Foto: PantherMedia/Scanpix

Rīgas domes Labklājības departaments aicina cilvēkus, kas piedzīvojuši šķiršanos, apmeklēt bezmaksas četru nodarbību ciklu "Esam ģimene – arī pēc šķiršanās".

Nodarbību laikā to dalībnieki mācīsies iepazīt un labāk izprast sevi un otru personu, lai pēc attiecību iziršanas un šķiršanās ciešanām spētu saglabāt cieņpilnas attiecības.

Vienas nodarbības ilgums – 90 minūtes. Nodarbības vadīs psihoterapeite Laila Kalniņa, un tās notiks tiešsaistē.

Pieteikšanās, zvanot uz tālruņa numuru 22333214 vai aizpildot anketu šeit.

Tuvākās nodarbības 29. oktobrī un 12. novembrī no pulksten 10 līdz 13.10.

Zemāk vari palasīt virkni portāla "Cālis" arhīva rakstu tieši par šo tēmu – kā pēc šķiršanās iemācīties dzīvot jaunu dzīvi, neliegt bērniem abu vecāku klātbūtni un pašiem saglabāt tādas attiecības, lai spētu bez dusmu emocijām sarunāties.

Atļaut sev bēdāties: septiņi ieteicamie soļi pēc smagas šķiršanās


Lai tiktu pāri zaudējumam, vajadzīgs laiks. Bet kā izvairīties no pēkšņas atklāsmes, ka esi strupceļā? Svarīgi ir nebēgt no savām skumjām, varbūt pat sērām, un pārdzīvojumiem par notikušo. Kā pareizāk tikt pāri šim sāpīgajam periodam? Un kādēļ ir svarīgi runāt par savām jūtām un dalīties ar tām ar tuviniekiem?

Lasīt vairāk

Kā bērnam palīdzēt pieņemt patēvu un īstajam tēvam nejusties 'kastrētam'


Itin visi gribētu ar savu partneri nodzīvot ilgu un laimīgu kopdzīvi, taču realitāte ir cita. Gana daudz ģimeņu izjūk. Ja tas attiecas tikai uz pieaugušajiem, ir vieglāk, taču attiecībās, kurās aug bērni, lietas noris sarežģītāk. Tās kļūst vēl piņķerīgākas, kad bērna mātei vai tēvam parādās jauna mīlestība. Bērnam nākas šo trešo, svešo pieņemt. Tas nav viegli...

Lasīt vairāk

Kā jūtas bērns, kad ģimenē parādās 'jauns tētis'. Pirmā daļa

Foto: Shutterstock


Ja vecāki pēc šķiršanās izveido pietiekami labas jaunas attiecības, bērnam rodas cerība, ka būs labvēlīgāki apstākļi, kuros viņš varēs veselīgi attīstīties un tikt galā ar konfliktiem un psihisko traumu, kas tika piedzīvota iepriekš.

Lasīt vairāk

Kā ikdienā klāt neesošam tētim saglabāt saikni ar bērnu

Foto: Pexels


Var būt dažādi apstākļi, kādēļ tēvs nedzīvo ikdienā ar bērnu – šķiršanās, dzīve divās mājās vai ilgstoši komandējumi. Taču arī no attāluma tēva ietekme var būt liela. Lūk, izaugsmes trenera un rakstnieka Džo Kellija padomi, kā saglabāt tuvas un siltas attiecības, ja ar bērnu nedzīvo ikdienā kopā!

Lasīt vairāk

Kāpēc mēs savu 'bijušo' acīs gribam izskatīties labāk?


Re, pa ielu pretī nāk bijušais – uzreiz neapzināti izslejies, iztaisno muguru, it kā nevērīgi atņem sveicienu, ar visu savu būtību parādot: "Man viss ir kārtībā, viss lieliski!" Kāpēc mēs gribam, lai tieši šis cilvēks redz, ka man iet labi? Kāpēc nereti tieši viņa dēļ sociālajos tīklos tiek liktas īpaši skaistas un "laimīgas" bildes? Lai parādītu, ka bez "ex" dzīve ir pat vēl labāka nekā tad, kad bijāt kopā?

Lasīt vairāk

Attiecības pēc šķiršanās: pusaudze nevēlas tikties ar tēvu

Foto: Shutterstock


"Pirms sešiem gadiem es šķīros no vīra. Tobrīd mūsu meitai bija astoņi gadi. Šķīrāmies, varētu teikt, pēc abpusējas vienošanās. Norunājām, ka reizi divās nedēļās tēvs ņems bērnu uz brīvdienām pie sevis. Pirmais gads bija brīnišķīgs. Viņi braukāja pa parkiem, daudz savstarpēji komunicēja. Ar laiku bijušajam vīram uzradās jauna sieva. No sākuma viss bija attiecībās ar meitu kā agrāk. Pagāja laiks. Meita paaugās un atteicās braukt pie tēva. Nē, nekādā gadījumā ne viņa jaunās sievas dēļ. Viņa paša dēļ – viņš jau kādu laiku vairs negribēja ar viņu nodarboties, tik vien kā priecāties par viņas panākumiem. Viņa jaunā sieva ir lieliska sieviete – spēcīga, gudra, pievilcīga, labi satiek arī meitu, pietiekami pelna. Bet mana meita jautā: "Priekš kam man divas mammas? Man jau esi tu. Varbūt man varētu būt arī tētis?"

Lasīt vairāk

Vecāku šķiršanās vienmēr sāpinās arī bērnu. Kā palīdzēt notiekošo pārdzīvot

Foto: DELFI.lt montāža


Vecāku šķiršanās laikā tiek satricināta bērna pamatvajadzība pēc drošības, dzīve kļūst neprognozējama, stāsta "Bērnības stāsti" bērnu un pusaudžu psiholoģe Lietuvā Neringa Bernatoniene. Bērns vairs nezina, ar ko, kur un kā viņš dzīvos, kā sazināsies ar vecākiem, ģimenes draugiem, vecvecākiem, radiniekiem, vai viņš paliks esošajā skolā, vai spēs sazināties ar to, pagalma draugiem, vai būs finansiālas iespējas apmeklēt iecienītākās vietas un cilvēkus.

Lasīt vairāk

Kā svinēt ģimenes svētkus ar bērniem, ja vecāki šķīrušies

Foto: Publicitātes foto


15. maijā tiek atzīmēta Starptautiskā Ģimenes diena. Ideālajā scenārijā šī ir diena, kad kopā svinam ģimenes mīlestību, atbalstu un kopā būšanu. Realitātē pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem vairāk nekā puse ģimeņu Latvijā ir šķirtas un pusei šķirto pāru ir nepilngadīgi bērni. Kā veselīgi un draudzīgi atzīmēt Ģimenes dienu, ja vecāki ir šķīrušies, skaidro kustības "Rimi Bērniem" psiholoģe Iveta Aunīte.

Lasīt vairāk

Ko nožēlo šķīrušās sievietes

Foto: Shutterstock


Problēmas attiecībās, kuras ignorē vai noklusē, agri vai vēlu "uzpeld virspusē". Strīda karstumā var pateikt otram to, ko vēlāk nožēlo. Reizēm bailes vai lepnums neļauj skaidri pavēstīt savas vajadzības. Nereti ilgāku laiku pēc šķiršanās, cilvēks saprot, ko darījis ne tā un kā būtu varējis risināt problēmu. Lūk, sieviešu atziņas pēc šķiršanās, ko viņas ar šodienas redzējumu, būtu darījušas citādi.

Lasīt vairāk

Beidzas pāris, bet ne vecāki. Kā pasargāt bērnu šķiršanās laikā

Foto: Shutterstock


Mazās Annas vecāki kādu dienu paņēma meiteni pie rokas, apsēdināja starp abiem dīvānā un mierīgā, nosvērtā balsī teica, cik ļoti viņu mīl, taču ģimenē gaidāmas pārmaiņas – mamma ar tēti šķirsies. Vecāki uz visiem Annas jautājumiem atbildēja bez aizķeršanās, ar mīlestību un pietāti. Savukārt citviet desmitgadīgais Roberts jau mēnesi ik pārdienas klausījās aiz savas istabas durvīm, kā viņa tēvs kliedz uz māti, ka pie tādas trakas fūrijas vairs nevienu dienu nedzīvos, prom ejot aizcērtot durvis tā, ka norīb viss dzīvoklis. Varam tikai minēt, kurš no abiem bērniem šķiršanās procesā tiks raustīts caur tiesas gaiteņiem, bet kurš pēc šķiršanās nepazaudēs vienu vecāku pavisam. Tas ir traumējošs process, taču ar emocionāli stabilu pieeju bērnus šķiršanās laikā var pasaudzēt.

Lasīt vairāk

Mīti par vientuļajām mammām, kas bieži vien nav taisnība

Foto: Shutterstock


Alimentu prašņātājas, aizmirsušas par bērniem, karjeristes – tā nereti mēdz izteikties par vientuļajām mammām, uz kuru pleciem gulstas visa bērnu audzināšana pēc tam, kad blakus vairs nav otra bērnu vecāka. Taču ir daudz mītu par vientuļajām mammām, kas bieži vien, speciālistu skatījumā, it nemaz nav patiesi.

Lasīt vairāk

Septiņas pazīmes, ka neesi gatavs draudzībai ar bijušo partneri

Foto: Shutterstock


Pēc pāra šķiršanās bieži rodas vēlme palikt draugos. Šķiet, ka tā ir pilnībā saprātīga un pieauguša cilvēka cienīga pieeja, īpaši, ja attiecību laikā ir nākuši pasaulē arī bērni. Beigu beigās jūs taču esat bijuši viens otram tik tuvi cilvēki! Bet dažreiz centieni izveidot draudzīgas attiecības ar bijušo partneri nes vairāk kaitējuma nekā labuma.

Lasīt vairāk

9 bijušo vīru atziņas: ko es būtu gribējis zināt pirms laulības šķiršanas

Foto: Shutterstock


Šķiršanās nekad nav viegla. Kā reiz teica psihoterapeite Diāna Zande, šajā procesā neviens nav uzvarētājs. Kaut laulības šķiršana notiek pēc abpusējas piekrišanas, atvadīties no kāda, ar kuru tu esi pavadījis kopā daudzus dzīves gadus un, iespējams, pat audzinājis bērnus, ir emocionāli ļoti smagi. Pēc šāda lēmuma pieņemšanas tava dzīve sagriežas kājām gaisā. Piedāvājam ieskatīties deviņu tēvu atziņās par laulības šķiršanu un dzīvi pēc tās, kas liks aizdomāties ikvienam.

Lasīt vairāk

'Tavs tēvs ir āzis!' – frāzes, ko bērniem nebūtu jādzird vecāku šķiršanās procesā

Foto: Shutterstock


Divu pieaugušo šķiršanās procesā bērns var kļūt par galveno cietēju. Un viss tikai tāpēc, ka viņš dzird ne pavisam ne to, ko vecākiem viņam vajadzētu teikt.

Lasīt vairāk

10 frāzes, kuras nedrīkst teikt bērnam vecāku šķiršanās procesā

Foto: Shutterstock


Mēs visi dažreiz pasakām lietas, ko vēlāk nožēlojam. Bet vecākiem, kuri piedzīvo šķiršanās procesu, vajadzētu ļoti uzmanīgi sekot līdzi saviem vārdiem, lai nenodarītu kaitējumu bērnam.

Lasīt vairāk

Personīgā dzīve pēc šķiršanās: padomi mammām

Foto: Shutterstock


Tev aiz muguras ir šķiršanās un esi gatava veidot jaunas attiecības. Un tomēr – rodas šaubas un trauksme. Pagātnē palikuši randiņi pirms laulības, kad tev vēl nebija bērnu, toties bija daudz lielāka drošības sajūta un laiks romantiskām tikšanām. Jā, jauns stāsts tiek rakstīts uz tīras lapas. Un tam piemīt visas pazīmes, lai tas kļūtu laimīgs.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!