdama stāvoklī, drīkstu mīlēties, vai tas nekaitēs manam mazulim? Un vai mīlējoties ir jāizsargājas?

Atbild dr. Sandra Vītiņa: Ja nav grūtniecības pārtraukšanas draudu, asiņošanas, tad grūtniecības laikā drīkst mīlēties un nav papildus jāizsargājas, jo vēl viena grūtniecība nevar iestāties. Bet, ja māc šaubas par to, vai mīlēšanās nenodarīs ļaunumu mazulim, jākonsultējas ar savu ginekologu, pie kura esat grūtniecības uzskaitē, jo ārsts vislabāk spēs novērtēt, kā norit Jūsu grūtniecība.


Jautājums: Pēdējo divu gadu laikā ar nelieliem pārtraukumiem lietoju antidepresantu Prozac. Esmu nolēmusi palikt stāvoklī. Sakiet, lūdzu, ko man darīt, vai ir jāpārtrauc zāles lietot, vai vienkārši gaidīt līdz palikšu stāvoklī un tad pārtraukt lietošanu? Vai tas nevar atstāt sliktu iespaidu uz grūtniecību?

Atbild dr. Sandra Vītiņa: Kā jebkuru medikamentu, ja tas nav obligāti nepieciešams, labāk grūtniecības laikā nelietot. Bet kaitīga ietekme uz bērnu nav pierādīta, tas ir, lietojot šos medikamentus, nav konstatētas iedzimtas patoloģijas bērnam. Tātad par šī medikamenta lietošanu Jums jākonsultējas ar savu ārstu.


Jautājums: Vēlētos uzzināt, cik lielas ir iespējas "darbaspēju" samazināšanai vai zaudēšanai grūtniecības laikā, ja man ir rēzus negatīvā 3 asinsgrupa, bet vīram - Rh pozitīva 2. Saprotu, ka šī kombinācija draud ar potenciālām problēmām, bet - ar cik lielām? Gribētu zināt, vai man būtu jāpieļauj iespējamība, ka nevarēšu strādāt grūtniecības laikā. Mans vispārējais veselības stāvoklis ir labs, nav nekādu sūdzību.

Atbild dr. Sandra Vītiņa: Ja ir pirmā grūtniecība, tad problēmu nav, ja atkārtota, tad jāpārbauda, vai nav Rh antivielu un tālākais ir atkarīgs no tā. Ja antivielas nav, tad darbaspējas šī iemesla dēļ nebūs jāzaudē, ja antivielas parādās, tad tas ir atkarīgs no tā, cik daudz un kādu iespaidu tas atstāj uz grūtniecību. Grupu konflikts Jums neveidosies, jo tas var parādīties tikai tad, ja topošai māmiņai ir 0 (pirmā) asins grupa un tēvam otrā, trešā vai ceturtā.


DELFI pateicas par sadarbību Latvijas Ģimenes Centra ārstiem. Lai gūtu atbildes uz steidzamiem jautājumiem, aicinām griezties pie sava ģimenes ārsta vai konsultēties ar LĢC ārstiem personīgi.

Latvijas Ģimenes Centra adrese: Rīga, Kaņiera ielā 10a. Tālruņi reģistratūrā: 7132165 un 7132164.

Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form