Foto: Shutterstock
Bieži vien vecmammām šķiet, ka viņām vienmēr ir taisnība, bet tas diemžēl nebūt tā nav. Protams, protams, ir vērts ieklausīties vecākos cilvēkos, bet ar saprātu un šķirojot, kas derīgs mūsdienās, kas ne.

Lūk, portāls "Letidor" ir apkopojis astoņus visai populārus izteicienus, kurus, droši vien, būsi dzirdējis ne reizi vien no savām vecmammām, bet kas zaudējuši savu aktualitāti mūsdienās!

Neliecies gulēt ar slapjiem matiem – dabūsi meningītu

Patiesībā: meningīts ir iekaisuma process, kas notiek galvas smadzeņu čaulā. To izraisa patogēnie mikroorganismi, un tas tiek nodots gaisa-pilienu ceļā. Nekādas saistības ar slapjiem matiem un šo slimību nepastāv. Bet kaitīgi tas, visticamāk, ir pašiem matiem – tiek sabojāta frizūra, no rīta būs grūtāk tos ieveidot un vispār – slapji mati ir daudz vairāk pakļauti bojājumiem.

Nestaigā bez cepures – smadzenes sasals

Patiesībā: protams, stiprā salā un vai spēcīga vēja laikā staigāt bez galvassegas nedrīkst. Bet pat šajos gadījumos – viss ir ļoti individuāli. Mediķi uzskata, ka pieaudzis cilvēks bez cepures var staigāt, kad termometra stabiņš noslīdējis nedaudz zem nulles grādiem. Un ar smadzenēm te nav nekāda sakara, daudz bīstamāk ir saaukstēt ausis, deguna dobumu. Tādēļ arī gan pieaugušajiem, gan bērniem ir jāpasargā orgāni aukstā laikā.

Dzer vairāk piena – ātrāk izaugsi

Patiesībā: piens patiesi ir labs kalcija avots, kas nepieciešams, gan kaulu, gan zobu veidošanās procesā. Bet apgalvot, ka tieši piens veicina augšanas procesu – nav patiesi. Vēl jo vairāk – daudziem bērniem no govs piena ir alerģija.

  • Šeit lasi vēl virkni absurdu omīšu ieteikumu, piemēram, - ja bērns guļ ar vaļā muti, žokli vajag nosiet.

Ēd vairāk putras – būsi stiprāks

Patiesībā: šim mazbērnam draud pārēšanās jau kopš pašas dzimšanas. Saskaņā ar vecmāmiņu loģiku sanāk, ka – jo vairāk, jo labāk. Bet šis ir laikmets, kad ārsti Eiropā un Amerikā jau noguruši cīnīties ar aptaukošanās problēmu, tostarp bērnu. Un, ja tā spēcīgi tiek domāts par stipru veselību, tad ir jādomā par pareizu ēšanu, nevis par to, lai bērnā dabūtu iekšā iespējami vairāk sātīga ēdiena.

Foto: Shutterstock

Nestaigā basām kājām un bez čībām – saslimsi

Patiesībā: mājās uz grīdas bieži tiek likts mīkstais segums, saslimt šajā gadījumā praktiski nav iespējams. Bet pat ja nav nekāda paklāja, nekas briesmīgs nenotiks – organisms glabā siltumu, tāpēc ja kājām kļūst vēsi, asinsvadi papēžos sašaurinās. Proti, ja cilvēkam basām kājām ir komfortabli, tad kāpēc gan tā nestaigāt. Galvenais, lai uz grīdas nebūtu asu priekšmetu, uz kuriem varētu savainot kājas.

  • Par to, kādēļ bērniem ir jāļauj staigāt basām kājām, jā, arī ziemā, protams, tikai mājās, lasi šeit, kur skaidrojumu sniedz Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas bērnu traumu, ortopēdijas un mugurkaula ķirurgs Jānis Upenieks.

Jāguļ zeķītēs, lai kājas būtu siltas, citādāk saslimsi

Patiesībā: gulēt zeķēs ieteicams tikai ļoti stiprā salā, kad mājoklī gaisa temperatūra ir ļoti zema, proti, tikai tad, kad patiešām nepieciešams papildu siltums. Bet gulēt zeķēs profilaktiskos nolūkos, lai izvairītos no saslimšanām un iesnām – tas ir galīgi aplami. Tas ir ļoti neērti, un bērni bieži tās miegā tāpat novelk, lai netraucētu.

Neskraidi pa āru – sasvīdīsi un saslimsi

Patiesībā: kāpēc gan vispār iet uz ielas, ja tur nevar skriet? Vai tiešām, lai sēdētu paklausīgi ar omīti un viņas sarunu biedrenēm uz soliņa un klausītos vakardienas jaunumus un pēdējās baumas? Nē, pastaigas laikā izskrieties ir pat ieteicams. Sasvīst – arī tā ir dabiska organisma reakcija. Bet, lūk, tuntuļot bērnu simts apģērba gabalos un gaidīt, ka tas viņam nāks par labu – ir kaitīgi veselībai.
Foto: Shutterstock
  • Kā pareizi apģērb bērndārznieku, uzzini šeit.

Neurbini degunu – pirkstu salauzīsi

Patiesībā: salauzt pirkstu šādā veidā nav iespējams, bet nodarīt kaitējumu deguna gļotādai un starpsienām – gan. Lai attīrītu degunu, iemāci bērnam pareizi to izšņaukt, kā arī regulāri veikt deguna higiēnu, piemēram, izmantojot jūras ūdeni.

  • Kā pareizi jāšņauc deguns, lasi šeit, bet kā vislabāk kopt no iesnām iekaisušu degunu, lasi te.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!