Foto: Shutterstock
Nekad nav bijis viegli audzināt bērnus, jo tas nozīmē nemitīgas raizes par viņiem, bet vēl grūtāk tas ir mūsdienās, kad parādījušies dažādi digitālie apdraudējumi. Ir uzradusies kiberiebiedēšana un tamlīdzīgas briesmas, kas spēj izraisīt stresu, depresiju un sociālo izolāciju, taču tās var novērst, uzturot pastāvīgu saikni ar bērnu un iemācot pareizu nostāju pret internetu.

Kā liecina aptaujas "Atbildīga digitālā bērnu audzināšana" rezultāti, 58 procenti vecāku Latvijā apgalvo, ka saistībā ar bērniem viņi visvairāk raizējas par kiberiebiedēšanu. Tas nepārsteidz, jo šī interneta parādība jau ir izraisījusi pazeminātu pašvērtējumu (23 procentie), nepārtrauktu stresu (13 procentiem), depresiju (10 procentiem), sociālo izolāciju (10 procentiem) un tamlīdzīgas problēmas.

Lai gan šīs negatīvās sekas ir samērā izplatītas, 34 procenti vecāku Latvijā nav pārrunājuši ar bērnu interneta ētiku, kas paredz nerakstīt neko aizskarošu vai apvainojošu, nepublicēt apkaunojošas, nepiedienīgas fotogrāfijas utt. Visbiežāk vecāki izvēlas sekot līdzi saturam, ko bērns skatās (44 procenti), un tas parasti turpinās, līdz bērns sasniedz 16 gadu vecumu (31 procents).

"Vienmēr ir pastāvējusi noteikta apdraudējumu vide vecākiem, taču tagad tā ietver arī digitālās briesmas, kas bieži var būt nemanāmas, jo ne katrs bērns stāsta ģimenei, piemēram, par notiekošo kiberiebiedēšanu. Saskaņā ar mūsu aptaujas datiem 25 procenti vecāku Latvijā domā, ka bērnu kaut kas apdraud internetā, bet 39 procentiem vecāku ir grūti atbildēt, kas liecina, ka šis temats nav pietiekami pārrunāts ar bērniem," norāda "Kaspersky" vadītājs Baltijas valstīs Andis Šteinmanis.

Tieši tādēļ ir ļoti svarīgi veikt īpašus pasākumus, lai aizsargātu bērna uzturēšanos internetā. "Kaspersky" rekomendācijas pareizi rīcībai:

  • Vairāk iesaistieties bērnu tiešsaistes dzīvē. Draudzējieties ar viņiem sociālo mediju platformās, sarunājieties, lai uzzinātu vairāk par modernajām tendencēm un virzieniem sociālajos medijos. Regulāri pārrunājiet ar bērnu viņa piedzīvojumus internetā. Izveidojiet saskarsmes stratēģiju, kurā viņi saprot, ka var jums uzticēt visas raizes.
  • Pievērsiet uzmanību pārmaiņām bērna uzvedībā, vērojiet, vai viņš kļūst savrupāks vai pasliktinās sekmes skolā. Lai tam sekotu līdzi, uzturiet sakarus ar skolu, kurā bērns mācās.
  • Ieinstalējiet spēcīgu drošības risinājumu, lai sekmīgi un produktīvāk pieskatītu bērna digitālo dzīvi.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!