Foto: Publicitātes foto

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) Gaiļezera novietnē atklātas jaunas telpas bērniem ar īpašām vajadzībām "Atelpas brīdis". Pakalpojums paredz, ka bērni no Rīgas un citām pašvaldībām gadā līdz pat 45 dienām varēs uzturēties slimnīcas telpās, kamēr tos aprūpēs mediķi un pedagogi, tādejādi kaut nedaudz atslogojot to vecāku ikdienu, kuriem diendienā jārūpējas par atvasi ar īpašajām vajadzībām.

"Atelpas brīdis" sāk savu darbību Bērnu slimnīcas Gaiļezera novietnē tikko labiekārtotās telpās, kurās nu var uzņemt ievērojami vairāk pacientu, nekā projekta sākumposmā. Pirms trim gadiem vienlaikus bija iespējams aprūpēt tikai trīs bērnus dienā, savukārt tagad "Atelpas brīdī" īslaicīgu mājvietu radīs astoņi bērni vienlaicīgi. Pakalpojums pamatā ir vērsts uz pirmsskolas un skolas vecuma bērniem, kuri ikdienā nevar apmeklēt skolu smagā veselības stāvokļa dēļ.

Šo pakalpojumu nodrošina Bērnu slimnīcas speciālisti (sociālie audzinātāji, māsu palīgi, speciālais pedagogs, sociālais darbinieks, medicīnas māsa u.c.), kuri paralēli aprūpei attīsta bērniem pašapkalpošanās iemaņas un sociālās prasmes, palīdz veidot sociālos kontaktus, mudina bērnus iesaistīties dažādās piemērotās individuālās un grupu aktivitātēs, kā arī organizē viņu brīvā laika pavadīšanu.

Programmas norises laikā bērniem tiek piedāvāta iespēja apgūt jaunas iemaņas un piedalīties radošās aktivitātēs - zīmēt, dziedāt, dejot, rotaļāties un darboties ar dažādiem materiāliem, portālu Cālis.lv informēja Bērnu slimnīcas pārstāve Dace Preisa.

"Man ir liels prieks, ka mūsu speciālisti ir spējuši pacelt šo projektu jaunā līmenī, jo redzam, ka tas ir ļoti nepieciešams daudzām ģimenēm. Mūsu mērķis ir radīt drošu un patīkamu vidi bērniem, lai vecāki mierīgu sirdi varētu kaut nedaudz atpūsties no rūpju pilnās ikdienas. "Atelpas brīdis" ir nākamais solis, uzsākot mērķtiecīgu attīstību Bērnu slimnīcas Gaiļezera novietnē. Pērn tika veikti remontdarbi gan rehabilitācijas nodaļā, gan dienas stacionārā, radot patīkamāku vidi arī šajā Bērnu slimnīcas daļā," skaidro BKUS valdes priekšsēdētāja Anda Čakša.

Foto: Publicitātes foto

Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa norāda: "Mēs ikdienā redzam, cik ļoti vecāki rūpējas par bērniem un cik daudz enerģijas un spēka viņa velta, lai bērniņš justos pēc iespējas labāk un varētu attīstīties atbilstoši savām iespējām. Tas ir pilnas dienas un dažkārt arī nakts darbs, ko daudzi vecāki veic ar lielu mīlestību un pacietību. Projekts "Atelpas brīdis" ir lieliska iespēja vecākiem nedaudz atpūsties un veltīt laiku arī sev, zinot, ka viņu bērniņš tikmēr ne tikai tiks aprūpēts un pieskatīts, bet viņam profesionālu speciālistu uzraudzībā tiks nodrošinātas arī attīstību veicinošas aktivitātes."

"Atelpas brīdis" pakalpojumu ir iespējams arī iekļaut vienotā programmā ar iepriekš plānotu rehabilitācijas kursu, ja bērnam tādu ir nozīmējuši speciālisti. Pakalpojums ir pieejams visu diennakti bez brīvdienām un minimālais tā izmantošanas laiks nav ierobežots. Vecāki bērnu var atstāt kaut vai uz vienu dienu.

Šo iespēju ģimenēm, kurās aug bērnu ar invaliditāti, finansē attiecīgā rajona pašvaldība. Lai pieteiktos pakalpojumam, ir nepieciešams vērsties sociālajā dienestā savā dzīvesvietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!