Foto: Shutterstock
Atzīmējot Pasaules hospisa dienu, 12. oktobrī pulksten 13 Eiropas mājā, Aspazijas bulvārī 28, notiks dokumentālās īsfilmas "Kopā vieglāk" pirmizrāde. Filma uzņemta, ciemojoties pie Latvijas ģimenēm, kuru mazuļiem nepieciešama bērnu paliatīvās aprūpes komandas gādība.

Filmā ģimenes dalās ar saviem stāstiem par ikdienu kopā ar smagi slimu bērnu, iespējām saņemt atbalstu un māku noticēt, ka bērna slimība nedrīkst aizēnot dzīves krāsaino burvību.

Bērnu paliatīvās aprūpes komandas vadītāja dr. Anda Jansone stāsta: "Esmu pateicīga ģimenēm, kas piekrita piedalīties dokumentālās filmas tapšanā un ar savu piemēru bija gatavi apliecināt – nebaidoties saņemt palīdzību, normāla dzīves kvalitāte iespējama arī tad, ja bērniņa ikdienu aizēno smaga slimība. Taču šī filma ir arī kas vairāk – tā parāda mums katram, ka ģimenes, kas audzina smagi slimus bērnus, ir tepat līdzās, mūsu vidū. Viņi nav ārzemju seriālu varoņi, bet mūsu līdzcilvēki, un mēs katrs varam viņiem palīdzēt, dodot pašu svarīgāko – palīdzot sniegt profesionālu atbalstu katru dienu daudzu gadu garumā".

Pēc filmas demonstrēšanas notiks tikšanās gan ar filmas veidotājiem, gan ģimenēm, kuru atvases saņem bērnu paliatīvās aprūpes komandas atbalstu, gan pašiem aprūpes sniedzējiem – multiprofesionālu komandu, kas Latvijas mazuļiem ar neizārstējamām slimībām un viņu tuviniekiem nodrošina nepārtrauktu profesionālu atbalstu. Filma uzņemta ar Sabiedrības integrācijas fonda atbalstu.

Filmas pirmizrāde ir viens no Hospisa mēneša pasākumiem, lai pievērstu uzmanību Bērnu paliatīvās aprūpes vajadzībām. 12. oktobra pasākuma laikā tiks prezentēts arī Bērnu paliatīvās aprūpes biedrības jaunais stends "Brīnumi notiek!", kurā redzama daļa no tiem bērniem, kam veselības stāvokļa stabilizēšanās dēļ paliatīvās aprūpes pakalpojumi vairs nav nepieciešami. Hospisa mēneša aktivitāšu laikā oktobrī bērnu paliatīvās aprūpes komanda kopā ar interesentiem, attīstot labdarības kustības "Eņģeļu koks" ideju, ierīkos "Eņģeļu koka dārzu" pie biedrības "Aizputes samarietis" ēkas un pie bērnu sociālās aprūpes centra "Pļavnieki".

Pasaules hospisa dienai un hospisa mēnesim veltītas aktivitātes Bērnu paliatīvās aprūpes biedrība Latvijā rīko jau vairākus gadus. Tas tiek darīts, lai pievērstu sabiedrības uzmanību bērnu paliatīvās aprūpes nepieciešamībai, nozīmei, un lauztu mītus par bērnu paliatīvo aprūpi. Latvijā bērnu paliatīvo aprūpi ik gadu saņem teju 200 mazuļi.

Jansone stāsta, ka ik gadu oktobra otrajā sestdienā tiek atzīmēta Pasaules Hospisa un Paliatīvās aprūpes diena. Abi jēdzieni ir salīdzinoši jauni un ne tik plaši zināmi mūsu sabiedrībā. Ar jēdzienu bērnu paliatīvā aprūpe tiek saprasta visaptverošas palīdzības sniegšana bērniem ar neizārstējamām slimībām to neatgriezeniskas progresēšanas gadījumā, kad bērna dzīvildze ir ierobežota, bet precīzi nav nosakāma. Savukārt ar jēdzienu hospisa aprūpe saprot visaptverošas palīdzības sniegšanu bērniem ar neizārstējamam slimībām to terminālajās stadijās, kad dzīvildze ir ierobežota – seši mēneši un mazāk.

Šogad šī diena tiek atzīmēta 8. oktobrī un tās moto ir - "Dzīvot un mirt sāpēs: tā nedrīkst notikt", īpašu vērību piegriežot sāpju menedžmentam un traucēkļiem, kas pacientiem liedz saņemt adekvātu pretsāpju terapiju, tā būtiski uzlabojot dzīves kvalitāti ikdienā. Pēc hospisa un paliatīvās aprūpes organizāciju datiem, 75 procentiem pasaules iedzīvotāju nav pieejamas atbilstošas zāles sāpju remdēšanai. Rezultātā miljoniem cilvēku cieš no sāpēm, kas varēja būt novēršamas un kontrolējamas ar pienācīgu piekļuvi zālēm. Šķēršļi, kāpēc pretsāpju terapija nav pieejama, ir dažādi – gan ekonomiskie faktori, gan informācijas trūkums, gan ierobežojoši noteikumi atsevišķu valstu likumdošanā.

Hospisa un Paliatīvās aprūpes dienu atzīmē visos cilvēku apdzīvotājos pasaules kontinentos ar dažādiem pasākumiem pacientiem, viņu ģimenēm un aprūpētājiem, medicīnas profesionāļiem un jebkuram interesentam. Tiek rīkotas izglītojošas lekcijas, semināri un konferences, koncerti u.c. pasākumi. Vairākās valstīs tiek rīkotas atvērto durvju dienas ar radošām darbnīcām paliatīvās aprūpes nodaļās un hospisa centros. Ar labdarības koncertu, sporta pasākumu organizēšanu ne tikai tiek izglītota sabiedrība, bet arī piesaistīti papildus finanšu līdzekļi paliatīvās aprūpes nodrošināšanai.

Nu jau vairākus gadus Pasaules hospisa un Paliatīvās aprūpes dienu atzīmē arī Latvijā. Šogad centrālais pasākums būs minētās dokumentālās īsfilmas "Kopā vieglāk" pirmizrāde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!