Foto: Shutterstock

Latvijas sabiedrība kļuvusi mazāk diskriminējoša un vairāk ievēro vienlīdzības principus, tomēr joprojām jāaktualizē saliedētas sabiedrības jautājumi, tā, noslēdzot Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) informatīvās kampaņas "Atvērtība ir vērtība" piecgadi, secināja eksperti. Arī SKDS veiktā aptauja liecina, ka sabiedrība kļuvusi iekļaujošāka.

Lai gan teju 60% šogad aptaujāto uzskata, ka pašu iespējas novērst ikdienas diskrimināciju ir niecīgas, sabiedrības izpratne par dažādību ir augusi. SKDS aptaujas dati liecina – ja 2017. gadā tikai piektā daļa jeb 20% iedzīvotāju neiebilda pret tādām diskriminācijas riskam pakļautajām grupām kā romi, bēgļi, cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem u. c. kā kaimiņiem, kolēģiem vai draugiem, tad 2022. gadā jau 40% norāda, ka nav tādu sabiedrības grupu, ko viņi nevēlētos redzēt dzīvojam kaimiņos.

Pētījumi liecina, ka jaunieši ir atvērtāki un viņu viedoklis vēl veidojas, tāpēc viena no kampaņas "Atvērtība ir vērtība" prioritārajām mērķauditorijām bija jaunieši, kuru izglītošanai tika īstenoti vairāk nekā 25 pasākumu, tostarp klātienes debates par dažādības tēmām visos Latvijas reģionos.

Vienlaikus sociālekonomiskā personu integrācija nav iespējama, ja diskriminācijai pakļautās mērķa grupas netiek nodarbinātas, tāpēc kampaņas ietvaros īpaši tika uzrunāti arī darba devēji. Visvairāk apmeklētie semināri darba devējiem bija saistīti ar praktiskām tēmām, piemēram, darba vides pielāgošanu cilvēkiem ar invaliditāti vai par pieejamo valsts atbalstu, nodarbinot konkrētas sabiedrības grupas.

Noslēdzot SIF kampaņas piecgadi, 9. novembrī notika ekspertu diskusija: "Iekļaušana – instruments sabiedrības ilgtnoturībai. Kā sasniegt, izmērīt un noturēt?".

Ko nozīmē "iekļaušana"?


Viena no galvenajām diskusijas atziņām – trūkst vienota redzējuma par to, ko nozīmē "iekļaušana".

"Lai vārdu piepildītu ar saturu, par to ir jāstāsta, jārunā," ir pārliecināta SIF sekretariāta direktore Zaiga Pūce. "Cilvēku izpratne par to, kas ir "norma", visu laiku mainās. Tas, ko uzskatījām par pareizu 20. gadsimtā, noteikti, nav tas pats, ko vēlamies redzēt šodienas sabiedrībā. Tāpēc ir būtiski, ka mums ir vienots ietvars par to, ko iekļaušana un dažādība nozīmē realitātē."

"PROVIDUS" vadošā pētniece migrācijas un integrācijas jomā Agnese Lāce īpaši uzsver, ka ļoti svarīgi tas ir darbā ar jauniešiem, kam nereti nav nepieciešamās valodas – vārdu un "pareizo" terminu, lai veidotu sarunu par dažādības tēmu. Arī 2022. gada SKDS pētījums izceļ – jo jaunāki respondenti, jo biežāk tie norāda, ka var personiski paveikt daudz, lai mazinātu ikdienas diskrimināciju (36 %).

Vienots dažādības vadības standarts

Tāpat svarīgi ir veidot vienotu standartu dažādības vadībā. Kā vienu no labajām praksēm eksperti min Norvēģijas piemēru, kur ir izstrādāts nacionālais standarts dažādības vadības ekspertu sertifikācijā. Līdzīgu standartu dažādības vadībā SIF plāno iedzīvināt arī Latvijā. Nākamajā gadā SIF pirmo reizi veiks "Saliedētības indeksa" pētījumu, kur tiks analizēta sabiedrības attieksme dažādos saliedētības jautājumos, tostarp arī dažādu sabiedrības grupu iekļaušanas aspektā.

"Latvijā pašlaik ir ļoti maz dažādības mērījumu, lai gan uzņēmumos šie dati noteikti ir pieejami.

Un, ja šāda sistēma ir, vai darbinieki jūtas pietiekami droši, lai runātu par to, kā viņi jūtas?" jautā Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta valdes locekle Dace Helmane. Viņa uzsver, ka nav pietiekami vērtēt tikai faktus, ir svarīgi darbiniekiem jautāt, kā viņi darba vidē jūtas.

Kur esam šobrīd?

Demogrāfiskie rādītāji Latvijā skaidri liecina, ka iedzīvotāju skaits arvien samazinās – 2021. gada sākumā Latvijā dzīvoja jau par 14,5 tūkstošiem iedzīvotāju mazāk kā gadu iepriekš. Diskusijas eksperti norāda, ka darba devējus nepieciešams vairāk motivēt nodarbināt dažādas sabiedrības grupas, tādējādi pilnvērtīgi izmantojot pieejamos cilvēkresursus.

"Lai dažādību iedzīvinātu, svarīgi darba devējam precīzi norādīt ekonomiskos ieguvumus, nodarbinot cilvēkus no dažādām sabiedrības grupām, tostarp diskriminācijas riskam pakļautajām," saka Pūce, piebilstot, ka pilnīga iekļaušana sabiedrībā nav iespējama, ja cilvēkam nav iespējas realizēt sevi profesionāli, kļūstot par ekonomiski aktīvu sabiedrības daļu.

Iedzīvinot dažādības principus Latvijas darba vidē, tiek pieļautas arī kļūdas, tomēr diskusijas dalībnieki ir vienisprātis, ka uzņemts ļoti labs kurss. Piemēram, kad 2012. gadā tika aizsākts Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta Ilgtspējas indekss, nebija iespējams pievienot kritērijus par dzimumu iekļaušanu un līdztiesību, jo darba devēji to vienkārši nesaprastu. Pēdējos gados tas kļūst pašsaprotami arvien plašākam darba devēju lokam.

Apvienības "Apeirons" valdes loceklis Ivars Balodis ir pārliecināts – atslēga slēpjas tajā, ka cilvēks darbā tiek pieņemts savu zināšanu un prasmju dēļ, nevis, piemēram, tāpēc, ka uzņēmums vēlas nodarbināt cilvēku ar invaliditāti. "Neņemiet darbā cilvēku invaliditātes dēļ, ņemiet darbā speciālistu!" viņš norāda, uzsverot, ka visa pamats ir iekļaujoša izglītības sistēma, ar ko būtu jāsāk.

Domājot par to, kā sabiedrības attieksme pēdējo piecu gadu laikā ir mainījusies, eksperti atzīst, ka redzamas pozitīvas izmaiņas. Lāce kā piemēru min izpratni par bēgļu un patvēruma meklētāju iekļaušanu mūsu sabiedrībā.

To apstiprina arī SKDS pētījumi – pēc 2015. gada decembra SKDS aptaujas datiem, 78,3% iedzīvotāju iebilst pret pārcelto un pārmitināto patvēruma meklētāju uzņemšanu. Tajā pašā laikā 2022. gada SKDS pētījuma rezultāti liecina, ka tikai 8,2 % aptaujāto norāda, ka viņi nevēlētos savā darba kolektīvā vai tuvu draugu lokā redzēt bēgļus vai patvēruma meklētājus, savukārt 9,1% – ka nevēlētos bēgļus un patvēruma meklētājus redzēt dzīvojam kaimiņos.

SIF kampaņas ietvaros katru gadu aktualizēja kādu no diskriminācijas riskam pakļautajām sabiedrības grupām, īstenota virkne aktivitāšu bēgļu un patvēruma meklētāju diskriminācijas un personu diskriminācijas mazināšanai to etniskās izcelsmes, dzimuma, vecuma un invaliditātes dēļ.

Vairāk informācijas par informatīvās kampaņas laikā veiktajām aktivitātēm var atrast www.atvertiba.lv.

Informatīvā kampaņa "Atvērtība ir vērtība" tiek īstenota Sabiedrības integrācijas fonda projekta "Dažādības veicināšana" (Nr. 9.1.4.4./16/I/001) ietvaros. Finansējums 85% apmērā piešķirts no Eiropas Sociālā fonda, un 15% finansē Latvijas valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!