Foto: PantherMedia/Scanpix

Tikai 44 procenti Latvijā strādājošo uzskata savu darbavietu par ģimenēm draudzīgu. Vairums aptaujāto to nevar apgalvot, un viņi vēlētos saņemt pretimnākošāku attieksmi un lielāku atbalstu no darba devēja, piemēram, piešķirot brīvdienu ģimenei svarīgos brīžos un organizējot pasākumus darba kolektīvam ar ģimenēm vai bērniem – secināts "Amigo iniciatīvas laimīgām ģimenēm" veiktajā aptaujā par ģimenēm draudzīgu darba kultūru Latvijā.

Darbinieki, kuriem ir bērni, vienlīdz bieži saskārušies ar negatīvu attieksmi kā no darba devēja, tā no kolēģiem. Piemēram, situācijā, kad saslimst kāda darbinieka bērns, darba devējs var būt neapmierināts, jo rodas problēmas ar darbu pārplānošanu un deleģēšanu, kas ir izaicinājums. Savukārt kolēģi, kuri neplānoti saņem jaunus uzdevumus, pēc tam mēdz izrādīt nepatiku pret kolēģi ar bērnu.

Darbinieki visaugstāk novērtē atbalstu ikdienā

Darbiniekiem vissvarīgāk ir saņemt atbalstu no darba devēja ikdienā, un tas būtiski ietekmē attieksmi pret darbavietu. 51 procents Latvijas iedzīvotāju atzinuši, ka darba devēja atbalsts motivē turpināt darbu konkrētajā uzņēmumā, tāpat vairāk nekā trešdaļai tas paaugstina motivāciju ikdienas darbu veikšanai, kā arī liek labāk atsaukties par savu uzņēmumu citiem cilvēkiem. Visvairāk darbinieki novērtē iespēju saņemt papildu brīvdienu ģimenei nozīmīgos brīžos, elastīgu darba laiku, bet vienlīdz nozīmīgi viņiem šķiet, ja darba devējs dažkārt ļauj uz darbu ņemt līdzi bērnus un tiek organizēti pasākumi ģimenēm.

Strādājošo vecāku darbavietās, kuri tās norāda kā ģimenēm draudzīgas, visbiežāk tiek īstenotas tādas aktivitātes, kā iespēja saņemt papildu brīvdienu ģimenei svarīgos brīžos, piemēram, izlaidumā, 1. septembrī (59 procenti), bērna piedzimšana tiek sveikta ar prēmiju vai īpašu dāvanu (23 procenti), radīta iespēja bērniem vai citiem ģimenes locekļiem apmeklēt darba vietu (21 procents). Tāpat viņiem pieejams elastīgs darba laiks, kā arī tiek īstenoti korporatīvie pasākumi darbinieku bērniem un ģimenēm.

"Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm" piedāvā risinājumu darbinieku darba un ģimenes dzīves līdzsvara veidošanā un vienlaikus arī uzņēmumu kultūras uzlabošanā, aicinot 1. jūnijā uzņēmumos rīkot "Darbā bērni" dienu.

Pērn "Darbā bērni" dienu ar īpašiem pasākumiem darbinieku bērniem 1. jūnijā atzīmēja vismaz 20 Latvijas uzņēmumi. Starp tiem tika pārstāvēti gan lielie, gan vidējie, gan arī mazie uzņēmumi, tādējādi iesaistot vairākus tūkstošus darbinieku un viņu ģimenes locekļu. Tāpat arī daudzi uzņēmumi īsteno šāda veida pasākumus citās gada dienās.

Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm 2017. gada aprīlī veiktajā aptaujā par ģimenei draudzīgu darba kultūru Latvijā piedalījušies 892 respondenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!