Foto: DELFI

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS) iedibinājusi "zaļo koridoru" tiem pacientiem, kuriem konsultācija nepieciešama steidzamības kārtā.

"Šobrīd esam iedibinājuši kārtību, ka paaugstināta pieejamība ir tiem pacientiem, kuriem vajadzīga konsultācija steidzamības kārtībā, proti, zaļais koridors. Lai to realizētu, izveidota speciāla pieteikuma forma, lai slimnīca no pediatriem un ģimenes ārstiem saņemtu detalizētu un pamatotu informāciju par steidzamas konsultācijas nepieciešamību," stāstīja slimnīcas pārstāve Dace Preisa.

Savukārt tiem pacientiem, kuriem konsultācija vai izmeklējums nav steidzami, gaidīšanas ilgums, visticamāk, būtiski nesamazināsies, atzina bērnu slimnīcas pārstāve. Taču, ja gaidīšanas laikā pacienta stāvoklis saasinās, pacientu prioritizēšanas shēma nodrošina to, ka viņš konsultāciju saņems ātrāk, viņa skaidroja.

"Vienlaikus mēs aicinām izmantot vietni "Rindapiearsta.lv", lai pacients varētu apskatīt, vai viņam nepieciešamais pakalpojums kaut kur citur nav saņemams ātrāk," atgādina Preisa.

Jau ziņots, ka veselības ministrs bērnu slimnīcas valdei uzdeva izskaust rindas plānveida ambulatoro pakalpojumu saņemšanai. Ministrs Guntis Belēvičs uzsvēra, ka tas neesot pieņemami, ka pacientiem jāgaida rindā 3-4 mēneši. Garākās rindas bērnu slimnīcā ir pie acu ārsta un fizioterapeita. Vizītē pie oftalmologa no pieraksta dienas ir jāgaida 102 dienas, pie fizioterapeita – 109 dienas, pie ģenētiķa – 84 dienas, pie psihiatra – 77, bet pie kardiologa – 69 dienas. Citu speciālistu pieejamība ir vidēji mēneša robežās. Bērnu slimnīca nāca klajā ar vairākiem priekšlikumiem, ko var mainīt pati un kam nepieciešamas izmaiņas likumdošanā.

Tas aktualizēja arī jautājumu par rindām citās slimnīcās. Šobrīd slimnīcas diskutē ar Nacionālo veselības dienestu par shēmu, kā organizēt rindas, un plānots no 1. jūlija ieviest rindu prioritizēšanu. Bērnu slimnīcā darbs pie elektroniskās pieteikuma formas, ir gandrīz pabeigts, nepieciešams izmaiņas likumdošanā vēl ir procesā, norādīja slimnīcas pārstāve.

Jau vēstīts, ka Veselības ministrija ir izstrādājusi vienotu kārtību pacientu prioritizēšanai jeb kārtībai plānveida ambulatoro pakalpojumu saņemšanai un projekts pašlaik pieteikts Valsts sekretāru sanāksmē (VSS).

Pacientam būs iespēja saņemt veselības aprūpes pakalpojumu steidzamības kārtā, ja ārstniecības iestādē pacientu pieteikts kāds no ģimenes ārsta prakses personāla, vienlaikus paredzot pienākumu ārstam sagatavot arī nosūtījumu ar detalizētu informāciju par veiktajiem izmeklējumiem, to rezultātiem un steidzamības pamatojumu.

Grozījumi nosakot precīzus datus, kurus nepieciešams iekļaut ārsta vai speciālista izrakstītajā nosūtījumā. Projektā noteikts, ka sekundāros ambulatoros veselības aprūpes pakalpojumus vispirms sniedz pacientiem, kurām ir nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība, pēc tam personām, kurām nepieciešama steidzamā medicīniskā palīdzība, tad personas, kurām iepriekšējā izmeklējumā atrasta norāde, kas var būt saistīta ar onkoloģisko saslimšanu.

Lai nodrošinātu pacienta informētību par viņa veselības stāvokli, grozījumi paredz, ka ārsts speciālists pēc konsultācijas pacientam sniedz informāciju par diagnozi, blakusdiagnozēm, nepieciešamo terapiju, kā arī informāciju par turpmāku slimības uzraudzības plānu un par profilaktiskiem pasākumiem

Plānots, ka jaunā kārtība stāsies spēkā 1. jūlijā.

Projekts vēl būs jāskata valdībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!