Foto: Publicitātes foto
No 17. maija Bērnu slimnīcā pēc neilga pārtraukuma pieejami datortomogrāfijas izmeklējumi. Tā kā slimnīcā ir tikai viena datortomogrāfijas iekārta, tās nomaiņas laikā šie radioloģiskie izmeklējumi netika veikti. Jaunā datortomogrāfijas iekārta sniedz plašākas diagnostikas iespējas, ievērojami uzlabojusies izmeklējumu kvalitāte un pacientiem samazināta saņemtā radiācijas deva izmeklējuma laikā.

Vecās iekārtas demontāža tika sākta 17. aprīlī un tieši pēc mēneša, 17. maijā, izmeklējumi ar jauno datortomogrāfijas (DT) iekārtu jau veikti pirmajiem pacientiem, ziņo Bērnu slimnīcas komunikācijas speciāliste Ilze Olšteina. Līdz 16. aprīlim Bērnu slimnīcā DT izmeklējumus bija iespējams veikt ar vienīgo datortomogrāfijas iekārtu, kura jau bija kalpojusi vairāk nekā 10 gadus un nolietojusies. Uz to norādīja arī vairākkārtēji darbības traucējumi, iekārtu nācās remontēt un nepieciešamos izmeklējumus Bērnu slimnīcas pacientiem veikt Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā.
Laikā, kamēr tika demontēta vecā DT iekārta un uzstādīta jaunā, visās situācijās, kad tas bija iespējams, izmeklējumi Bērnu slimnīcas stacionētajiem pacientiem tika veikti ar citām radioloģijas iekārtām – ultrasonogrāfijas, rentgena un magnētiskās rezonanses. Gadījumos, kad klīnisku apsvērumu dēļ nebija piemērojami šie risinājumi, DT izmeklējumus nodrošināja citās veselības aprūpes iestādēs. Uz mēnesi Bērnu slimnīcas Anestezioloģijas un intensīvās terapijas klīnikā bija izveidota papildu mediķu brigāde, lai, veicot izmeklējumus ārpus Bērnu slimnīcas, pacientiem mazinātu iespējamos riskus.

Bērnu slimnīcas darbinieki ir ļoti pateicīgi Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS), Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) un Medicīnas sabiedrības "ARS" kolēģiem par atsaucību. RAKUS tika sniegta nepieciešamā neatliekamā medicīniskā palīdzība un DT izmeklējumi bērniem no 14 gadu vecuma ar gūtām smagām traumām. Pēc stāvokļa stabilizēšanās vajadzības gadījumā bērni tika pārvesti uz Bērnu slimnīcu. Lielu paldies Bērnu slimnīca saka arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD), kas sniedza Bērnu slimnīcas pacientiem atbalstu datortomogrāfijas izmeklējumu nodrošināšanā PSKUS, iesaistot brigādes transportēšanā, kā arī NMPD Specializētās medicīnas centra bērnu intensīvās terapijas speciālistiem, kuri piedāvāja konsultatīvo atbalstu bērniem, kuri tika ārstēti RAKUS.

Ambulatori DT izmeklējumi bērniem no 17. aprīļa līdz 17. maijam arī bija pieejami citās veselības aprūpes iestādēs, bet no 17. maija atjaunots pieraksts uz šo izmeklējumu Bērnu slimnīcā. Ar DT iespējams iegūt augstas izšķirtspējas orgānu attēlus, kas var palīdzēt precīzi noteikt diagnozi. Par sagatavošanos izmeklējumam Bērnu slimnīcas portālā veselapasaule.lv.

Jaunās DT iekārtas iegāde un uzstādīšana izmaksāja vairāk nekā 900 000 EUR. Šie līdzekļi tika rasti no valsts budžeta. Vēl šajā gadā Bērnu slimnīcā tiks uzstādīta jauna magnētiskās rezonanses un jauna rentgena iekārta.

Lai jaunās DT iekārtas izmantošanai būtu optimāli apstākļi, telpā, kur tā atrodas, veikta pārbūve. Bērnu slimnīcas komanda atvainojas pacientiem un viņu vecākiem par sagādātajām neērtībām telpu rekonstrukcijas un DT iekārtas nomaiņas laikā. Pēc pāris nedēļām DT izmeklējumu telpa mazajiem pacientiem kļūs vēl draudzīgāka, jo gan uz sienām, gan pašas iekārtās bērnus sveiks uzlīmes – dzīvespriecīgi zvēriņi un citu animācijas tēli.

Ēku rekonstrukcija un būvniecība, kā arī teritorijas labiekārtošana ir daļa no vērienīgiem Bērnu slimnīcas infrastruktūras uzlabošanas darbiem, kuru mērķis ir mūsdienīgas un pacientiem draudzīgas vides radīšana. 2021. un 2022. gadā pēc rekonstrukcijas atvērts Rehabilitācijas centrs un Dienas stacionārs. 2023. gadā durvis vērusi rekonstruētā Administrācijas ēka, tās vēl vērs Bērna māja, jaunās Paliatīvā aprūpes dienesta telpas, izbūvētais Epilepsijas un miega medicīnas centrs un jaunā ēkā – Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centrs. 2024. gadā pacientus uzņems vēl vienā jaunā ēka, kurā atradīsies Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļa un Ambulatorais veselības centrs. Konceptu un projektēšanas līmenī aprises veidojas Veselības aprūpes attīstības centram, Pediatrijas un Aptiekas mājai un Agrīnas intervences centram bērniem ar neirālās attīstības traucējumiem. Infrastruktūras darbi tiek finansēti no vairākiem finanšu avotiem ar ERAF, ES Atveseļošanas fonda, un – Bērna mājas projekta īstenošanai – ar EEZ grantu 2014. – 2021. gada perioda programmas "Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana" atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!