Foto: PantherMedia/Scanpix
Vai, barojot bērnu ar krūti, man jāēd vairāk? Vai no neveselīga ēdiena piens kļūst sliktāks? Vai drīkstu dzert tēju un kafiju? Šie un citi jautājumi nodarbina jauno māmiņu prātus, domājot par savu uzturu mazuļa zīdīšanas laikā. Mammu sirdsmieram īsumā atbildes ieskicē uztura speciāliste Liene Sondore. Plašāk par šo tēmu 15. jūnijā būs iespējams uzzināt "Benu veselības un skaistuma akadēmijas" organizētajā speciālistu bezmaksas lekcijā.

Būtiskākais bērna zīdīšanas laikā ir mammas emocionālais stāvoklis, pilnvērtīgs miegs, veselīgs, sabalansēts uzturs un pietiekams uzņemtā šķidruma daudzums. Tā kā jaunās māmiņas dienas ritms sākumā pilnībā jāpakārto mazulim, tad galvenais pamatprincips ir veidot sabalansētu ēdienkarti, kas sniedz enerģiju. Uztura speciāliste ieteic ņemt vērā tos pašus ēšanas principus, kas ievēroti jau grūtniecības laikā, – dienā trīs pilnvērtīgas pamatēdienreizes, kā arī jāieplāno uzkodas.

Kaloriju skaita ziņā tās būtu papildu 500 kcal dienā. Tas nozīmē, ka vajadzētu uzņemt nedaudz vairāk olbaltumvielu, skābpiena produktus, biezpienu, sieru, gaļu, katrā ēdienreizē padomāt par kvalitatīviem pilngraudu produktiem.

Māmiņas šķīvī viena ceturtdaļa jāatvēl olbaltumvielām, tikpat daudz ogļhidrātiem un pusei no porcijas - saknēm.

Veģetārietēm uzturā noteikti jāiekļauj pākšaugi, rieksti (ja nav alerģijas), bioloģiski audzēta soja. Tāpat ieteicami pilngraudu produkti – griķi, prosa, kartupeļi, kvinoja, amerands.

No kā jāizvairās?

Barojošas māmiņas noteikti nedrīkst lietot alkoholu, smēķēt un lietot narkotiskas vielas.

Ar piesardzību jāizturas pret ēdieniem ar spēcīgākām garšām – asiem, kā arī sīviem ēdieniem, piemēram, redīsiem, rutkiem, ķiplokiem, selerijām, čili un citiem produktiem, kas ar savām ēteriskajām eļļām un specifisko garšu var ietekmēt mātes piena garšu. Ja kādam no vecākiem vai tuviniekiem ir alerģija pret noteiktiem produktiem, jābūt piesardzīgiem arī pret tiem.

Ogu laikā piesardzība jāievēro arī ar ogām – tās jāsāk lietot pamazām, un jāvēro bērna reakcija dažas stundas pēc barošanas (vai kļūst gražīgs, parādījušies izsitumi uz ādas, izmaiņas vēdera izejā).

Pirmajos trīs mēnešos 70 procenti bērnu saskaras arī ar zīdaiņu kolikām, tomēr tas ne vienmēr liecina par nepareizu mātes uzturu. Tādēļ ieteicams pievērst uzmanību arī bērna vēdera izejai, gāzēm un uzvedībai.

Atteikties pilnībā no saldumiem nav nepieciešams. Piemēram, mazs kūkas gabaliņš svētku reizē vai kāds saldums dienas laikā, īpaši, ja kārums ir pagatavots mājās, neko sliktu nenodarīs. Tomēr šiem vienkāršajiem ogļhidrātiem nekādā gadījumā nevajadzētu aizvietot ēdienreizi.

Bieži vien māmiņām rodas jautājumi par kafiju un citiem kofeīnu saturošiem dzērieniem (melnā, zaļā tēja). Sondore stāsta, ka divas tasītes kafijas dienā ir pilnībā pieļaujamas. Rīta kafija būtu jāpataupa brīdim pēc pirmās rīta barošanas.

Dzerot kafiju vai kofeīnu saturošas tējas, mammai ir jāpavēro mazulis. Ja tomēr bērns pēc tam, kad māmiņa ir izdzērusi kafiju, dažas stundas ir možs un enerģijas pilns, tad pēcpusdienā kafiju var aizstāt ar tēju vai kafiju bez kofeīna. Ja bērns ir ļoti aktīvs arī pabarots dažas stundas pēc kafijas dzeršanas, tad, iespējams, no šī dzēriena būtu jāatsakās pavisam.

Vairāk par tematu "Bērnu aprūpe un pareizs uzturs" iespējams uzzināt bezmaksas seminārā 15. jūnijā pulksten 17, kas notiks Rīgā, Elizabetes ielā 21.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!