Foto: Publicitātes attēli

Pērn decembrī noslēdzās piecus gadus ilgusī Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Anatomijas muzeja izveide. Lai gan pandēmijas dēļ tā durvis viesiem patlaban ir slēgtas, muzeja komanda meklē radošus veidus, kā sasniegt savus apmeklētājus. Viens no tiem ir izglītojoša un radoša tiešsaistes nodarbība vecāko klašu skolēniem – zīmēšanas stunda Anatomijas muzejā.

Tās laikā skolēni varēs uzzināt, kādām galvaskausa pazīmēm pievērš uzmanību arheologi un tiesu medicīnas eksperti, lai noskaidrotu, kāda vecuma un dzimuma cilvēkam galvaskauss, iespējams, piederējis. Nodarbības otrajā pusē skolēni muzeja speciālistes mākslinieces vadībā iemācīsies uzzīmēt anatomiski precīzu galvaskausu. Nodarbības notiks "Zoom" platformā.

"Anatomijas muzejs ir stāsts par cilvēku centieniem sevi izprast. Mūsu kolekcijas iepazīšana ir lielisks veids, kā uzsākt starpdisciplināras sarunas gan par anatomiju, gan vēsturi, ētiku un mākslu. Diemžēl Covid-19 muzejam neļauj tikt sasniegtam fiziski, bet, izmantojot mūsdienu tehnoloģiju sniegtās iespējas, muzejs var kļūt pieejams virtuāli. Ar tiešsaistes zīmēšanas nodarbību vēlamies radīt skolēnos interesi par sevis izzināšanu un attīstīt radošumu," stāsta Anatomijas muzeja izglītības projektu vadītājs Kaspars Zaltāns.

Zīmēšanas stunda ilgst 40 minūtes, vispirms gūstot ieskatu Anatomijas muzeja galvaskausu kolekcijas vēsturē un izzinot anatomiskas nianses, bet nodarbības otrajā pusē jauno zināšanu gaismā jaunieši zīmē anatomiski ticamu galvaskausu. Nodarbībā vienlaikus aicināti piedalīties līdz 50 skolēniem no 7.–12. klasēm. Kā norāda pasākuma rīkotāji – padziļinātas zināšanas anatomijā vai zīmēšanā nav nepieciešamas.

Anatomijas muzeja komanda iedvesmu šim piedāvājumam guvusi, apmeklējot tiešsaistes zīmēšanas nodarbību Mutera muzejā Filadelfijā (Mütter Museum). "Pēc šīs nodarbības bijām sajūsmā un skaidri sapratām, ka ko līdzīgu vēlamies iekļaut arī RSU Anatomijas muzeja izglītības piedāvājumā. Zīmēšana ļauj izprast cilvēka ķermeni, darboties radoši, vienlaikus atbrīvojot prātu un palīdzot relaksēties. Lai gan nodarbība veidota skolēniem, tā vienlīdz labi strādā arī pieaugušo grupās. Domājam, ka spēsim aizraut arī darba kolektīvus vai pieaugušu draugu grupas ar šo savdabīgo muzeja piedāvājumu!" stāsta muzeja vadītāja Ieva Lībiete.

Nodarbībai var reģistrēties muzeja mājaslapā "Am.rsu.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!