Pasaules Dabas fonds ir izveidojis izglītojošas animācijas filmas par dabas daudzveidību mežā. Šīs filmiņas noderēs meža īpašniekiem, studentiem vai arī vienkārši dabas mīļotājiem. Filmas stāsta par veciem kokiem, mirušo koksni un pameža kokiem un krūmiem un to nozīmi mežā dabas daudzveidības saglabāšanā.

"Latvijā ir vairāk nekā 100 000 meža īpašnieki un daļai privāto mežu īpašnieku trūkst pilnvērtīgas zināšanas par dabas daudzveidības saglabāšanas pasākumu būtību, un nozīmi meža apsaimniekošanā. Reizēm arī mežizstrādes darbu veicēji zināšanu vai steigas dēļ dabas daudzveidībai nepieciešamo struktūru saglabāšanu veic pavirši. Ja katrs meža īpašnieks, saimniekojot mežā, iespēju robežās ievērotu filmā norādītos padomus – Latvijas meži būtu bagātāki," norāda Pasaules Dabas fonda direktors Jānis Rozītis.

"Mežā kā dabiskā sistēmā ietilpst atšķirīga vecuma koki, atmirusī koksne, dažāds koku un krūmu sugu sastāvs, kas ļauj pastāvēt dažādām sugām. Šāda mežaudze uztur daudzveidīgu dzīvnieku un augu kopumu," skaidro Jānis Rozītis.

Izveidotās filmiņas stāsta, ka atmirusī koksne nav tikai "nekārtība" mežā, tā ir mājvieta mežā mītošajām sugām un, ka uz bioloģiski veciem kokiem vienlaikus sadzīvo dažādas sugas, dažādās debespusēs. Savukārt pameža krūmi un koki mežā aizsargā kokaudzi no vēja un temperatūras svārstībām, rada noēnojumu meža zemsedzes sugām – ēnmīļiem un ietekmē atmirušās koksnes sadalīšanās procesus, kas ēnainās vietās norit lēnāk, tādējādi ilgāk kalpojot kā substrāts retām sugām, informē fonda sabiedrisko attiecību speciāliste Elza Seržante.

"Mežā mums ir jāspēj saimniekot tā, lai iespējami ļautu dabas procesiem ritēt. Pirms nākamreiz iedomājies, ka mežā veci un miruši koki ir "nekārtība", uz brīdi paskaties uz to no otras puses – tā ir dzīves telpa daudzām sugām," filmās aicina Pasaules Dabas fonds.

Animācijas filmas var aplūkot Pasaules Dabas fonda "Youtube" kanālā. Filmiņas sagatavotas ar Latvijas vides aizsardzības fonda un atsevišķu privāto uzņēmumu atbalstu, tās veidojusi mārketinga un komunikācijas aģentūra "Esplanāde", tekstu autori Inga Straupe un Kristaps Vilks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!